Nemocnice v Roudnici má novou porodnici i gynekologii

0
442
Nemocnice_v_roudnici
Foto: Penta Hospitals CZ

Nemocnice v Roudnici nad Labem rozšířila svou porodnici. Cílem je navýšit počty porodů a současně zajistit rodičkám tu nejlepší péči. Významného zlepšení se dočkalo i tamní gynekologické oddělení.

Zatímco předloni porodilo v roudnické nemocnici 500 žen, loni už jich bylo šest stovek. Letos nemocnice odhaduje, že služeb její porodnice využije až 750 rodiček.

„Rostoucí zájem o porody v Roudnici nás velmi těší, ale s původním počtem lůžek a personálu už by mohl být další nárůst jen na úkor kvality. To jsme v žádném případě nechtěli připustit,” popisuje ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl důvody, které je vedly ke změnám v nemocnici.

Dosud se totiž porodnice dělila o prostory společně s gynekologií. Nově již celé jedno patro nemocnice patří pouze porodnické části. Oddělení tak spolu s tím posílilo i personálně, aby bylo schopno rostoucí počty porodů zvládat.

„Počet lůžek na porodnici narostl z dosavadních deseti na osmnáct. Současně se v rámci toho zdvojnásobil počet nadstandardních pokojů. Což ženy jistě ocení, ” říká primářka gynekologicko-porodnického oddělení Mária Procházková s tím, že nyní má porodnice nadstandardních pokojů šest.

Nové je i gynekologické oddělení

Vedle rozšíření porodnického traktu se větších kapacit dočkala také roudnická gynekologie. Ta se přestěhovala do prostor, které dosud sloužily pro jednodenní gynekologické výkony. Zároveň využila část prázdných prostor nemocnice. Z dosavadních deseti lůžek tak jejich počet vzrostl na šestnáct.

„To umožní využít i naplno kapacity nového hysteroskopu, který nemocnice pořídila v uplynulých dnech. Díky novému přístroji totiž bude schopna provádět více gynekologických operací, než tomu bylo dosud,“ uvedla nemocnice ve své zprávě.

Hysteroskopem rozumíme úzké optické zařízení se speciálně upravenou kameru a tenké operační nástroje. Ty je schopen lékař zavést přes pochvu do dělohy. Pod přímou optickou kontrolou pak lze tímto endoskopem odebrat vzorky, či provádět operativu v dutině děložní.

Nemocnici v Roudnici funguje dlouhých 146 let

Nemocnice v Roudnici nad Labem, která byla založena roku 1875, pečuje o pacienty již dlouhých 146 let. I dnes je důležitý poskytovatel zdravotnické péče se spádovou oblastí v jižní části Ústeckého kraje a severní části Středočeského kraje. Zaměřuje se hlavně na akutní a plánovanou lůžkovou a ambulantní péči. Od roku 2019 je nemocnice součástí skupiny Penta Hospitals CZ.

Penta Hospitals CZ přebírá Podřipskou nemocnici

Podle jejích zástupců rozšíření porodnice a gynekologie by zdaleka nemělo být poslední velkou změnou v roudnické nemocnici. Skupina plánuje v budoucnu investovat další významné částky do jejího rozvoje. A to mimo jiného také v oblasti následné lůžkové péče.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here