Na benešovské základní škole se potvrdila žloutenka A

0
480
zloutenka_A
ZŠ Jiráskova

Na Základní škole Jiráskova v Benešově u Prahy se potvrdila žloutenka typu A. Nakaženým je jeden z žáků školy. Spolužáci a další lidé, kteří s ním byli v kontaktu, budou v separaci minimálně 50 dnů.

Středočeští hygienici reagovali na potvrzení nákazy žloutenkou typu A na benešovské základní škole zvýšenými hygienickými opatřeními. Ta se týkají hlavně spolužáků nakaženého a učitelů, kteří s ním byli v bližším kontaktu.

„V jedné třídě máme nemocného žáka. Jsou přijata opatření, která spočívají zejména v důkladné dezinfekci prostor, kde se nacházejí spolužáci dané osoby,“ uvedla mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

Žáci a ostatní osoby v riziku nákazy nyní mají ve školní jídelně přesně vyčleněno místo pro stravování. Poté, kdy z jídelny odejdou, se jejich místa pečlivě dezinfikují, dodala Šalamunová. Zároveň jsou všichni pod pravidelným lékařským dohledem.

Hygienická opatření v městě Benešov

Vedení radnice města Benešov, které je zřizovatelem školy uvedlo, že o hygienických opatřeních už informovalo rodiče dětí. Situaci ohledně šíření virového onemocnění prý pečlivě sledují. Veškeré osoby s vytrasovaným kontaktem s infikovaným žákem se nyní nesmí účastnit hromadných akcí, jako jsou koncerty nebo sportovní akce. Preventivní karanténní opatření potrvají minimálně 50 dnů od posledního kontaktu s nakaženým. To odpovídá inkubační době onemocnění.

Pacientů s hepatitidou v Česku loni výrazně ubylo

Žloutenka typu A je známá jako nemoc špinavých rukou. Jejímu přenosu je těžké se v některých případech vyhnout i přes dodržování hygienických pravidel. Vyskytuje se totiž ve větších kolektivech a místech s horším hygienickým standardem. Vydatným semeništěm jsou i veřejné dopravní prostředky.

Žloutenka typu A je nebezpečná pro játra

Hepatitida typu A se přenáší oro-fekální cestou. To znamená, že virové částice se vylučují nakaženými pacienty stolicí a do organismu se dostávají ústy prostřednictvím kontaminovaných předmětů, potravinami nebo závadnou vodou. Tím postupují a pronikají do jater. Nakazit se lidé mohou i kontaminovanou vodou [včetně kostek ledu], neoloupaným ovocem, zeleninou, mořskými plody nebo například zmrzlinou.

Lidé by se tak měli z preventivních důvodů vyhnout syrovým nebo tepelně nedostatečně zpracovaným potravinám, jídlu od pouličních prodejců a pití nebalené vody [v cizích lokalitách]. Nákaza je možná dokonce i při čištění zubů za použití vody z veřejného vodovodu, ve kterém není voda dostatečně dezinfikovaná a kontrolovaná.

V letních měsících se stává, že lidé po návratu z dovolené zjistí, že jim není dobře. Na vině bývá právě virus žloutenky typu A. Ve vyšším riziku nákazy jsou dále homosexuálové, narkomani, ale i zdravotníci, sociální pracovníci, kteří jsou s rizikovou skupinou v kontaktu.

Prevence je hygiena a očkování

Žloutenka typu A často souvisí s nedostatečným dodržováním hygieny. Před virem je nutné se bránit důslednou prevencí. Neexistuje totiž žádná specifická léčba. Při nákaze se jen mírní projevy nemoci. Odborníci doporučují klidový režim a zdravou stravu. Vhodné je užívat podpůrné prostředky, které chrání a obnovují jaterní buňky [hepatoprotektiva].

„Zásadním opatřením v rámci prevence je dodržování základních hygienických pravidel, především omývání potravin a důsledné mytí rukou,“ upozorňuje prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs.

Lékárníci orodují za lepší hygienu. Důvod je žloutenka

V lékárnách a drogeriích jsou podle něj běžně dostupné dezinfekční prostředky, a to jak ve formě jednorázových ubrousků, tak bezoplachových gelů na ruce. Právě ty mají být výbavou každého, kdo nemá možnost si pravidelně omývat ruce. Na festivaly, cesty vlakem, autobusem jsou takové pomůcky jediná možnost, jak se chránit před virem hepatitidy A. Mimořádně pozorní pak musejí být cestující s malými dětmi.

Další základní preventivní opatření je očkování. To je podle Aleše Krebse nejvhodnější ochranou před nákazami žloutenkou typu A a B. Očkovací látka totiž existuje pouze proti typu A a B. V Česku jsou od roku 2001 očkovány děti proti typu B. Proti žloutence typu A se mohou nechat lidé očkovat dobrovolně. Některé z pojišťoven na očkování přispívají ze svých fondů prevence.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here