FNB uzavřela spolupráci s Honeywell Intelligent Life

0
551
Honeywell
Foto: Honeywell Intelligent Life Care

Americká společnost Honeywell Intelligent Life Care [ILC] a Fakultní nemocnice Brno [FNB] budou spolupracovat na zavádění nových technologií do nemocničního provozu. Zástupci obou subjektů podepsali memorandum o spolupráci.

Obě strany budou na základě rámcové dohody sledovat příležitosti ke spolupráci na digitální transformaci napříč nemocničním prostředím. Současná fáze zahrnuje pilotní projekty, jako je například testování chytrých náplastí, chytrého komunikačního systému mezi pacientem a zdravotními sestrami a beta testování dalších technologií.

„Společnost Honeywell je odhodlaná řešit dnešní výzvy v oblasti zdravotnictví. Představujeme si svět, kde jsou pacienti v bezpečí a kde pečující personál může preventivně reagovat na potřeby pacientů dříve, než nastanou zdravotní potíže. […] Chceme zákazníky provázet celou transformací zdravotní péče,“ uvedl viceprezident a generální ředitel Honeywell Healthcare Solutions Robert Robinson.

Odkázal přitom na zkušenosti firmy s technologií Advanced Sensing Technology [Pokročilou technologií snímání]. Tu firma dlouhodobě nabízí zdravotnickým zařízením po celém světě. Robert Robinson upřesnil, že memorandum s FNB je vůbec první, které firma v této věci uzavřela. Nové dohody již prý chystá uzavřít i v dalších zemích.

Spolupráce se týká Interní kardiologické kliniky FNB

Podle zástupců FNB spolupráce s americkou firmou poběží primárně s tamní Interní kardiologickou klinikou. Ta patří k předním českým i světovým renomovaným kardiologickým centrům.

„Kardiovaskulární choroby jako hlavní příčina úmrtnosti ve všech vyspělých zemích včetně České republiky vyžadují nejvyšší míru pozornosti. Spolupráci s celosvětově známou společností, jako je Honeywell, považuji za velmi důležitou. Pevně věřím, že sdílené profesionální znalosti nám všem pomohou zlepšit kvalitu péče, její výsledky i úroveň našeho myšlení,“ řekl ke spolupráci přednosta kliniky Petr Kala.

Dodal, že zjištění možností spolupráce na tomto oddělení bude mít přidanou hodnotu pro celou nemocnici a ukáže i na další příležitosti spolupráce do budoucna.

První projekt se týká testování náplastí pro monitorování životních funkcí pacientů v reálném čase. Honeywell ILC poskytne Interní kardiologické klinice chytré náplasti a také mobilní telefony s aplikací pro příjem dat získaných prostřednictvím náplastí. Do budoucna se ILC chystá vybavit oddělení svým chytrým hlasovým a dotykovým systémem přivolání sestry, který nahradí ten stávající. Jde vůbec o jeden z prvních kroků směřující ke komplexní inovaci informačních systémů v nemocnici.

Podle vedoucího biomedicínského inženýrství FNB Davida Pospíšila technologie, jejich vývoj a pokročilé systémy jsou již nyní nedílnou součástí moderního zdravotnictví. Upozorňuje na to, že Honeywell uspěl se systémy přivolání sester. Přičemž tyto systémy už pomáhají s péčí o více než milion pacientských lůžek po celém světě.

Spokojený je i americký Honeywell

Spolupráci si pochvaluje i americká firma. Ta provozuje vývojové centrum právě v Brně. V něm zaměstnává přes 2 000 odborníků a vysoce kvalifikovaných techniků. Ti vyvíjejí celosvětově používané špičkové technologie a řešení pro obory, jako jsou letecký průmysl nebo zdravotnické systémy.

„Jsme rádi, že můžeme být partnerem právě Fakultní nemocnice Brno, protože právě v Brně sídlí naše hlavní vývojové centrum ve střední Evropě. Naše chytrá řešení pomohou nemocnici v Bohunicích zůstat na špici medicínského pokroku,“ uvedl generální ředitel Honeywell Technology Solutions sídlící v Brně Michal Závišek.

Dodejme, že Honeywell Intelligent Life Care je součástí společnost Honeywell Healthcare Solutions. Ta sídlí v německém městě Neuss v Severním Porýní-Vestfálsku. Vedle Česka je dále aktivní ve Francii, Španělsku, Polsku, Číně, Singapuru, Indii a regionálním uzlu na Blízkém východě v Dubaji. Podnik vyvíjí nové produkty ve třech inovačních a inženýrských centrech v Číně, Indii a největším z nich právě v Brně v České republice.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here