Ministr Gazdík varuje před lynčem cizinců na školách

0
864
na_skolach
Ilustrační foto: Pixabay.com

Invaze Ruska na Ukrajinu rezonuje českou společností, žáky a studenty nevyjímaje. Před napadáním kvůli příslušnosti k jedné či druhé národnosti na školách varoval i ministr školství Petr Gazdík. 

Invazi ruské armády na území Ukrajiny velmi citlivě vnímají i malé děti a žáci, a to prostřednictvím médií, rodičů, spolužáků či jiných blízkých. A jejich někdy velmi prudké názory vyvolávají i nechtěné konflikty mezi dětmi ve školách, kde dnes nejsou spolužáci s ukrajinskou či ruskou či běloruskou národností žádná výjimka. Přičemž první slovní narážky mířící na spolužáky s ruskou národností již potvrzují někteří rodiče.

„Na tradiční otázku, co nového ve škole, mi včera desetiletá dcera odpověděla, že Putin je ruská s….ě,“ odpovídá jedna z matek čekající na svou dceru před školou na otázku, jestli její děti nějak vnímají dění na Ukrajině.

Dětem jsme při pandemii ublížili nejvíc, říká psycholog

Dodává, že dcery se následně zeptala, jak na to přišla. Dostalo se jí okamžitého vysvětlení, že to vykřikl jeden ze spolužáků v odpolední družině. A paní učitelka ho bez obvyklého napomenutí, že se má nejdříve přihlásit, nechala být a jen pokývla hlavou.

„Celkem mě to překvapilo, protože také vím, že do ročníku s dcerou chodí nejenom několik spolužáků z Ukrajiny, Moldavska, ale právě i Ruska,“ říká mladá matka.

Opodál stojící žena se k hovoru přidává. Podle ní by situaci na Ukrajině měli učitelé ve školách malým dětem, ale i jejich rodiče, co nejdříve pečlivě a v klidu vysvětlil. Velmi se dotýká totiž i jich, jak říká.

„Osmiletá dcera se mi ve středu večer před spaním rozbrečela, že tady bude válka,“ vypráví s dovětkem, že v televizi zprávy doma společně nesledují.

Základní školy v Česku navštěvuje přes 28 tisíc cizinců

Podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] v Česku ve školním roce 2020/2021 fungovalo 4 214 základních škol, které navštěvovalo celkem 962 348 žáků. Cizinci v témže školním roce tvořili 2,9 procenta žáků těchto škol. Jejich podíl výrazně vzrostl především v posledních šesti letech, jak dokládají data ČSÚ.

„Mezi školními roky 2010/11 až 2013/14 se držel na hodnotě 1,8 procenta,“ uvádí ČSÚ.

Převážnou část žáků s cizím státním občanstvím u nás dlouhodobě představují Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Ve zmiňovaném školním roce u nás základní školy navštěvovalo 28 380 žáků s cizí státní příslušností. Což je dvakrát více než před 10 lety. Žáku z Ukrajiny bylo 8 408, ze Slovenska 5 569, z Vietnamu pak 5 497 a z Ruska 1 703.

Žáků s ukrajinskou státní příslušností, kteří v roce 2020/21 tvořili téměř 30 procent cizinců na základních školách. Celkem jich základní školy navštěvovalo 8,4 tisíce, tedy zhruba o 3 tisíce víc než Slováků nebo Vietnamců.

Téměř 36 procent cizinců navštěvovalo základní školu v Praze. Nadprůměrný [5 %] byl rovněž podíl cizinců v Karlovarském kraji, kde většinu tvořili žáci s vietnamskou [44 %], dále pak ukrajinskou [16 %] a ruskou [10 %] státní příslušností.

Do škol agrese nepatří, varuje ministr Gazdík

Před možnou agresí pramenící z válečného konfliktu na Ukrajině mezi žáky již i varoval ministr školství Petr Gazdík [STAN]. Veřejné mínění, podpora jedné či druhé strany, informační a mediální válka a dělení společnosti na „my” a “oni“ dle něj může negativně zasáhnout názory jak dospělých, tak dětí.

„Prosím, nenechme negativní důsledky aktuálních válečných událostí vstupovat do vzdělávacího systému. Mějme neustále na paměti, že děti za chování dospělých nemohou a že důležitým úkolem škol je v těžkých historických obdobích posilovat zdravé vztahy,“ apeluje ministr školství ve svém prohlášení.

Zdůraznil, že do škol nepatří dělení na „my” a “oni“ ani válečné nepřátelství. byť uznal, že společnost, jež je nyní již nyní dotčena pandemií covidu, čekají těžké týdny.

„Obzvláště v těchto chvílích je potřeba, abychom ve školách nejen pomáhali všechny přicházející informace zpracovávat. Ale také vytvářet bezpečný prostor pro otázky i emoce, stejně jako příležitosti k solidaritě a pomoci,“ uvedl ministr.

Ministr Gazdík chce psychology do škol. Ti ale nejsou

V prohlášení ministerstva školství tak žádá, aby se lidé zaměřili na rizika následujících dnů. Jmenovitě varoval před slovními či fyzickými útoky, šikanou, vzájemným napadáním a obviňováním. Varoval i před rozlišováním národností na „hodné” a “zlé“ a lynčováním kohokoliv za příslušnost k národnosti.

„Je nutné věnovat čas prevenci těchto jevů. V naší zemi lidská práva dodržujeme. Respektujeme individualitu a jen pouhá příslušnost k národnosti nesmí být záminkou ke konfliktům,“ uvedl ministr školství.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here