Odborné vyšetření znamének pro všechny nabízí ČPZP

4
3286
CPZP
Foto: ČPZP

Pigmentová znaménka skrývají nejedno riziko. Lékaři je proto radí nepodceňovat. Stejně k nim přistupuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP]. Proto i letos ČPZP pořádá veřejně prospěšnou akci Spolu proti melanomu.

V ní nabídne bezplatné vyšetření pigmentových znamének všem přímo v ulicích velkých měst. Kampaň Spolu proti melanomu ČPZP odstartuje 11. května a ukončí letos 9. června. Na této akci třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR spolupracuje s vybranými městy a lékaři dermatology. Ti všem zájemcům zkontrolují pigmentová znaménka ve speciálním stanu umístěném na náměstí nebo na jiném frekventovaném místě. Kampaň poběží v 15 městech České republiky.

„Nabídka bezplatného preventivního vyšetření kůže letos odstartuje 11. května v Olomouci. Další možnost prohlídky pigmentových znamének dostane veřejnost ve městech Prostějov, Zlín, Kroměříž, Liberec, Kladno, Plzeň, Znojmo, Jihlava, České Budějovice, Tábor, Opava, Havířov, Frýdek-Místek a Ostrava, kde kampaň ve čtvrtek 9. června skončí,“ vyjmenovává mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Místa a termíny kampaně Spolu proti melanomu 2022
Město Den Datum Místo
Olomouc ST 11. 5. 2022 Horní náměstí
Prostějov ÚT 17. 5. 2022 Náměstí T.G. Masaryka
Zlín ST 18. 5. 2022 Náměstí Míru
Kroměříž ČT 19. 5. 2022 Velké náměstí
Liberec ÚT 24. 5. 2022 Náměstí Dr. E. Beneše
Kladno ST 25. 5. 2022 ulice Na Stráni 3340
Plzeň ČT 26. 5. 2022 náměstí Republiky
Znojmo PO 30. 5. 2022 Horní náměstí
Jihlava ÚT 31. 5. 2022 Masarykovo náměstí
České Budějovice ST 1. 6. 2022 Náměstí Přemysla Otakara II.
Tábor ČT 2. 6. 2022 Žižkovo náměstí
Opava PO 6. 6. 2022 Horní náměstí
Havířov ÚT 7. 6. 2022 náměstí Republiky
Frýdek-Místek ST 8. 6. 2022 náměstí Svobody
Ostrava ČT 9. 6. 2022 Před OC Nová Karolína ul. Jantarová Ostrava

[Zdroj: ČPZP]

Elenka Mazurová dále upozorňuje, že lékaři budou zájemcům k dispozici v daném městě vždy od 10 do 17 hodin. Odborným garantem projektu je ostravská ordinace Zdravá kůže.com. Vůbec poprvé toto bezplatné vyšetření kůže napříč republikou pojišťovna uspořádala v roce 2016. Kvůli epidemii koronaviru se v letech 2020 a 2021 akce nekonala. Letošní kampaň se tak bude konat popáté.

Součástí kampaně je i doprovodný program

Součástí nevýdělečné, veřejně prospěšné akce letos je i doprovodný program v oblasti zdravého životního stylu. Lidé, kteří na akci přijdou, si mohou například změřit množství tukové a svalové tkáně v těle nebo provést samovyšetření prsou na silikonovém modelu. Rovněž si budou moci nechat odborně poradit, jak se chránit před sluncem.

„Zhoubný melanom je nejčastějším a zároveň nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže. Začíná totiž relativně brzy metastázovat do dalších částí a orgánů lidského těla. Odhalit nemoc včas je proto nesmírně důležité, takže pokud jste na svém těle našli podezřelé znaménko nebo jiné změny na kůži, určitě na bezplatné vyšetření přijďte,“ zve na akci mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Jaké změny na kůži jsou důvodem pro návštěvu stanu ČPZP
  • Plošné zvětšování rozpíjení nebo vyvýšení znamének
  • Změna zabarvení znaménka
  • Krvácení, svědění, strup, červený okraj
  • Nový útvar na kůži, který se dlouho nehojí
  • Nově objevené, stále se měnící znaménko
  • Větší množství znamének na kůži

Mluvčí upřesňuje, že při kampani Spolu proti melanomu ČPZP vyšetří každého zájemce bez ohledu na to, zda je pojištěnec ČPZP nebo je registrován u jiné zdravotní pojišťovny. Zároveň potvrzuje, že preventivně vzdělávací program Spolu proti melanomu se těší velkému zájmu veřejnosti. Jen během minulého, tedy čtvrtého ročníku konaného v roce 2019 zdravotníci vyšetřili 6 600 osob. Podezřelý nález se našel u více než pěti procent z nich. Další informace o akci jsou dostupné na stránkách kampaně Spolu proti melanomu.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

    • Dobrý večer, paní Talmanová, děkujeme za upozornění, na Kladně bude vyšetření ve středu 25.5., v článku jsme chybu opravili,

      pěkný večer, redakce ZdraveZpravy.cz

    • Dobrý den, děkujeme za upozornění. Dle zaktualizovaného harmonogramu – Plzeň rovná se 26.5. – čtvrtek / náměstí Republiky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here