Nemocnice Sokolov se přidala k prevenci melanomu

0
532
Sokolov
Foto: Nemocnice Sokolov

Změřit si preventivně hladinu cukru a nechat si zkontrolovat mateřská znaménka a jiné kožní útvary mohou všichni pojištěnci příští týden v Nemocnici Sokolov. A to bez objednání a zdarma.

Příští týden ve středu [25.5.] nabízí zdravotníci sokolovské nemocnice preventivní vyšetření mateřských znamének, pih a jiných útvarů na kůži. Dveře kožního oddělení se pro zájemce otevřou v 8 hodin a prohlížet pacienty budou až do 15 hodin odpoledne, s polední pauzou od 12 do 13 hodin. Akcí se Nemocnice Sokolov připojuje k dalším zdravotnickým zařízením v zemi, které posilují prevenci onemocnění maligním melanomem. Ten totiž patří k nejčastějším příčinám úmrtí na nádorová onemocnění.

„Melanom je způsoben nekontrolovatelným růstem pigmentovaných buněk zvaných melanocyty. A jde o sedmý nejzhoubnější nádor v České republice vůbec na který u nás, často zcela zbytečně, umírá ročně až 500 lidí,” upozorňuje primářka kožního oddělení Nemocnice Sokolov Helena Němcová.

Odborné vyšetření znamének pro všechny nabízí ČPZP

Při zachycení nádoru v jeho počátku je podle Heleny Němcové velmi vysoká šance na účinnou a úspěšnou léčbu pacienta. A tedy i jeho úzdravu.

„Je však nutné chirurgické odstranění primárního nádoru, než dosáhne tloušťky přes jeden milimetr. Poté úspěšnost léčby výrazně klesá,” upozorňuje primářka na nutnost včasného odhalení onemocnění a rychlého zahájení léčby.

Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

Připomíná i to, co umocňuje riziko vzniku kožního melanomu. Nadužívání solárií dle ní zvyšuje riziko vzniku melanomu až o 60 procent. Stejně tak nadměrné slunění bez používání krémů s ochranným faktorem. K onemocnění jsou navíc významně náchylnější lidé se světlým fototypem pleti. Dále senioři, u kterých se riziko ve srovnání s lidmi do 30 let věku zvyšuje několikanásobně.

Nemocnice Sokolov nabízí i změření cukru v krvi

V příštím týdnu nabídne sokolovská nemocnice i další preventivní akci, tentokrát zaměřenou na onemocnění diabetem. V pátek 27. května hladinu glykémie tamní zdravotníci změří všem zájemcům stejně jako u zmíněného vyšetření kožních útvarů bez objednání a zdarma. Stačí přijít do nemocnice, konkrétně do Pavilonu C. A v jeho 1. patře na Oddělení klinické biochemie a hematologie už budou čekat zdravotníci na všechny zájemce o vyšetření v čase od 7:30 do 11 hodin dopoledne.

I sledováním hladiny cukru v krvi se dá zavčasu přijít na mnohá onemocnění. Nejčastěji pak cukrovku neboli diabetes mellitus 2. typu. A vzhledem k počtu diagnostikovaných diabetiků v Česku, který je vyšší než jeden milion, není riziko onemocnění diabetem u české populace vůbec nízké. Podíl diabetiků na celkové populaci přesáhl 8,5 procenta a k tomu dalších asi 5 procent lidí vůbec neví, že má diabetes. Podle odhadů lékařů je u nás dalších pět procent lidí ve stadiu zvaném prediabetes.

Průzkum ukázal 5 nejčastějších chyb českých diabetiků

Lékaři rozlišují dva druhy diabetu. První z nich je daný geneticky, kdy dochází k omezení tvorby inzulinu v těle pacienta. Oproti domu k diabetu 2.typu, kterým trpí většina cukrovkářů, dochází převážně v důsledku nedobrých stravovacích návyků. Dále nedostatku pohybu, konzumací alkoholu a kouřením. Na riziko onemocnění diabetem 2. typu pacienta upozorní obvykle únava, vydatné a časté močení nebo neustálý pocit žízně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here