S vážně nemocnými uprchlíky Česku pomůžou země EU

0
3163
vazne
Ilustrační foto: Pixabay.com

Do Česka přichází více vážně nemocných běženců, než se očekávalo. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] proto zpracovává metodiku na jejich přerozdělování do dalších unijních zemí. Mimořádná opatření chystá i v pediatrii.

O chystané metodice na přerozdělování ukrajinských uprchlíků vyžadující nákladnou léčbu informoval poslance na středečním [18.5.] sněmovním výboru pro zdravotnictví náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„Ukazuje se, že z Ukrajiny k nám přichází poměrně velké množství lidí, které jsou nějakým způsobem závažně nemocní. A je nám jasné, že kapacita není neomezená,“ řekl k situaci ve zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Podle něj je proto nyní klíčové sledovat a ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami i vyhodnocovat vytíženost nemocničních zařízení a středisek s centrovou péčí. Dalším opatřením pro zvládnutí zdravotní péče o ukrajinské a současně i české pacienty s vážnými onemocněními dle něj spočívá v metodice, dle níž by Česko posílalo vážně nemocné uprchlíky do dalších unijních zemí.

„Zatím v tomto stavu nejsme. Ale už na tom intenzivně pracujeme,“ uvedl Dvořáček.

To, že Česká republika může finančně náročné pacienty z Ukrajiny transportovat do zdravotnických zařízeních například v Německu či Rakousku, v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz potvrdil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Jakub Dvořáček na jednání sněmovního výboru dále upřesnil, že poměr vážně nemocných uprchlíků ke všem uprchlíkům z Ukrajiny pobývajících v Česku je ve srovnání ke stejně velké skupině českých pojištěnců a závažně nemocných českých pacientů podstatně vyšší.

„Pořád je to ve zvladatelné rovině,“ ale i ubezpečil náměstek.

Ambulantní pediatrii posílí nemocniční dětští lékaři

Zhoršenou dostupnost zdravotní péče v pediatrii a praktickém lékařství v některých regionech země v důsledku uprchlické krize by pak mělo dle Dvořáčka v nejbližších týdnech vyřešit rozšíření kapacit. Po dohodě se zdravotními pojišťovnami totiž dojde k otevření takzvaných nízkoprahových dětských ambulancí. V nich budou o dětské a dospívající pacienty z Ukrajiny pečovat lékaři z dětské lůžkové péče. Ministerstvo se s pojišťovnami již i kvůli tomu dohodlo na vytvoření nového výkonu. Ten zajistí úhradu za poskytnutou péči o tyto pacienty. Nové dětské ambulance dle Dvořáčka vzniknou v místech s největší koncentrací uprchlíků. Čímž se odlehčí i pediatrickým ordinacím, dodal náměstek.

MZ ČR zřizuje UA Pointy a pomoc chystají i lékárny

Na ministerstvu se dle Dvořáčka aktuálně ve spolupráci s odbornými společnosti jedná také o tom, jak zajistit vedení zdravotnické dokumentace u příchozích uprchlíků. Jelikož je většina z lékařů nechce v tuto chvíli registrovat, zatím se proto pracuje s verzí, že budou mít lékařské zprávy u sebe. A sami je předloží při návštěvě zdravotnického zařízení. Do budoucna se u nich zvažuje i o elektronicky vedené dokumentaci.

Omezení zdravotního pojištění na 180 dní

A jsou tu i další novinky. Zamezit nelegální práci uprchlíků, tedy bez přihlášení se k příslušným úřadům [zdravotní pojišťovně, správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, pozn. red.], má podle Jakuba Dvořáčka pomoci omezení plošného a neomezeného zdravotního pojištění pro Ukrajince nově na dobu 180 dnů.

Opatření by se vztahovalo na běžence od 18 do 65 let věku. Ti, kteří by ani po šesti měsících pobytu na území Česka nenašli zaměstnání, by se kvůli pokrytí odvodové povinnosti stejně jako čeští pojištěnci hlásili u úřadu práce.

ÚP ČR varuje před zaměstnáváním uprchlíků bez ohlášení

„Základním cílem je, aby nám tady nevznikala černá zaměstnanost. A že ty podmínky nastavíme ve stejném rozsahu jako pro české pojištěnce,“ vysvětlil důvody pro omezení platnosti zdravotního pojištění pro Ukrajince Dvořáček.

Již ale neuvedl, kdy takové opatření vejde v platnost. Dále zmínil, že úřad směrem na Ukrajinu vypravil již pátý kamion s léčivými přípravky. Ty poskytli přímo jejich výrobci. V té souvislosti upozornil, že ministerstvo ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL] průběžně monitoruje stavy léčiv v České republice. Při hrozbě jejich nedostatku by dle něj opět pomohly unijní země.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here