ZP MV ČR přispívá na testy protilátek proti covidu v těle

1
2272
protilatek_proti_covidu-19
Foto: Pixabay.com

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR] nabízí svým klientům příspěvek 1 500 Kč na vyšetření přítomnosti protilátek proti covidu-19. A to v rámci sérologické studie Asociace laboratoří QualityLab. Vyšetření stojí 1 800 Kč, ZP MV ČR přispěje částkou 1 500 Kč.

Studie, jejíž odborným garantem je profesor Vojtěch Thon z výzkumného centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, se zaměřuje na paměťové protilátky zvané IgG, které se v krvi člověka vytvářejí po několika týdnech od počátku nemoci covid-19. To znamená, až po odeznění akutní infekce. Přítomnost a hladina protilátek tak zájemcům pravděpodobně řekne, zda v minulosti covid-19 prodělali, nebo neprodělali.

Do studie, která běží od loňského října do konce letošního března, se prozatím přihlásilo 15 tisíc lidí. K tomu, aby studie byla reprezentativní, je ale potřeba dvojnásobného množství účastníků. Do výzkumu je aktuálně zapojeno na 190 laboratoří po celé ČR. Kde se objednat lze dohledat na stránkách Asociace laboratoří QualityLab.

Vyšetření stojí 1 800 Kč, ZP MV ČR uhradí 1 500 Kč

Odběry a vyšetření na protilátky si dobrovolníci zapojení do studie hradí sami. Cena vyšetření je 1 800 Kč. Klienti ZP MV ČR mohou na účast ve studii čerpat příspěvek 1 500 Kč [tři testy po 600 Kč]. Náklady pojištěnce ZP MV ČR na účast ve studii tak vyjdou na 300 Kč.

„Příspěvkem na testování v rámci studie chceme podpořit ty klienty, kteří se o své zdraví starají a zajímají se o to, jak na tom jsou s protilátkami proti koronaviru. Zároveň tím chceme podpořit samotnou studii. Odbornou interpretaci takto získaných dat považujeme za celospolečensky nesmírně důležitou informaci,“ uvedl generální ředitel ZP MV ČR David Kostka, který se blíže ke studii vyjadřuje i v jí věnovaném podcastu.

Do studie se ale může přihlásit každý občan starší 18 let. Podmínka je absence příznaků nemoci covid-19 [kašel, rýma, horečka, bolest svalů, kloubů a hlavy, ztráta chuti a čichu, pozn. red.] minimálně v posledních třech týdnech před odběrem vzorku krve.

Vyšetření přítomnosti protilátek proti covidu-19

Testování na protilátky na nemoc covid-19 spočívá v odběru tří vzorků krve v intervalu šesti měsíců. Tedy tří vzorků v jednom roce. Už po prvním odběru se testovaní dozvědí, zda se v minulosti s koronavirem setkali či nikoli. Při pozitivním výsledku je zdravotníci podrobněji informují o množství získaných protilátek. Výhodou studie je i to, že si její účastníci mohou výsledky testů porovnávat v čase a sledovat účinnost případného očkování proti covidu-19.

Údaje z prvního testu si po šesti měsících porovnají s výsledkem druhého testu a po dalších šesti měsících pak i s výsledkem třetího testu. Čímž mohou sledovat, jestli jim hladina protilátek v těle klesá, nebo naopak stoupá. Zjistí také imunizaci po aplikaci covid vakcíny

Specifické protilátky v krvi zůstávají přinejmenším několik měsíců, pravděpodobně i déle. A právě to je předmětem výzkumu. Získaná data mají pomoci lépe odhadnout skutečný podíl populace, která infekci prodělala. A také dobu, po kterou je člověk vůči ní imunní. Ukáže se, jak dlouho protilátky v organismu přetrvávají. Což záleží i na tom, zda se daný člověk setkal s infekcí opakovaně.

Co řekne výsledek studie jejím účastníkům

Výsledky vyšetření v rámci studie jsou dané. Výsledek testů je buď negativní, nebo pozitivní. Ale ani v případě, kdy je test negativní, to nemusí vždy znamenat, že účastník studie neprodělal onemocnění covid-19.

  • Negativní výsledek testu znamená: Testovaná osoba se s virem ještě nesetkala. Je třeba i upozornit, že negativní test připouští možnost, že se testovaná osoba s infekcí v minulosti setkala, ale její imunitní systém si přesto sérové dlouhodobé specifické ochranné protilátky proti covidu-19 nevytvořil. Možnost, že by byla aktuálně [v době testování] virem infikována, není tímto testem vyloučena. Negativní test pak znamená, že testovaná osoba nebyla očkována proti covidu-19.
  • Pozitivní výsledek testu znamená: Testovaná osoba nemoc covid-19 v minulosti prodělala, přičemž akutní fáze nemoci již odezněla. Testovaná osoba by proto již neměla mít z onemocnění tak silné obavy, jako kdyby nemoc vůbec neprodělala. V tomto případě autoři studie doporučují testovaným informovat o výsledku praktického lékaře. Zároveň i upozorňují na druhou možnost pozitivního výsledku a sice, že testovaná osoba má protilátky v důsledku očkování proti covidu-19.

–RED–

1 komentář

  1. Dobrý den.
    Dnes jsem se dozvěděla o příspěvku na testování protilátek proti covidu z internetu.
    Je možné se přihlásit ? Co proto mohu udělat?
    Děkuji Chramostová Dagmar Nymburk

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here