Bude-li víc uprchlíků, stát jim omezí zdravotní pojištění

4
15977
uprchlici
Foto: UNHCR

Stát zaplatí za zdravotní pojištění uprchlíků z Ukrajiny až 9,9 miliardy korun. Pokud by se počet příchozích přiblížil půl milionu, pojistné by za ně stát platil nejdéle půl roku. Vyplývá to z vládní strategie pro řešení uprchlické vlny.

Po šesti měsících od přiznání víza za účelem strpění by si zdravotní pojištění dospělí běženci platili sami. Vyplývá to z aktuálního znění strategie pro řešení uprchlické vlny, kterou ve středu [13.4.] na svém jednání schválila vláda. Nyní ji dostali k připomínkování zástupci opozice, odborové svazy, zástupci zaměstnavatelů, veřejnost i neziskové organizace.

„Je to otevřený materiál. […] My jsme připraveni ho na základě podnětů upravit a teprve pak vznikne jeho definitivní úprava,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala [ODS].

Upřesnil, že národním koordinátorem pro zvládání uprchlické krize z Ukrajiny vláda ustanovila místopředsedu vlády, ministra vnitra a předsedu Ústředního krizového štábu Víta Rakušana [STAN].

Zlomová hranice pro Česko je 500 tisíc uprchlíků

Do Česka prozatím dorazilo zhruba 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. Z nich zhruba 289 tisíc již dostalo víza za účelem strpění. V celé EU pak úřady běžencům z Ukrajiny přiznali podle Víta Rakušana kolem 900 tisíc takových víz.

„Při nárůstu počtu osob s dočasnou ochranou k hranici 500 000 a více bude potřeba zvážit omezení zařazení osob…, které jsou schopné zaměstnání, do kategorie státních pojištěnců České republiky na dobu nejvýše 180 dní,” uvádí dokument s vysvětlením, že opatření má utečence motivovat, aby si našli práci a pojistné odváděli ze mzdy.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

V opačném případě by je úřady po šesti měsících zařadily do kategorie osob bez zdanitelných příjmů [OBZP], které mají povinnost odvádět pojistné alespoň ve výši odvodu z minimální mzdy. V roce 2022 jde o 2 187 korun měsíčně. Státními pojištěnci by zůstali jen senioři, děti, invalidé a uchazeči o zaměstnání. Stát za pojištěnce odvádí 1 767 korun měsíčně. Při současném počtu 289 000 víz dočasné ochrany jde zhruba o 511 milionů korun měsíčně.

Povinné prohlídky dětí z Ukrajiny

Ministerstva zdravotnictví, školství a práce mají podle strategie také zvážit zavedení povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem na základní, střední a vysoké školy. Pro české děti taková vyšetření povinná nejsou. Vyžadují je jen některé konkrétní obory středních škol a učilišť nebo vysokých škol. Naopak pro nástup do mateřské školy je třeba doložit povinná očkování, s výjimkou předškolních dětí.

Ministr Gazdík varuje před lynčem cizinců na školách

Děti z Ukrajiny, které nemohou očkování prokázat, mají lékaři podle doporučení České vakcinologické společnosti zrychleně doočkovat. Podle údajů ministerstva školství nastoupilo dosud do školek a základních škol asi 26 500 ukrajinských dětí.

S Evropskou unií, výrobci a distributory ministerstvo podle dokumentu jedná o dodávkách specifických léčiv a vakcín. Jak pro děti, tak i pro dospělé.

„Lze s určitostí předpokládat navýšení zásob léčiv na léčbu multirezistentní tuberkulózy, pacientů HIV pozitivních, pacientů s hepatitidou C, onkologické pacienty a podobně,” uvádí vláda v materiálu.

Riziko šíření TBC v Česku je vysoké, vakcín i léků málo

Zaměstnávání zdravotníků z řad uprchlíků

Ministerstvo zdravotnictví stejně jako další státy Evropské unie připravuje podmínky pro zapojení ukrajinských lékařů a zdravotních sester do práce ve zdravotnictví. Podle metodiky ministerstva u nás mohou pracovat jako stážisté pod dohledem dalšího zdravotníka. Tři měsíce bez ověření diplomu, až rok pak bez odborných a jazykových zkoušek. Ministerstvo ve spolupráci s resortem práce má podle strategie připravit intenzivní tříměsíční jazykové kurzy pro 200 lékařů a 400 sester. Stát také plánuje odborné jazykové kurzy až pro 200 lékařů a 400 zdravotních sester z Ukrajiny.

Volné kapacity primární péče ukáže zdravotnická mapa

Strategie také popisuje možné limity poskytování zdravotní péče způsobené nedostatkem zdravotníků. Pokud by uprchlíků bylo kolem půl milionu, hrozilo by podle dokumentu omezení poskytování odborné ambulantní péče. Zřejmě by se prodloužily objednací lhůty na ošetření. Podobně může být snížená dostupnost onkologické péče nebo péče o pacienty se vzácnými onemocněními, na která se specializuje jen malé množství odborníků.

Ministerstvo omezí vybrané pracovnělékařské prohlídky

Ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol připravit přehled volných kapacit primární a lůžkové péče. V současné době byly kapacity praktických a dětských lékařů posíleny takzvanými UA pointy, které zřizují fakultní nemocnice.

–ČTK/VRN–

4 KOMENTÁŘE

  1. To tady budeme léčit všechny UKá? Já si jdu pro léky, celý život jsem platila pojištění, a vyplázla jsem za různé kapky atd do očí přes 800 korun. Jděte do háje soudruzi.

  2. V ČR se množí zejména ekonomičtí přivandrovalci, kteří pojali válku na zlomku svého území jako úžasnou možnost dostat se konečně do naší země, což je už pár desítek let jejich sen… a teď si ještě všimli, jak jim fijalova vláda jde na ruku… rozmáhá se ukrajinská arogance a zejména zdravotní turistika… všechna nemocná ákáčka se hrnou do ČR jak divá… bohužel… a zaplatí to hromadně všichni chudí Češi, ne jejich nadutá vláda…!!!!!!

  3. Myslím, že tenhle fialovej slepenec se může přetrhnout s částkami podpory pro Ukrajince, přitom ti první co přijeli byli ze západní Ukrajiny , kde jim ještě na začátku bojů nic nehrozilo,na dávky neměli nárok, to využilo to mnoho cikánů, kteří nás zde pouze vysávají. Rozdávají peníze bez ohledu na finanční majetek utečenců !!! Jsem znechucena z této vlády, která krátí našim seniorům dávky na veřejnou dopravu, tedy těm nejchudším, kteří nemají auto a jsou na této dopravě zcela závislí. Jídlo a ceny potravin raketově letí nahoru a vláda nám nepomůže snížením DPH !!! O cenách energií a bydlení už ani nemluvím. Hlavně , že si tato vláda v rámci šetření zřídila nová ministerská křesla a o jejich nehorázných platech ani nemluvím. O tom ,že vláda si pořídila ze státních peněz – tedy nás všech – cestovní kancelář viz Pekarová s manžílkem letěli vládním letadlam do SAE. – HNUS je mi z nich špatně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here