Opičí neštovice se v Británii šíří komunitně, jsou i v USA

0
5116
opici
Foto: Pixabay.com

Opičí neštovice se v Británií šíří komunitně, tedy bez známého zdroje nákazy. První případy potvrdilo už i Portugalsko, Španělsko a Spojené státy. Opičí neštovice se mezi lidmi přenášejí respiračně a sliznicemi.

Další čtyři nákazy opičími neštovicemi ve Spojeném království potvrdili zástupci Světové zdravotnické organizace [WHO]. Zatím tak jde o sedm potvrzených nákaz v zemi, přičemž tři z nich souvisí s návštěvou Nigérie, kde se opičí neštovice mezi obyvateli lokálně častěji šíří. Podle aktuálního prohlášení zástupců WHO posledně čtyři laboratorně potvrzené případy ale s těmi prvně odhalenými nesouvisejí. Dle nich se zřejmě mezi nakaženými rozšířily pohlavním stykem při poskytování sexuálních služeb.

„Na základě aktuálně dostupných informací se zdá, že infekce byla získána lokálně ve Spojeném království. Rozsah lokálního přenosu je v této fázi nejasný a existuje možnost identifikace dalších případů,“ uvedli na tiskové konferenci k riziku šíření opičích neštovic zástupci WHO s tím, že zdroj nákazy ale stále není jasný.

Stejného dne [ve středu 18.5.] přinesla zprávu o potvrzené nákaze opičími neštovicemi v americkém státě Massachusetts agentura AP. Nakaženým má být muž, který v předchozích dnech pobýval v Kanadě. Američtí zdravotníci nyní zjišťují, zda tato infekce nějak souvisí s ohniskem nemoci v Evropě, respektive ve Velké Británii.

Nakažený muž z Massachusetts v těchto dnech pobývá v nemocnici. Jeho zdravotní stav je dle lékařů dobrý. Prokázaný případ nepředstavuje vážné riziko pro veřejné zdraví, uvedly americké úřady.

Letos jde v USA o prvně potvrzený případ nákazy opičími neštovicemi. V minulém roce se prokázala jedna infekce v Texasu a jedna v Marylandu. A to u lidí, kteří se vrátili z Nigérie.

V odpoledních hodinách téhož dne [18.5.] přišla další zpráva o nákaze opičími neštovicemi, tentokrát od portugalských zdravotních úřadů. Zatím se hovoří o pěti laboratorně potvrzených případech. Infekcí již i potvrdily úřady ve Španělsku.

K šíření opičích neštovic přispívá cestování i převoz zvířat

Opičí neštovice patří k vzácným onemocněním způsobeným infekcí virem opičích neštovic.

„Virus opičích neštovic patří do rodu Orthopoxvirus z čeledi Poxviridae. Rod Orthopoxvirus zahrnuje virus variola [způsobuje pravé neštovice], virus vakcínie [používaný ve vakcíně proti pravým neštovicím] a virus kravských neštovic,“ přibližuje na svých webových stránkách původce onemocnění americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

Opičí neštovice vědci vůbec poprvé objevili v koloniích opic chovaných pro výzkum v roce 1958. Tehdy šlo hned o dvě ohniska nemoci, která se na první pohled velmi podobala neštovicím. Odtud pochází i název opičí neštovice.

V Británii před několika dny potvrdili opičí neštovice

První případ opičích neštovic u člověka lékaři potvrdili v roce 1970 v Demokratické republice Kongo. Od té doby se opičí neštovice u lidí projevily v několika dalších zemích střední a západní Afriky. Především v Kamerunu, Středoafrické republice, Pobřeží slonoviny, Demokratické republice Kongo, Gabonu, Libérii, Nigérii, Republice Kongo a Sierre Leoně. Většina nakažených připadá na Demokratickou republiku Kongo.

V důsledku mezinárodního cestování a převozem zvířat se opičí neštovice vyskytly následně i mimo africký region. Konkrétně ve Spojených státech, v Izraeli, Singapuru a zmiňovaném Spojeném Království.

Opičí neštovice vypadají jako pravé neštovice

Odborníci ze CDC uvádějí, že přirozený rezervoár opičích neštovic stále neznají. Vědí, že virus přenáší afričtí hlodavci a subhumánní primáti. Tedy opice, od kterých se právě nejčastěji nakazí člověk. Nejčastěji kontaktem, respirační cestou, sliznicí [okem, nosem, ústy] či kousnutím a bodnutím.

Opičí neštovice se dle CDC velmi podobají nám známým neštovicím. V prvních dnech infekce se projevují horečkou, bolestí hlavy, svalů, zimnicí a celkovým vyčerpáním.

„Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin [lymfadenopatie], zatímco neštovice ne,“ uvádí CDC.

Inkubační doba u opičích neštovic se obvykle pohybuje v rozmezí 7 až 14 dní. Nejdéle pak do 21 dní. Zhruba do tří dnů od horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji, odkud se přesouvá do dalších částí těla. Onemocnění trvá dva až čtyři týdny. V současné době neexistuje žádná účinná a bezpečná léčba opičích neštovic. Podle informací CDC v Africe opičí neštovice způsobí smrt jednoho z deseti nakažených lidí.

Veronika Táchová/ČTK

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here