Ministerstvo omezí vybrané pracovnělékařské prohlídky

17
51114
prohlidky
Repro z ČT: FinTag.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] hledá cesty, jak uvolnit ruce praktikům. To proto, aby zvládli obsloužit i dospělé a dětské pacienty z Ukrajiny. Chce proto zrušit pracovnělékařské prohlídky u vybraných profesí. 

A to prostřednictvím novelizace vyhlášky MZ ČR o pracovnělékařských prohlídkách. Podle ní by praktikům odpadly vstupní prohlídky u nenáročných a méně náročných profesí. Novelizaci vyhlášky o pracovnělékařských prohlídkách v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce [OVM] na České televizi potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Změna vyhlášky týkající se vstupních a výstupních prohlídek by měla být zhruba do měsíce,“ řekl ministr zdravotnictví.

Do praxe by dle jeho odhadů mohla vejít od letošního září. Podle ministra obsahuje i změny v preventivních prohlídkách, které českým pojištěncům hradí zdravotní pojišťovny každé dva roky. Za jejich dodržování by lidé nově dostávali nějaké bonusy.

Pracovnělékařské prohlídky zdraví občanů nezlepší

Administrativní úlevu přivítal v OVM i předseda Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] Petr Šonka.

„Systém pracovnělékařských služeb je v Česku extrémně přebujelý,“ řekl.

Podle něj povinné vstupní a výstupní prohlídky v některých kategorií, jako jsou administrativní pracovnice, úřednice a podobné, v jiných evropských zemích vůbec nemají. Naopak u nás je dle něj na lékařích i kontrola, zda se na pracovištích „dostatečně svítí a topí“. I přes souhlas se slovy ministra, Šonka ale i tak zachoval chladnou hlavu. Nebylo to ostatně poprvé za poslední roky, kdy aktuální ministr zdravotnictví hovořil o odbřemenění povinností praktickým lékařům.

„Počkám si, až jak plány nakonec dopadnou,“ uvedl Šonka.

Nicméně pokud by na změnu vyhlášky opravdu došlo, pak by se dle něj praktickým lékařům v Česku uvolnily kapacity o 10 až patnáct procent.

Stát u běženců nesleví z pracovnělékařských prohlídek

Konkrétně by šlo zřejmě o zrušení pracovnělékařských prohlídek u první kategorie a částečně o některé profese druhé kategorie. Pracovnělékařské prohlídky především u nenáročných a méně náročných profesí vnímá Petr Šonka jen jako formální a administrativní záležitost.

„A tyto prohlídky nemají šanci ovlivnit zdraví populace,“ řekl a dal je do kontrastu z hlediska zdraví klíčovými pravidelnými preventivními prohlídkami.

Také ale zmínil, že pracovnělékařské prohlídky platí zaměstnancům jejich zaměstnavatelé.  Neplatí je zdravotní pojišťovny. Což značí, že jsou důležité pro ordinace praktiků z ekonomického hlediska.

UA pointy primární péči o běžence nevykryjí

Dalším z kroků, kterým chce MZ ČR ulehčit primární péči kvůli uprchlické vlně, je dlouhodobější fungování UA pointů při fakultních nemocnicích. Ty by měly zůstat otevřené dle odhadu ministra Válka ještě několik dalších měsíců, určitě pak do konce letošního roku.

Předseda praktiků pro dospělé ale upozornil, že UA pointy u nás primární péči pro ukrajinské uprchlíky nenahradí.

„Systém není připraven na tak velkou vlnu. […] To platí hlavně pro pediatry,“ upozornil.

Zde vidí rezervy v dětských lůžkových zařízeních, kde se obložnost lůžek dle jeho slov pohybuje kolem 30 procent. Přičemž v Česku funguje přibližně 80 dětských oddělení.

„Tam je rezerva pro zřízení ambulancí pro ukrajinské děti,“ uvedl s tím, že v tomto segmentu může být až 500 pediatrů, kteří můžou primární péči významně pomoci.

Nápor uprchlíků na praktiky řešíme, říká Jakub Dvořáček

Do dlouhodobé strategie navyšování kapacit primární péče pak podle Šonky patří i zvýšení počtů absolventů a současně i rezidenčních míst pro ně. Konkrétně obor praktických lékařů dle něj dostává přibližně 100 rezidenčních míst při 200 absolventů ročně.

„Tam je třeba pomoc od ministerstva zdravotnictví, aby pomohlo navýšit rezidenční místa alespoň o 50 procent,“ dodal Šonka.

Spolu s ministrem Válkem se shodl, že jde o řešení s dlouhodobým dopadem.

Posílení primární péče a nábor zdravotníků z Ukrajiny

Naopak velice aktuální bude přeočkování obyvatelstva proti covidu-19 v podzimních měsících. I to bude z velké části na prakticích. Byť ministr uvedl, že znovu otevře očkovací místa a spustí kampaň na očkování proti covidu.

„Mým úkolem bude naočkovat zejména lidi nad 60 let. Ty totiž patří k těm nejrizikovějším skupinám a ty je potřeba ochránit,“ řekl ministr.

