Rakušané volí druhý lockdown a budou se hromadně testovat na koronavirus. Podobně jako to nedávno udělalo Slovensko. Mezi prvními budou testováni učitelé. Důvod je dle vedení země umožnit relativně normální vánoční svátky. Informaci již potvrdil rakouský kancléř Sebastian Kurz [ÖVP].

Hromadné testování na koronavirus, které plánuje rakouská vláda, bude na rozdíl od Slovenska dobrovolné. Mělo by se ale uskutečnit ještě před Vánocemi a před koncem přísných karanténních opatření. Ta začnou v Rakousku platit v úterý a skončit mají 6. prosince. V některých spolkových zemích, jako jsou Korutany, Vorarlbersko či Horní Rakousy, roste počet nových případů nadále exponenciálně.

V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se dosud potvrdilo 203 956 nákaz koronavirem SARS-CoV-2. Z toho 1 829 pacientů v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo. V rakouských nemocnicích je více než čtyři tisíce pacientů s covidem-19, z toho cca 600 na jednotkách intenzivní péče. Minulý pátek ráno bylo v Rakousku oznámeno 9 586 nových nákaz. To bylo nejvíce od počátku pandemie.

Rakušané volí další lockdown

Kromě prodejen potravin, lékáren a drogerií Rakušané od úterý uzavřou veškeré obchody. Školy přejdou na distanční výuku. Vycházení bude celodenně omezeno na nezbytné důvody. Jako je nákup základního zboží, cesta do práce, péče o blízké osoby či zdravotní procházky. Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze přichází nové zpřísnění proto, že ke zpomalení šíření epidemie covidu-19 nepomohla stávající opatření.

„I když si nikdo druhý lockdown nepřeje, je druhý lockdown jediným prostředkem, o němž spolehlivě víme, že funguje,“ uvedl.

Mimo členů vlastní domácnosti se Rakušané budou moci v následujících třech týdnech setkávat jen s životními partnery. Dále s nejbližšími příbuznými a osobně důležitými lidmi, s nimiž se člověk za běžných okolností stýká několikrát týdně. Omezené budou návštěvy v domovech seniorů a nemocnicích. Výjimka platí pro návštěvy hřbitovů a modliteben.

Uzavírka v zemi neplatí také pro banky, pošty, autoopravny a prodejny s krmivy. Provozy ale budou mít omezenou otevírací dobu. Zavřít se od úterý musejí všechny služby včetně kadeřnictví. Pracovat by lidé měli, pokud možno, co nejvíce z domova. Po vysokých a středních školách by se v Rakousku měly uzavřít i školy základní a mateřské.

V zájmu Vánoc a adventu

Hranice 5 000 nakažených za den padla v Rakousku na konci října, nyní atakuje hranici 10 000 nakažených. I proto tamní kancléř apeloval na obyvatele, aby se pokud možno setkávali pouze s jednou další osobou.

„Každý společenský kontakt je příliš,“ řekl s tím, že pouze tak se podaří „zachránit“ Vánoce a advent. Po plánovaném konci uzávěry budou školy a obchody otevřeny jako první, slíbil.

Rakušané již od 3. listopadu zavedli noční zákaz vycházení od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ranní. Od téhož data zavřela muzea, divadla, bazény a v hotelech se smějí ubytovat jen cestují za prací. Restaurace fungují pouze přes výdejní okénka. Dotčená odvětví budou moci žádat od státu kompenzaci ve výši 80 procent obratu v porovnání s minulým rokem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here