Na spalničky loni na světě zemřelo zhruba 207 500 lidí

0
584
na_spalnicky
Foto: Pixabay.com

Na spalničky v loňském roce zemřelo 207 500 lidí. Od roku 2016 vzrostl počet obětí spalniček o 50 procent. Ve zprávě o boji proti tomuto virovému onemocnění to uvedly Světová zdravotnická organizace [WHO] a americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Se spalničkami se dlouhodobě potýká i Česko.

Celkem loni zdravotníci zaznamenali téměř 870 000 případů nákazy spalničkami. To je nejvíce od roku 1996. Obzvlášť postižené jsou přitom země v Africe, jako například Kongo a Madagaskar. Velké epidemie spalniček zaznamenaly loni i Gruzie, Kazachstán a Ukrajina.

„Byla to úmrtí, kterým šlo zabránit,” řekla k číslům odbornice WHO Natasha Crowcroftová.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Nemoc ohrožuje životy malých dětí, těhotných žen a lidí s oslabeným imunitním systémem. Do zavedení vakcíny v roce 1963 zemřelo na světě podle WHO ročně na spalničky 2,6 milionu lidí. Před nakažením spalničkami se lze chránit podáním dvou dávek očkovací látky. Podle zdravotnické organizace ale v mnoha zemích světa děti loni nedostaly obě dávky včas.

Problém je jinde než v očkování proti spalničkám

Na spalničky umíraly děti i v Česku

Se spalničkami se potýká i Česko. WHO mu loni zrušila status země, ve které jsou spalničky vymýceny. Zatímco v roce 2010 nebyl v ČR zaznamenán jediný případ onemocnění spalničkami, loni za první půlrok jich bylo 603. Šlo o více než trojnásobný růst.

Se spalničkami má přitom Česko již jednu velice neblahou zkušenost. V dobách, kdy se proti nim neočkovalo byla nemocnost a úmrtnost obyvatel velmi vysoká.

„Například v roce 1959 byla nemocnost 92 tisíc a celkem 126 malých dětí na ně zemřelo. Současná dětská úmrtnost je nulová už od roku 1980,“ upozorňuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislav Friedrich.

Kauza spalničky nutí k zamyšlení

V současnosti vznikají nová ohniska nákazy, z nichž se spalničky šíří dále. Příkladem je Ukrajina, kde bylo předloni zjištěno 57 000 případů nákazy spalničkami. V roce 2014 [válečný konflikt s Ruskem] tam klesla proočkovanost proti spalničkám u dětí dvěma dávkami na pouhých 31 %, což je zdaleka nejnižší číslo v Evropě, ale i jedna z nejnižších na světě. Ještě v roce 2008 to přitom bylo 95 procent.

V České republice úřady hlásí případy spalniček v řádu stovek. Asi půlka z nich připadá na cizince. Mezi nakaženými jsou i zdravotníci. To bylo důvodem, proč někdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] nařídil v přímo řízených nemocnicích očkování proti spalničkám u zdravotníků na odděleních, jako jsou urgentní příjmy. Ke stejnému kroku vyzval i krajské nemocnice.

[Ne]povinné očkování proti spalničkám

V České republice je očkování proti spalničkám povinné od 70. let 20. století. Díky povinnosti očkování postupně klesal počet nových případů onemocnění na nejvýše jednotky případů ročně. Od roku 2013 však míra proočkovanosti v ČR jenom klesá a počet hlášených případů spalniček stoupá.

Česko chce znovu navýšit kapacity infekčních oddělení

I když je u nás stále povinnost nechat své děti očkovat proti devíti nemocem [součástí je očkování proti spalničkám] pod pokutou až 10 tisíc korun, existují důvody, kdy může rodič očkování svého dítěte odmítnout. A to z důvodu náboženského nebo při výskytu negativních vedlejších účinků u jiného svého dítěte.

„Problém je, že i tehdy, kdy se dítě některou z nemocí nakazí, protože nemá očkování z důvodu jeho odmítnutí, rodiče nenesou odpovědnost za ohrožení okolí,“ říká dětská praktická lékařka a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here