Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

4
1541
Tom_Philipp
MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Apeluji na praktiky, aby otevřeli svá srdce a uprchlíkům z Ukrajiny pomohli,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz předseda Správní rady VZP ČR, poslanec za KDU-ČSL a místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Tom Philipp.

A to proto, aby ukrajinští běženci nechodili se svými zdravotními problémy a potřebami do zdravotnických zařízení lůžkového typu. Ta jsou, jak vysvětluje Tom Philipp, určena pro pacienty, kteří potřebují specializovanou nebo akutní péči. Běžná zdravotní péče o uprchlíky by se dle něj měla odehrávat co nejvíce v terénu.

„A tady bych chtěl hlavně poprosit praktické lékaře a zejména praktické lékaře pro děti a dorost, ať otevřou svá srdce. Ať prostě udělají něco navíc a postarají se o ty lidi z Ukrajiny,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Na otázku, zda je správné, aby běženci z Ukrajiny měli stejný přístup ke zdravotní péči, jako mají Češi, říká: „Na to si musí každý odpovědět sám. Já osobně mám za to, že ano. Muži a ženy, které my tady hostíme, tatínkové dětí, které my tady hostíme, dnes na Ukrajině bojují i za nás.“

Podle jeho názoru se to samé, co se stalo Ukrajincům, totiž může stát i Čechům. Tvrdí, že ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin si v případě potřeby vždy najde důvod, aby stejně bezskrupulózně, jako to udělal na Ukrajině, napadl i další země. Aby bezdůvodně bombardoval jejich města.

„A i my tak můžeme být ve stejné situaci, jako jsou teď Ukrajinci. A proto si myslím, že jsme povinni udělat maximum, abychom mužům, kteří teď na Ukrajině bojují, zachránili jejich ženy a děti, příbuzné. Prostě ty, které mají rádi,“ vysvětluje.

Náklady na uprchlíky nejsou enormní, tvrdí Tom Philipp

V podcastu ZdraveZpravy.cz Tom Philipp dále uvádí, že náklady na zdravotní péči pro sto tisíc uprchlíků činí zhruba 170 milionů korun měsíčně. Podle něj se to na první pohled může zdát jako vysoká částka, ale z hlediska celkových ročních nákladů [přes 400 mld. Kč, pozn. red.] na české zdravotnictví, to není částka pro Česko neuhraditelná.

Dle jeho názoru si musíme samozřejmě dávat pozor na případné zneužívání zdravotní péče. I to se dle jeho slov může stát. Zároveň je přesvědčený o tom, že uprchlíky z Ukrajiny k odchodu z jejich domovů nemotivuje kalkul a zisk, ale tlak války.

„To jsou opravdu nešťastníci, kteří sem přijdou s báglíkem, v němž mají jeden svetr, dvojí spodní prádlo a jedny boty. Běžte se podívat do těch center. Tam to uvidíte. To nejsou žádní vypočítaví lidé, kteří by u nás chtěli být z našeho zdravotního systému,“ říká.

Lékaři se připravují na nápor uprchlíků na hemodialýze

Podle něj jsou neoprávněné i obavy z infekčních chorob, které mohou uprchlíci do Česka zavléct. Zde odkazuje na situaci před válkou, kdy u nás pracovalo cca 160 tisíc Ukrajinců, a v Česku také nedošlo k žádným vážným nákazám.

„Ano, může se stát, že mezi uprchlíky bude nějaká infekční choroba. Lidé se děsí z toho, že je na Ukrajině třeba větší incidence tuberkulózy, ale tuberkulóza není chřipka. Tu nechytíte z toho, že se v autobuse chytíte za madlo,“ vysvětluje.

Vyjadřuje se i k očkování uprchlíků. Říká, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] tento týden na jednání v Bruselu již inicioval žádost, aby se do Česka dostal odpovídající počet vakcín proti běžným nemocem, zejména pro děti.

„A co se týče vakcín proti covidu, těch máme dost a dost. To by mohlo přijít uprchlíků ještě desetkrát tolik a lehce bychom to zvládli,“ upřesňuje.

Ponížení platby za státní pojištěnce není problém

V podcastu ZdraveZpravy.cz se Tom Philipp vyjadřuje k otázce dopadů letošního ponížení platby za státní pojištěnce vládou Petra Fialy [ODS]. A to i v souvislosti s vyššími náklady zdravotního systému na péči o uprchlíky.

„Já si stojím za tím, že ponížení platby za státní pojištěnce se v žádném případě nedotkne letošní zdravotní péče, co se týče úhrad. A myslím, že to vědí i ti oponenti, kteří alarmují a bubnují na poplach v tom smyslu, že ve zdravotní péči bude těch 14 miliard chybět,” říká. 

Obavy dle jeho názoru nejsou namístě ani z enormního nárůstu nákladů na zdravotní péči o uprchlíky. A to kvůli tomu, že do Česka přicházejí hlavně ženy a děti. Nikoli staří lidé, u nichž je zdravotní péče vždy významně nákladnější.

Na druhé straně ale i on připouští, že letošní zmrazení platby za státní pojištěnce na úrovni loňského roku by se mohlo negativně projevit v následujících letech. Zde však zdůrazňuje, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] již vypracovalo zákon, který stanovuje jasný mechanismus pro valorizaci plateb. A ten by měl vstoupit v účinnost v příštím roce.

