Návrat dětí do škol má provázet testování dětí i pedagogů. Myslí si to prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek. Prezident ČLK má výhrady, stejně jako například někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, k protiepidemickému systému PES. Uvedl to v nedělním pořadu televize CNN Prima NEWS Partie.

Epidemie covidu-19 se v Česku dále šíří a situace není podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka dobrá. A to ani přesto, že se snižují denní počty nově nakažených. I klesá procento pozitivity všech testovaných.

„Čísla vypadají lépe, protože se méně testuje a lékaři k testování méně indikují,“ vysvětlil prezident ČLK s poukazem, že epidemie se nyní šíři hlavně na venkově: „Jinak je dostupná zdravotní péče na venkově a jinak ve městech.“

Příklad je podle něj cestování do odběrového místa, které je pro lidi, kteří žijí na venkově, složitější než ve městech. Lidé proto více zůstávají doma v samoléčbě. Ti, kteří úzdravu nezvládnou, volají záchrannou službu. I proto Milan Kubek navrhl ministru zdravotnictví pojízdná odběrová místa do regionů.

„Ministr Blatný oponoval, že by to bylo příliš drahé,“ říká.

Prezident ČLK kritizuje komunikaci premiéra

Za ne příliš dobrý krok považuje prezident ČLK i návrat některých ročníků do škol k prezenční výuce příští týden, ve středu 18. listopadu.

„Mám tři děti a chápu, jak problematická je distanční výuka,“ říká s tím, že je tu velké riziko opětovného šíření nákazy ve školních zařízeních. Podle něj bude část dětí, která se vrátí v příštím týdnu do škol pozitivních, nakazí pedagogy a ti to přenesou do svého okolí.

„14 dní se nebude nic dít, a pak to začne,“ myslí si.

Nespokojený je i s komunikací návratu dětí do škol: „Nejdříve premiér Babiš veřejně prohlásil na sociální síti návrat dětí do škol. Teprve potom mě ministr zdravotnictví vyzval k diskuzi,“ říká s tím, že to už ale nebylo co diskutovat, když to premiér sdělil veřejně.

Za naprosto nepochopitelné uvádí, že návrat dětí neprovází zvýšená hygienická opatření, která by vedla ke snížení kontaktů. Zmiňuje především snížení počtu žáků ve třídách.

„Větrání na minutu uprostřed hodiny je nespasí,“ uvádí s tím, že učitelé jsou po zdravotnících druhou nejohroženější skupinou v epidemii covidu.

Testování dětí i pedagogů

Řešením by dle něj bylo pravidelné testování žáků i pedagogů antigenními testy. Týdně by to vyšlo odhadem na 200 tisíc korun. S testováním dětí při jejich návratu do škol souhlasí René Levínský, koordinátor iniciativy Model antiCOVID pro ČR při IDEA CERGE-EI UK.

„Testovat děti a bezpříznakové je důležité, protože oni jsou drivery té epidemie,“ říká s tím, že přistoupit k otevírání škol bez testů je velmi problematické.

Příkladem může být otevřený provoz v mateřských školách, ve kterých se nemoc často šíří.

„Není to mnoho dětí, zhruba 100 tisíc v jednom ročníku,“ počítá.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] dnes v diskuzním pořadu České televizi uvedl, že testování na koronavirus u žáků prvních a druhých tříd nedoporučí. U učitelů to nevylučuje a jedná o tom s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT].

Tabulka PES příliš nadšení nevyvolává

Spokojenost nepanuje mezi odborníky ani s novým protiepidemickým systémem PES. Ten v týdnu představilo ministerstvo zdravotnictví. Podle jednoho z jejích autorů René Levínského je podstatné, že index predikuje počty vážně nemocných za posledních tři týdny. Tabulka bude nejpozději v lednu zrevidována.

Někdejší ministr Prymula k tabulce systému PES uvedl: „Volání po ní bylo víceméně politické než praktické, obyvatelstvo chce vědět, co se bude dít. Systém ale může být pro běžné obyvatelstvo komplikovaný.“

Nedovede si představit, že tabulka zůstane po celou dobu epidemie fixní. Navíc nouzový stav mají dle jeho názoru vyžadovat pouze pohotovostní stupně čtyři a pět. Nikoliv všech pět stupňů, jak je tomu nyní.

S tím souhlasí Milan Kubek. Nouzový stav není podle něj možné prodlužovat donekonečna. Obavy má i z politických tlaků na uvolňování opatření. MZ ČR dle něj zvolilo metodu přibržďování epidemie, namísto zabrždění.

„Přibržďování je metoda náročná na psychiku lidí. Budou větší škody na ekonomice, zdraví a životech lidí,“ říká prezident ČLK s tím, že covid-19 je v současné době nejčastější příčina úmrtí v Česku. K dnešnímu dni na covid zemřelo 6 058 osob.

Za nešťastné považuje soudní zrušení nařízení nošení roušek ve venkovních prostranstvích. Dle jeho slov má nepochopitelné rozhodnutí soudce špatné dopady na společnost.

Prezident ČLK odsuzuje i bojkot nošení roušek od některých známých osobností. Například Václava Klause staršího: „Slabomyslná vyjádření pana Klause nemá cenu komentovat. Škodil zemi už v minulosti.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here