Lidé s kožními nádory přicházejí příliš pozdě, tvrdí lékaři

0
3248
koznimi_nadory
Foto: FN Ostrava

Počty pacientů s kožními nádory v pokročilém stadiu v Česku rostou. Na vině je zejména pozdní diagnostika, a to často i kvůli strachu z covidu-19. Potvrzují to dermatologové z Fakultní nemocnice Ostrava.

Vyšetření kožních útvarů je podle dermatologů velmi snadné, rychlé a možné i pouhým pohledem. Což by měla být při včasné diagnostice nádorů na kůži určitě výhoda. Bohužel i přesto lidé s podezřelým kožním útvarem na vyšetření často nepřijdou a odkládají ho opakovaně na pozdější dobu. Výsledek je pak strmý nárůst pacientů s kožními nádory v pokročilém stadiu, kdy už v některých případech metastazují do jiných orgánů.

Máme velký nárůst pacientů, kteří zjednodušeně řečeno, přicházejí pozdě. Většinu kožních nádorů jsme schopni vyléčit v případě, že je diagnostikujeme hned v počáteční fázi růstu,“ říká primářka Kožního oddělení FN Ostrava Yvetta Vantuchová.

Dodává, že je velmi smutné, když do ordinace přichází pacient na první vyšetření a má už kromě nádoru viditelného na kůži i metastázy ve vnitřních orgánech.

Melanom bývá v 70 % zhoubný už v jeho počátcích

Lékaři dále upozorňují na růst počtu pacientů, kteří se na vyšetření ke specialistovi neobjednali včas. A to i přesto, že věděli, že jim na těle roste nezvyklý útvar. Jak ale upozorňuje primářka Vantuchová, kožní melanom vzniká v 70 procentech hned zpočátku jako nádor zhoubný. Navíc se od běžných znamének výrazně odlišuje. Má většinou sytě hnědou až černou barvu, asymetrický tvar často s nepravidelnými okraji a výběžky.

„Přestože v léčbě melanomu se za poslední léta mnohé změnilo a máme dnes léky i pro metastazující onemocnění, stále platí, že nejdůležitější je včasné chirurgické odstranění nádoru,“ dodává.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

Podle jejích odhadů jen v ostravské fakultní nemocnici ročně přibývá okolo 300 pacientů s kožními nádory. A to není málo. Riziko melanomů kůže potvrzují i čísla z nedávné preventivní akce v centru Ostravě. Kožní lékařka tam prohlédla kožní útvary u 200 zájemců. U 14 z nich potvrdila kožní zhoubný nádor a objednala je do odborné melanomové ambulance. Na vyšetření se mohou objednat všichni zájemci s jakýmkoli podezřelým kožním útvarem na těle. A to i bez doporučení od praktického lékaře.

Kožní útvary: Odstranit či neodstranit

Mateřská znaménka mívají lidé od narození, nebo se objevují během života a vypadají různě. Vystupují nad kůži, některá jsou tmavá, plochá a jiná naopak v úrovni kůže a světlá. Lékaři upozorňují, že mateřská znaménka i pigmentové skvrny, které mění tvar, zvětšují se nebo vystupují na povrch kůže či mění konturu okrajů, musí pravidelně kontrolovat kožní lékař. I ten pak rozhoduje o samotném odstranění mateřského znaménka či jiného kožního nálezu. Vyjmuto však musí být vždy jen chirurgicky. Odebraná tkáň se totiž posílá na histologické vyšetření.

Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

Pokud o chirurgickém odstranění rozhodne ošetřující lékař, pak je výkon včetně související zdravotní péče plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Laserové odstranění kožního útvaru nejenomže pojišťovny neuhradí, ale ani ho pacientům nedoporučují. Takový zákrok nepovažuje současná medicína za správný postup, a to ani při odstranění znaménka či podezřelých pih v obličeji a jeho okolí.

Prevence kožních nádorů je i pravidelná kontrola

Odborníci doporučují i pravidelnou kontrolu pokožky, zvláště pak mateřských znamének a měnících se kožních útvarů. Při jejich kontrole dobře poslouží varovný systém „ABCDE“. V jehož případě platí, že čím více písmenek je pozitivních u pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že jde o rizikový útvar.

  • A – [asymmetry] – asymetrie
    Asymetrická skvrna je taková, která nemá symetrickou formu, například oválu či kruhu.
  • B – [border] – ohraničení
    Hranice skvrny má být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka jsou důvod k návštěvě dermatologa.
  • C – [colour] – barva
    Znaménko nemá být tmavě hnědé až černé nebo mít nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.
  • D – [diameter] – průměr
    Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než pět milimetrů, má být pod pravidelnou kontrolou odborníka.
  • E – [elevation] – vyvýšení
    Rostoucí pigmentové znaménko do výšky, může být příznak postupujícího nádoru. Pokud je mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to značit nebezpečí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here