Nápor uprchlíků na praktiky řešíme, říká Jakub Dvořáček

0
1217
dvoracek
Jakub Dvořáček / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Na jednu z 1 800 ordinací dětských lékařů v Česku nyní teoreticky připadá 60 až 70 dětí z Ukrajiny, říká náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Volné kapacity chybí zejména v Praze a Brně.

Pomoci mají nově zřízené UK Pointy. To už kvůli tomu, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] počítá s dalšími násobně vyššími počty běženců, než jsou nyní. Podle náměstka ministra Jakuba Dvořáčka stávající příliv uprchlíků tuzemští lékaři v primární péči zvládají.

„Snažíme se vytvořit dodatečnou kapacitu. Praktičtí lékaři, gynekologové a další specializace to v tuto chvíli zvládnou. Nicméně u pediatrie víme, že byla už dřív poměrně hodně zatížená a kapacity jsou limitované,” uvedl náměstek.

Praktici Ukrajincům pomohou. Lehké to ale nebude, tvrdí

Podle pátečních informací premiéra Petra Fialy [ODS] v Česku aktuálně pobývá přes 270 tisíc ukrajinských běženců, z nich polovina připadá na děti a mládež. V posledních dnech podle Dvořáčka přibývá i dospělých mužů. Seniorů je stále méně než deset procent.

Teoreticky by tak dle něj na jednu z 1 800 ordinací pro děti a dorost průměrně připadalo zhruba 60 až 70 dětí. Problém je však nerovnoměrné rozložení pediatrických praxí v zemi. Významně větší nápor uprchlíků je totiž v Praze, Brně a dalších větších městech.

„Už před migrační krizí tam nebyly nadbytečné kapacity téměř žádné. Spíš byl problém pediatra najít,” připouští Jakub Dvořáček.

Pomoci mají UK Pointy, ale i v nich je třeba lékařů

Z nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] proto ve fakultních nemocnicích, jež spadají pod jeho správu, od minulého týdne postupně vznikají takzvané UA Pointy. Jde o nízkoprahové ordinace, ve kterých zdravotníci a pomocný personál zajistí všem běžencům z Ukrajiny lékařskou pohotovostní péči. V některých bude v závislosti na potřebě dostupná i gynekologicko-porodnická ambulance. A podle MZ ČR v nich budou zdravotníkům stejně jako Ukrajincům k ruce tlumočníci. Tyto speciálně zřízené ambulance mají odlehčit zejména ordinacím praktických lékařů pro děti a dorost.

„Nechceme, aby měli čeští pacienti pocit, že je jim péče méně dostupná, protože tam je hrozně moc ukrajinských dětí,” vysvětluje náměstek.

MZ ČR zřizuje UA Pointy a pomoc chystají i lékárny

UK Pointy fungují nebo v nejbližších dnech začnou fungovat v jedenácti fakultních nemocnicích. Konkrétně pak v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni a Hradci Králové.

Minulý týden je otevřela například pražská FN Bulovka, FN Ostrava nebo FN Plzeň. Krajské nemocnice ministerstvo podle Dvořáčka zatím neoslovilo. Má ale naplánované jednání s Asociací krajů, kde jim systém představí.

„Jestli to bude potřeba ve všech krajích, to nedokážeme říct, ale máme systém připravený,” upřesnil.

Čekáme další uprchlickou vlnu, říká Jakub Dvořáček

Odhady, kolik běženců by mohlo do Česka ještě reálně přicestovat a čerpat tak i zdravotní péči, se dle Dvořáčka v současné době jen těžko vyslovují. Nicméně úřad se již nyní připravuje na násobně vyšší zatížení zdravotnických kapacit, než jakému systém čelí nyní.

„Nedokážeme říct, co bude za týden, natož za měsíc. Jak se bude situace vyvíjet, bude se to upravovat. Jsme připravení dál reagovat,” dodal.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Na ministerstvu již dle něj vznikají i modely, co bude potřeba při 300 000 či 500 000 uprchlících v Česku. Situaci nepřidává ani skutečnost, že uprchlíci, kteří do Česka přicházejí v posledních dnech, už častěji než v předchozí vlně u nás nemají žádné zázemí. Ani žádné známé či příbuzné, kteří by jim s pobytem v zemi pomohli. Je pro ně proto složitější si zajistit i lékařskou péči. Podle Dvořáčka proto budou již v koordinačních centrech, kde si běženci vyřizují veškeré doklady, dostávat informaci o tom, kde najdou nejbližší UA Point.

MZ ČR koordinuje dodávky darovaných léků pro Ukrajinu

Ministerstvo také koordinuje dary léčiv, které se odesílají přímo na Ukrajinu. Minulý týden odjely kamiony s první dodávkou, půl milionem balení léčiv v hodnotě zhruba 10 milionů korun, jež darovali jejich výrobci a distributoři léčiv.

„Reagujeme na poptávku, která přichází z ukrajinské strany, což je pravidelně aktualizovaný seznam léčiv, která Ukrajina potřebuje,” řekl Jakub Dvořáček.

První větší závoz léků z Česka již zamířil k polské hranici

A v přípravě je dle Dvořáčka již další kamion. Zatímco v prvním byly zejména silné léky na bolest nebo pro zajištění operací, teď Ukrajina žádá i o léky na některé dlouhodobé nemoci, protože se tam léky standardně nedodávají. Z Česka by tam tak mohly odjet například některé léky na onkologická a gynekologická onemocnění nebo i vzácné nemoci, jako je cystická fibróza. Nejde však o léky, které by následně chyběly českým pacientům, ale o skladové zásoby výrobců či distributorů, upozornil závěrem Dvořáček.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here