WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

1
17639
Na_Ukrajine
Foto: UNHCR

Na Ukrajině stoupají počty úmrtí kvůli válkou narušené zdravotní péči. Podle WHO jsou ohrožení onkologičtí pacienti, diabetici, lidé trpící kardiovaskulárními nemocemi a těhotné ženy. Zemi chybí kyslík, inzulín a chirurgické pomůcky. 

Zároveň stoupá počet lidí s traumatickými zážitky a úrazy z války. Ve své aktuální zprávě to uvádí Světová zdravotnická organizace [WHO]. Situaci na Ukrajině pak komplikují přenosné nemoci, jako je covid-19, ale na Ukrajině i dlouhodobě problémové spalničky, TBC, HIV a dětská obrna. A hrozba jsou i průjmová onemocnění v důsledku válkou narušené vodovodní infrastruktury a tím pádem omezené nebo vůbec žádné možnosti dodržování hygieny.

„Problém je i omezený přístup k lékařům, lékům, zdravotnickým pomůckám a koncentrace mnoha lidí na jednom místě,“ uvádí zpráva WHO.

Podle WHO se válečný konflikt na Ukrajině přímo dotkl přes 18 milionů lidí. Zhruba 1,3 milionu lidí ze země uteklo do okolních států. Při srovnání sousedících zemí jich nejvíce odešlo do Polska [53 %], naopak nejméně pak do Ruska [3,9 %].

UNHCR: Počty uprchlíků rostou mimořádnou rychlostí

Úřad OSN pro uprchlíky [UNHCR] odhaduje, že do letošního července vzroste počet uprchlíků z aktuálních cca 1,3 milionu na čtyři miliony. V zemi se podle UNHCR navíc pohybuje přes jeden milion takzvaných vnitřních uprchlíků. To jsou lidé, které válka vyhnala z jejich domovů, ale oni zůstávají na území Ukrajiny. Bez zajímavosti pak není, že podle informací WHO z Doněcké a Luhanské separatistické republiky odešlo mezi 18. a 23. únorem do Ruska na 96 tisíc osob.

Přístup k běžné zdravotní péči na Ukrajině není

WHO dále uvádí, že přístupu ke zdravotní péči na Ukrajině brání aktivní nepřátelství ruských vojáků, dopady stanného práva, jako je zákaz vycházení, ale i poškození infrastruktury a nefungující doprava.

„V zemi nefunguje telemedicína a v mnoha regionech chybějí lékárny a zdravotnická střediska,“ uvádí zpráva WHO.

Podle organizace se ukrajinská zdravotnická zařízení nyní soustředí zejména na léčbu pacientů po úrazech. Přičemž již nyní se podle WHO potýkají s nedostatkem lůžek pro léčbu traumat a zranění v důsledku války. Nemocnicím chybí kyslík, což brání léčbě především akutních stavů u covidových pacientů.

„Více než 200 zdravotnických zařízení pracovalo k 3. březnu přímo v konfliktních oblastech nebo v jejich těsné blízkosti. Jsou doloženy případy, kdy došlo ke zničení nebo poškození jejich areálů i vybavení,“ upřesňuje WHO.

Organizace konstatuje, že ukrajinské ministerstvo zdravotnictví již pozastavilo veškerou neodkladnou péči, aby mohlo reagovat na aktuální situaci. V tom mu pomáhá i mezinárodní traumatologické centrum WHO umístěné na hranicích s Polskem.

WHO dále upozorňuje, že mnohá zdravotnická zařízení se potýkají s nedostatkem personálu v důsledku přesunu části obyvatel uvnitř a ven ze země.

Ukrajinští kostlivci z doby před válkou

Světová zdravotnická organizace upozorňuje na zdravotní rizika, která plynou z válečného konfliktu na Ukrajině. Jsou to epidemie a infekční choroby. Za příklad dává loni zjištěné případy dětské obrny. A vážný problém v zemi dlouhodobě představují spalničky. Dále také nákaza virem HIV a tuberkulóza, jimiž na Ukrajině trpí nemalý počet lidí.

Smutný fakt v této souvislosti je, že letos v únoru Ukrajina zahájila celostátní očkovací kampaň proti dětské obrně pro všechny děti ve věku šest let. Ruská invaze a válka plošné očkování proti obrně ale přerušila. Podle WHO tak reálně hrozí riziko dalšího šíření nemoci.

Česko je 60 let bez dětské obrny, polioviry ale nezmizely

„Naléhavými opatřeními je opětovné zahájení nebo pokračování v prevenci opatření prostřednictvím očkování a pokračující léčby TBC a HIV,“ dodává WHO.

Upozorňuje, že v zemi se de facto přestalo testovat na covid-19. Což má za následek nekontrolovatelný přenos infekční nemoci, a to i do dalších zemí. To je na Ukrajině s celkově velmi nízkou proočkovaností proti nemoci významný problém, uvádí WHO.

Organizace ve své zprávě uvádí, že v zemi přestalo nebo jen velmi obtížně funguje zásobování zdravotnickým materiálem a léčivy. Chybějí základní léky, nejvíce pak zmíněný kyslík, dále inzulín, ochranné osobní pomůcky, chirurgické vybavení a anestetika.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. No ještě se budeme divit, až ta euforie z přijímání uprchlíků pomine, tak se možná z toho údivu pos….me. Lidem se neříká pravda, je to manipulace a bohužel za vlastní názor se v ČR už i zavírá. Hnus

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here