První větší závoz léků z Česka již zamířil k polské hranici

0
464
hranici
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

První závoz se zdravotnickou pomocí Ukrajině vypravený Ministerstvem zdravotnictví [MZ ČR] v těchto dnech dorazí na polsko-ukrajinskou hranici. V zásilce jsou hlavně léky darované farmaceutickými výrobci.

Kamion s prvním půl milionem balení léčivých přípravků opustil české území již v pondělí [14.3.]. Léky mířící na Ukrajinu darovali výrobci sdružení v České asociaci farmaceutických firem [ČAFF]. Konkrétně společnosti Zentiva, Stada, Glenmark a ProMed.Cs. Dopravu bezplatně zajišťuje společnost Alliance Healthcare. Právní služby bez nároku na odměnu poskytla advokátní kancelář PRK Partners.

„Dnes se nám podařilo naplnit dva kamiony léky pro Ukrajinu. Půl milionu balení léků darovaly firmy ČAFF. Analgetika, antibiotika, léky proti bolesti, léky používané v akutní medicíně a při resuscitaci,“ informoval na sociálních sítích tiskový mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob s dodatkem, že další podobná pomoc pro Ukrajinu se dále chystá.

Humanitární pomoc úřad řídí centrálně

Humanitární pomoc směřovanou na Ukrajinu v Česku primárně koordinuje Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR]. Avšak pomoc v oblasti léčivých přípravků a zdravotnického materiálů spravuje ministerstvo zdravotnictví. Právě na něj zájemci, především pak farmaceutické společnosti, ale i individuální dárci adresují nabídky s možnou zdravotnickou pomocí. Úřad je následně vyhodnocuje podle oficiálně zaslaných požadavků z ukrajinské strany. Pokud dostane avízo, že Ukrajina nabízenou pomoc poptává, pak zorganizuje její doručení do skladů na polské, případně slovenské hranici.

„Momentálně evidujeme i další nabídky pomoci od farmaceutických společností, které budou po akceptaci Ukrajinou zprostředkovány ministerstvem zdravotnictví v koordinaci s Českou asociací farmaceutických firem i Asociací inovativního farmaceutického průmyslu,“ upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Přestaňte útočit na zdravotníky, vyzvala Rusko WHO

Upozornil, že jednotná koordinace zdravotnické humanitární pomoci je zcela zásadní. Léčiva se totiž do cílového místa musejí podle Dvořáčka dopravit v kontrolovaných podmínkách. To kvůli zachování jejich účinnost a také bezpečnosti.

„Nemůžeme rezignovat na standardy, jež se týkají léčiv, zdravotnických prostředků, ale třeba i krve a plazmy,“ řekl na nedávném jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví.

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

Při centrálně koordinované pomoci dle něj pravděpodobně nedojde ani ke zbytečnému shromažďování materiálu a léčiv na hranicích s Ukrajinou. A současně se logisticky nepřetěžují záchytné sklady v Polsku a na Slovensku.

Zároveň, jak upozorňuje veřejnost MZ ČR, se humanitární pomoc s léčivy organizuje a vypravuje s ohledem na stav zásob léčiv v tuzemsku. Předejít se tím má náhlým výpadkům v dostupnosti léčiv pro české pacienty, případně příchozí ukrajinské uprchlíky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here