Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

2
5495
nestovice
Foto: Pixabay.com

Opičí neštovice se v Evropě šíří ponejvíce mezi muži mající sex s muži. Ve vyšším riziku jsou dle zdravotních úřadů i promiskuitní osoby. Onemocnění ohrožuje hlavně neočkované proti pravým neštovicím a osoby s oslabenou imunitou.

Opičí neštovice se v České republice prozatím nepotvrdily. Nicméně v Evropě přibývá zemí s jejich výskytem. Několik nemocných hlásí Británie, Portugalsko, Španělsko a nově i Švédsko a Itálie. Ve většině případů jde o mladé muže mající pohlavní styk s muži.

Kupříkladu poslední čtyři případy z Británie připadají na muže, kteří se identifikovali jako muži mající sex s muži [MSM]. Všichni jsou bez pozitivní cestovatelské anamnézy. A tím to, jak vyplývá ze zprávy Státního zdravotního ústavu [SZÚ], nekončí.

„Dne 18. května Portugalsko oznámilo pět potvrzených případů opičích neštovic a více než 20 suspektních případů. Ve všech případech šlo o mladé muže z Lisabonu a údolí řeky Teja,“ uvádí SZÚ s tím, že dalších osm případů již potvrdilo i sousední Španělsko.

Odkud se opičí neštovice šíří? To nikdo neví

Nemoc, která se projevuje obdobně jako pravé neštovice, se obvykle lokálně objevuje především v západní a střední Africe. Do Evropy ji v minulosti zavlekli cestovatelé ze zmíněných regionů Afriky. Nyní je to poprvé, kdy se v evropských zemích nákaza opičími neštovicemi šíří bez známých epidemiologických vazeb na africký region. Navíc zřejmě v komunitách gayů.

„V současné situaci je tak pozorována neobvykle vysoká frekvence přenosu infekce z člověka na člověka a pravděpodobně dochází ke komunitnímu přenosu bez předchozího cestovatelské anamnézy do endemických oblastí. Je vysoká pravděpodobnost dalšího šíření viru prostřednictvím blízkého kontaktu, například během sexuálních aktivit,“ shrnují situaci ohledně šíření opičích neštovic zástupci SZÚ.

Opičí neštovice se v Británii šíří komunitně, jsou i v USA

Riziko přenosu mezi jedinci bez blízkého kontaktu považují zástupci ústavu v tuto chvíli za nízké. Nicméně dodávají, že v dotčených zemích EU a EHP začíná cílené testování lidí s podobnými klinickými projevy nemoci.

Výsev bývá v oblasti genitálií, připomíná syfilis

Příznaky opičích neštovic se, byť v mírnější formě, podobají těm u pravých neštovic. Onemocnění začíná horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad a vyčerpáním a dochází ke zduření lymfatických uzlin.

Během jednoho až tří dnů i déle po nástupu horečky se u pacienta objeví typická vyrážka [neštovice], která často začíná na obličeji. Poté se šíří do dalších částí těla.

„U nedávno zjištěných případů onemocnění mezi MSM byla hlášena převaha lézí v oblasti genitálií,“ upozorňují SZÚ.

Vyrážka přitom prochází různými fázemi vývoje. Podobat se může planým neštovicím nebo syfilis. Onemocnění obvykle trvá dva až čtyři týdny, kdy se většina lidí uzdraví. Studie z Afriky prokázaly 3,6% smrtnost. U nevakcinovaných osob proti pravým neštovicím může dosahovat až 10 procent.

„Smrtnost je vyšší u dětí a mladých dospělých. Jedinci s oslabenou imunitou jsou zvláště ohroženi závažným až fatálním průběhem onemocnění,“ píší zástupci SZÚ.

Očkování proti pravým neštovicím dle SZÚ současně chrání i před nákazou virem opičích neštovic. U pozitivních osob dochází dle SZÚ k okamžitému trasování kontaktů, přičemž nemocní jsou ihned izolováni. Pokud jsou v zemi dostupné vakcíny proti pravým neštovicím, mělo by se podle doporučení ECDC po zhodnocení poměru rizika a přínosu zvážit očkování vysoce rizikových blízkých osob. U závažných případů stojí za zvážení léčba registrovaným antivirotikem. Pokud je tedy lék v zemi dostupný.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. v žádném z vyjádření vámi zmíněných institucí netvrdí, že za přenos můžou homosexuálové! To co píšete je novinářské dno a vůbec byste tyhle kydy neměli vydávat za právy! A hlavně když je autor podepsaný jménem webu a ne svým jménem, protože se za článek evidentně stydí!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here