Pilulka molnupiravir snižuje riziko úmrtí na covid o polovinu

0
853
molnupiravir
Foto: Merck

Lék molnupiravir americké společnosti Merck podle předběžných studií snižuje riziko hospitalizace a úmrtí na covid-19 až o polovinu. Jedná se o antivirotikum, které se podává ve formě pilulky.

Společnost Merck o účincích experimentálního léku molnupiravir informovala v pátek 1. října. Výsledky předběžných studií zatím ale nepublikovala v žádném z odborných časopisů. Firma přesto ale už uvedl, že v příštích dvou týdnech podá žádost o jeho mimořádné schválení ve Spojených státech.

Klinické testy dopadly nad očekávání, tvrdí firma

Tabletu léku zvaného molnupiravir podávali lékaři během klinických testů dvakrát denně osobám, u kterých se v nedávné době potvrdila nákaza koronavirem. Výsledky studií přitom byly podle prohlášení Mercku natolik překvapivé, až jí nezávislí poradci doporučili studie předčasně ukončit.

Vědci testovali lék na 775 pacientech, u nichž se koronavirus prokázal před méně než pěti dny. Jedné části z nich přitom dali molnupiravir a druhé placebo, tedy neúčinnou látku. U osob s molnupiravirem vyžadovalo hospitalizaci 7,3 procenta pacientů. Zatímco v kontrolní skupině s placebem to bylo 14,1 procenta. Mezi těmi, kterým byl podán pravý lék, nezemřel nikdo. Z pacientů, kteří dostali neúčinnou látku, jich zemřelo osm.

Molnupiravir byl původně vyvinut k léčbě chřipky a je navržen tak, aby v genetickém kódu viru vytvořil chyby, čímž mu zabrání v dalším šíření v těle nakaženého. Zástupci společnosti přitom tvrdí, že lék bude účinný také proti případným budoucím variantám viru.

Přínos léku je i v jednoduchosti jeho užití

Infekce covid-19 se nyní léčí především antivirotikem remdesivir od společnosti Gilead Sciences a také steroidem dexamethason. Oba léky pacienti ve většině případů dostávají až v momentě, kdy jsou přijati do nemocnice pro těžký průběh onemocnění. Zdravotníci jim je podávají obvykle infuzí.

Lék remdesivir je prvním oficiálním lékem na covid-19

„Orálně podávané antivirotikum, které má takový dopad na riziko hospitalizace, by změnilo pravidla hry,” uvedl specialista na infekční onemocnění z americké Univerzity Johnse Hopkinse Amesh Adalja.

Současné léčivé přípravky jsou ale dle něj těžkopádné a náročné na formu jejich podávaní. U pilulky Merck toto vše odpadá.

Léková forma je stejně důležitá jako samotný lék

„Jednoduchá pilulka určená k perorálnímu podání by byla přesně opačným případem,” dodal k nově testovanému léku.

Molnupiravir mění genetický kód koronaviru

Merck je vůbec první firma, která přišla s výsledky klinických testů u své antivirové pilulky. Nutno zmínit, že na podobných lécích již pracuje mnoho dalších společností. Kupříkladu dnes pro svou vakcínu Comirnaty všem známý výrobce Pfizer nedávno zahájil klinické studie dvou svých antivirotik. Na pilulkách proti covidu-19 pracují rovněž společnosti Atea Pharmaceuticals a švýcarská firma Roche.

Merck hodlá do konce letošního roku vyrobit nadějný léčivý přípravek pro deset milionů pacientů. Americká vláda přitom již potvrdila, že nakoupí molnupiravir za 1,2 miliardy dolarů [26,2 miliardy korun]. Pokud jej tedy k léčbě covidu-19 schválí americký lékový regulátor FDA.

Šéf týmu pro boj s pandemií Bílého domu Jeff Zients v pátek prohlásil, že molnupiravir je případným dodatečným nástrojem na ochranu osob před nejhoršími dopady covidu-19. Dodal však, že očkování je podle něj nadále nejlepší způsob pro boj s pandemií koronaviru.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here