V OVM se řešila i otázka zaměstnávání ukrajinských zdravotníků. A obecně zaměstnávání zdravotníků ze zemí mimo EU. Zde ministr Válek zopakoval, že nezmění současný systém, ale určitě chce zjednodušení tuzemské aprobační zkoušky pro zdravotníky třetích zemí. / Od čtvrtka příštího týdne vláda taktéž zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě.

Veronika Táchová

17 KOMENTÁŘE

  1. Zjednodušení tuzemské aprobační zkoušky pro zdravotníky třetích zemí – no, to se mame na co tesit. To bude radost jit k takovemu zdravotnikovi.

    • Ale pro mně jakožto cizinku to by neměl být problém. Spíš je to problém posledních 10 let když nebyla šance najít odborného lékaře očaře, psychiatra ani zubaře. Každopádně je to pomoc.

    • MLuvíte mi z duše, navíc to ani dopředu od pohledu jen tak nepoznáte, že nemá zk, které se běžně požadují… čím dál tím lepší zdravotnictví!! :((

    • V roce 2018 jsem ležela ve Vinohradské nemocnici, kde na oddělení uměla nejlíp dávat injekce a odebírat krev ukrajinská sestra, která to ovšem nemohla dělat samostatně, neměla uznání kvalifikace v plném rozsahu, proto s ní chodila ještě jedna sestra – že je někdo „zdravotník ze třetí země“, zdaleka neznamená, že toho umí míň, než zdravotníci naši…

  2. No to je ale b.l.b. Kdy už mu někdo vytáhne ten čip blbosti z meziočí. To je nejhorší ministr který tam kdy byl, a že jich tam už bylo.

  3. Co kdyby přiložili ruku k dílu lékaři na min. zdravotnictví, navrhuji UK point na ministerstvu. A našinec může makat i bez nohou.

  4. A proč si nemůžou ukrajinští lékaři vybavit svoje ordinace a ošetřovat jen lidi z Ukrajiny? Museli by také mít nějaký atest? Je snad jedno, jestli je vyšetřují na Ukrajině nebo tady.

  5. Je zajímavé, kolik „expertů“ (a „expertek“ zvláště) si pod pojmem zjednodušení představuje snížení náročnosti. Přitom opak může být pravdou, zejména pokud je tu předpoklad, že ti co jsou zkoušeni už mají nějakou praxi a umí to (a tedy jde zejména o to ověřit, že to tak je).

  6. Ze zveřejněného textu vyplývá ,že Petr Šonka buď neví,o čem mluví,nebo záměrně zamlčuje skutečnost.Plná čtvrtina nemocí z povolání totiž vzniká z druhé rizikové kategorie. Na jedné straně se slovně podporuje prevence ,aby se bez zdůvodnění od takové prevence ustupovalo.Žádné argumenty ani porovnání s okolními státy nevidím.Tato prevence rozhodne není o kontrole topení a svícení na pracovištích, ale o poznání pracovních podmínek,což je bohužel řadě lékařů vzdálená zkušenost.

    • víte co je nejhorší.???? že bude hůř.!!! ((((… už ted sehnat volného lékaře, i pro dítě, je nadlidský úkol.!!! (((…

  7. Pište tu co chcete ale zburokritizovanim zdravotnictví si nijak nepomůžeme. Ale když dojde nikomu trpělivost tak se začne znova demokratický střílet jak to bylo v čekárně HB nemocnice. Dobře si to rozmyslite pokud nestojite o depopulaci!!!

  8. Omezování pracovnělékařských prohlídek je degradace primárně preventivní péče. Žádný lékař se svědomím se přeci nemůže stavět k takovému snižování prevence. Naše preventivní péče do roku 1990 byla na vysoké úrovni a byla dostupná všem, kteří ji potřebovali. Po roce 1990 se s prevence stal kšeft. A tomu doktor Šonka jistě rozumí. Medicína a zdraví se stalo zbožím. Dobře už bohužel bylo.

  9. Tohoto ministra nám byl čert dlužen, potom Fiala a Rakušan tvrdí že se pro české občany nic nemění !!!! A český občan pro ně nic neznamená jen ukrajinci a válka a zbraně vyvést na ukrajinu a přivést co nejvíce ukrajincu !!!! Něco podobného bylo v Německu když Merkelová vyvřiskovala uprchlíci pojdˇte k nám my to zvládnem tedˇje Merkel v pr-deli v propadlišti dějin.
    A až skončí valka my budeme v pr-deli s plynem a ropou atd a budeme za ní platit jak mourovatí!! Rusi už mají odbytiště zajištěné !!!!!

  10. Tohle všechno spojené s Ukrajinou je teprve začátek pádu do …
    Naše země není schopná tohle všechno utáhnout. A když se k tomu přidá ještě nezaviněná energetická krize tak by to mohl nevidět jen slepý a hluchý. Dobře nám už BYLO !

  11. Při preventivních pracovních prohlídkách hodně kolegů zjistilo že mají začínající zdravotní problémy. To se zase páni podnikatelé chtějí jen zbavit zodpovědnosti.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here