Novým politickým náměstkem ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] bude Vladimír Černý. Černý je předsedou České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně [ČLS JEP].

Ministr to řekl v České televizi. Na ministerstvu zdravotnictví doc. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM působí od letošního jara kvůli epidemii covidu jako externí odborník. Koordinuje kapacity intenzivní péče v nemocnicích a působí v odborných skupinách řídících boj s epidemií.

Nový náměstek prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM je přednosta Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny [KAPIM] Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Ta byla založena v roce 2014. Centrální jednotka intenzivní péče s 36 lůžky patří k největším oddělením tohoto typu v zemi. Ročně oddělení poskytuje resuscitační a intenzívní péči pro 2 500 pacientů s použitím nejmodernějších technologií orgánové podpory. Lékaři kliniky se též podílí na příjmu kriticky nemocných na oddělení Emergency.

Vladimír Černý střídá Lubomíra Chudobu

Obsazení místa politického náměstka se letos na podzim měnilo už dvakrát. Po zářijové rezignaci ministra Adama Vojtěcha [za ANO] odešel také jeho náměstek Filip Vrubel. Pouze dvacet dní pobyl ve funkci jeho nástupce Lubomír Chudoba. Toho jen několik dní před svým odchodem jmenoval exministr Roman Prymula [za ANO].

Na druhém postu politického náměstka zůstává bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace [WHO] Alena Šteflová. Další čtyři náměstci ministra zdravotnictví jsou takzvaní odborní. Náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, nastoupil 1. září.

Náměstkyní ministra je i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která do funkce nastoupila také během epidemie covidu-19 letos v červnu. Post zastávala jako pověřená již od března, kdy ministr odvolal Evu Gottvaldovou. Od října 2018 vede sekci pro ekonomiku a zdravotní pojištění náměstkyně Helena Rögnerová. Nejdéle působícím náměstkem je Radek Policar, který má od roku 2016 na starosti legislativu a právo.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here