„Ten zákon už je na světě. Nyní prochází připomínkovým řízením mezi ministerstvy. Ty se dohadují, jak nejlépe nastavit tu valorizaci. Návrh zákona staví na vývoji průměrné mzdy. A od ní se pak odvíjí i valorizace platby za státní pojištěnce,“ vysvětluje.

MZ ČR chce příští rok zvýšit platby za státní pojištěnce

Zároveň odmítá argument, že kvůli vysoké inflaci dochází k reálnému ponížení růstu průměrné mzdy. Jak ukázal již poslední kvartál minulého roku, kdy průměrná měsíční hrubá mzda reálně poklesla o dvě procenta.

„V tom návrhu zákona, jak jsem ho viděl, je, že i kdyby se stalo, že průměrná mzda meziročně klesne, tak platba za státní pojištěnce nikdy klesat nebude. […] Ta platba vždy pouze stoupne, nebo se zastaví, ale nikdy neklesne,“ tvrdí.

Covid nás ještě neopustil, upozorňuje Tom Philipp

Tom Philipp, který je zároveň přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice, v podcastu ZdraveZpravy.cz hodnotí aktuální situaci kolem covidu-19.

„Covid nás rozhodně neopustil. Vidíme, že v některých zemích jeho výskyt výrazně stoupá. […] U nás je pozitivní, že nemocnice hlásí poměrně stabilní počet pacientů s covidem a mírně klesá počet pacientů se závažným covidem,“ tvrdí.

Na druhou stranu dle jeho názoru nelze ani podceňovat riziko případné vlny covidu letos na podzim. Proto bude dle něj zcela jistě nutné znovu celkově proočkovat populaci.

„A to během června, července, srpna, kolem letních prázdnin. Věřím, že uděláme nějakou kampaň. A že se nám podaří lidi přesvědčit, aby se očkovali před podzimem,“ tvrdí.

V souvislosti s dopady pandemie dodává, že teď je na prakticích, aby vytipovávali rizikové pacienty, jimž mohla ublížit odložená necovidová péče. Aby je zvali na kontroly. Dle jeho slov to zdravotní pojišťovny rády zaplatí, protože je to krok správným směrem.

Pro ZdraveZpravy.cz se pak mimo podcast vyjádřil i ke svému novému angažmá ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Po osmi letech členství v ní se totiž teď nově stal jejím předsedou.

„Já mám pocit, že ta pozice předsedy Správní rady VZP se přeceňuje. Je to jeden z 30, který má jeden hlas při hlasování o různých podkladech, které se ve VZP posuzují. […] Samozřejmě je to pro mě určitá čest, že mohu být předsedou správní rady. A budu dělat všechno proto, aby pojišťovna VZP fungovala, jak nejlépe to půjde,“ uvedl.

Daniel Tácha

MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA [1968] vystudoval 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1989 se aktivně zapojil jako student do dění kolem 17. listopadu. Stal se členem studentského stávkového výboru na fakultě. Od roku 1993 dodnes pracuje ve Fakultní Thomayerově nemocnici [FTN] jako lékař. Od roku 1994 je členem Zastupitelstva městské části Praha 12. Sedmkrát za sebou úspěšně prošel komunálními volbami. Opakovaně také zastával funkci neuvolněného radního – člena rady.

V letech 2005–2014 byl náměstkem ředitele pro léčebnou péči ve FTN a do roku 2014 také předsedou Správní rady Nemocnice milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. V letech 2014–2018 zastával funkci náměstka ministra zdravotnictví pro dohled nad zdravotními pojišťovnami. Poté byl dva roky zaměstnán u velkého soukromého poskytovatele zdravotních služeb – Agel a.s., jako ředitel pro Čechy a posléze i místopředseda představenstva. Nyní pracuje na pozici přednosty Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy FTN.

Zároveň je jako poslanec KDU-ČSL místopředseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR a předseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Tom Philipp s manželkou Štěpánkou vychovali pět dětí. Uvolněné pokoje po nich nyní manželé Philippovi poskytli dvěma matkám s dětmi z Ukrajiny.

 

4 KOMENTÁŘE

  1. už ted probleskují zpávy,že peníze nestačí. Aprosím řekněte kolika českým dětem jste přispěl třeba na vozík. na naše děti se skládáme my a někdo dostane vše pod nos. tak se nedivte,že lidi začínají být naštvaní. ona i ta pomoc a solidarita má své hranice. když se válčilo v jiných zemích to jste tak nebrečeli ale tohle je šílenství. měla by se používat hlava a zdravý rozum. květa

  2. Pane doktore,máte pravdu,tuberkuloza vážně není chřipka.Za madlo se chytat nemusím,ale dýchat většinou člověk musí.
    Jak se tuberkulóza přenáší? K přenosu tuberkulózních bakterií z člověka na člověka dochází vzdu chem. Nemocná osoba vykašlává mikroskopické kapénky s tuberku lózními bakteriemi do okolního vzduchu. Ty se po určitou dobu vznášejí ve vzduchu a ostatní lidé je mohou vdechnout.
    Takže opravdu nám žádné nebezpečí nehrozí?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here