ZP MV přispívá klientům po covidu 3 500 Kč na lázně

0
500
ZP_MV
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na ozdravný pobyt v lázních letos přispívá Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR] 3 500 korun. Požádat o ně mohou pojištěnci ZP MV ČR, kteří se vyléčili z covidu-19 a v lázních strávili alespoň šest nocí. 

Příspěvek 3 500 korun poskytne pojišťovna těm svým klientům, kteří si ve smluvních léčebně-rehabilitačních lázeňských zařízeních uhradili alespoň týdenní pobyt s minimálně šesti přenocováními. Samotný pobyt pak má být zaměřený na zlepšení fyzického a psychického zdraví po onemocnění covid-19. Na příspěvek mají nárok pojištěnci od 19 let.

Pojišťovna přispívá na léčbu následků covidu-19

Podle údajů, které má pojišťovna k dispozici podle vykázané zdravotní péče od smluvních poskytovatelů zdravotních služeb, jen za první polovinu roku 2021 prodělalo onemocnění covid-19 více než 120 tisíc jejích klientů. To je bezmála deset procent.

„Kolik z nich ale trpí takzvaným postcovidovým syndromem, bohužel nevíme. Toto číslo se nedá z výkaznictví zatím jednoduše zjistit. Postcovidový syndrom nemá svoji specifickou identifikaci danou mezinárodní klasifikací nemocí,“ vysvětluje ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra [ZP MV ČR] Zdeňka Salcman Kučerová.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

Přesto se ale podle odborníků i po úzdravě z covidu-19 někteří pacienti potýkají s problémy. Lékaři hovoří o zhruba deseti procentech ze všech nakažených. I několik týdnů po odeznění akutních příznaků nemoci si nejčastěji stěžují na dušnost, slabost, únavu či bolesti hlavy. Někteří trpí nespavostí, poruchy soustředěnosti nebo zažívacími obtížemi. Právě k doléčení těchto příznaků jim má pomoci příspěvek ZP MV ČR z fondu prevence.

Plně hrazené lázně po covidu-19 nedostanou všichni

Nárok na plně hrazenou a komplexní lázeňskou léčebně-rehabilitační péči má pacient jen v případě, že mu pobyt v lázních doporučí lékař. A to internista, pneumolog či rehabilitační specialista. Lázně tak lékaři v praxi předepisují pacientům, kteří byli hospitalizováni pro komplikovaný covidový zánět plic. Na takový druh zdravotní péče mělo v první polovině letošního roku nárok něco přes 170 klientů pojišťovny.

 

Většina těch, kteří prodělali covid, plicní problémy nemá

„Na lázeňskou léčbu každého z nich vynaložila pojišťovna téměř 30 tisíc korun. Ostatní pojištěnci mohou podstoupit lázeňskou rehabilitaci jen jako samoplátci,“ upřesňují zástupci pojišťovny s tím, že právě těmto pacientům ZP MV ČR přispívá částkou 3 500 korun.

Lidé začínají myslet na vlastní zdraví

O ozdravné lázeňské pobyty zaměřené na pocovidovou rehabilitaci je v posledních měsících zájem, jak potvrzují někteří provozovatelé lázeňských domů.

„Od uvolnění restrikcí v lázeňském a hotelovém provozu, jsme zahájili provoz prakticky z nuly na sto procent,“ říká ředitelka lázeňského hotelu Spa Hotel Felicitas v Poděbradech Gabriela Váňová.

Podle ní se ve srovnání s minulým obdobím prodloužila i délka pobytu. Největší zájem je o týdenní pobyty za účelem postcovidové rehabilitace nebo preventivního zlepšení kondice. A tomu odpovídají i lázeňským lékařem naordinované procedury. Například dýchací obtíže u klientů zlepší kyslíková terapie, inhalace a dechová cvičení s fyzioterapeutem. Kardiální potíže zase zmírní uhličité koupele a cílená rehabilitace. Od problémů s pohybovým aparátem uleví kupříkladu pravidelná cvičení v bazénu, tělocvičně, podávání plynových injekcí, ale i elektroléčba nebo teplé obklady.  

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here