UNHCR: Počty uprchlíků rostou mimořádnou rychlostí

0
627
UNHCR
Foto: UNHCR

Zatímco do Polska dle UNHCR uteklo před válkou 53 % ukrajinských uprchlíků, do Ruska jen 3,9 %. Dle pozorovatelů tak data jasně ukazují, jak moc se mýlí ruský prezident, když říká, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ.

Úřad OSN pro uprchlíky [UNHCR] odhadl, že do letošního července vzroste počet uprchlíků z aktuálních cca 1,3 milionu na čtyři miliony.

Organizace spojených národů [OSN] uspořádala [4.3.] online konferenci k situaci na Ukrajině. Účastnili se jí zástupci Úřadu OSN pro uprchlíky UNHCR, Dětského fondu OSN [UNICEF] a Světové zdravotnické organizace [WHO]. Z ukrajinského města Lvov se přihlásil James Elder z UNICEF. Ten uvedl, že za posledních sedm dnů muselo opustit své domovy 500 000 ukrajinských dětí.

„To bylo bezprecedentní. Ne všechny ale mohly odejít do bezpečí. Šlo zejména o děti v dětských domovech. Platilo to i pro zdravotně postižené děti,“ uvedl Elder.

Upřesnil, že tisíce dětí tak strávily dlouhé noci a dny v chladných úkrytech a podzemních bunkrech. Řekl, že oficiální statistiky o dětských obětech na životech a zranění dětí budou spíše podhodnocené, aniž by ale byl více konkrétní. [Aktuálně se hovoří o 19 dětských obětech, pozn. red.]

Další problém dle jeho slov spočívá v tom, že mnoho dětí i dospělých na Ukrajině válka odřízla od základních služeb a zejména pak zdravotní péče.

„Humanitární konvoje UNICEF jsou na cestě. Dokud ale bude trvat válčení na Ukrajině, poptávka po pomoci bude převyšovat nabídku,“ dodal s tím, že na Ukrajině se setkal s mnoha případy solidarity i mezi samotnými Ukrajinci.

UNHCR: Počty uprchlíků z Ukrajiny rostou velice rychle

Z moldavské vesnice na hranicích s Ukrajinou se ke konferenci připojila mluvčí UNHCR Joung-ah Ghedini-Williams. Ta svůj vstup uvedla tím, že [pokračující] exodus lidí z válkou zmítané Ukrajiny se odehrává mimořádně rychle.

„Počty uprchlíků se zvyšovaly každou hodinu. Na hranicích se tvořily předlouhé kolony aut,“ uvedla Ghedini-Williams.

Podle ní si každá prchající rodina z Ukrajiny, s níž se dostala do kontaktu, kladla obdobné otázky. Tou první bylo, zda má opustit domov, aby ochránila sebe a zejména pak děti, nebo má zůstat v místě konfliktu s ostatními členy rodiny.

„Údaje z noci z čtvrtka na pátek ukázaly, že z Ukrajiny odešlo přes milion uprchlíků a nejméně tolik je i vnitřně vysídlených osob,“ řekla s tím, že vnitřně vysídlená osoba je taková osoba, která je donucena opustit svůj domov, ale zůstává na hranicích své země.

Její kolegyně Shabia Mantoo z UNHCR informovala, že z Řecka do Moldavska již míří konvoje s humanitární pomocí.

„Aktuální číslo uprchlíků z Ukrajiny čítá 1 045 000,“ dodala.

Skutečnost je, že statistika uprchlíků UNHCR ten samý den rychle vzrostla [k 4.3.] o bezmála 384 tisíc lidí. Přes 53 procent [cca 756 000 osob] z nich zamířilo do Polska. Velká část utekla i do Maďarska [cca 157 000 osob]. A jen 3,9 procenta [53 000] zamířila do Ruské federace.

Ukrajinci a Rusové nejsou jeden národ

Podle pozorovatelů zmiňovaných mezinárodních organizací toto srovnání jasně ukazuje, že není pravda to, co říká Vladimir Putin, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ.

Ten řekl: „Nepovažuji ukrajinský národ za nikoli přátelský. Už jsem to říkal mnohokrát a mohu o tom mluvit ještě jednou. Považuju Ukrajince a Rusy za jeden národ.” 

Pravda pak není ani to, co tvrdí ruská média, že ukrajinské obyvatelstvo vítá ruské vojáky s nadšením i písní na rtech. Realita je podle Paula Dillona z Mezinárodní organizace pro migraci [IOM] naopak úplně někde jinde.

„Čekací doba na ukrajinsko-polské hranici se pohybovala od 24 do 36 hodin,“ říká.

Mezi uprchlíky dle jeho slov přitom nejsou pouze Ukrajinci, ale ze země uteklo i cca 80 000 státních příslušníků třetích zemí [z cca 138 zemí]. Uprchlíci všech národností se pak na své cestě dle něj setkávají jak s pomocí a solidaritou, tak ale i s rasismem a xenofobií.

Bez zajímavosti pak není, že podle informací WHO z Doněcké a Luhanské separatistické republiky odešlo mezi 18. a 23. únorem do Ruska 96 tisíc lidí.

Na místě pomáhá OCHA

K situaci na Ukrajině se vyjádřil také Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí [OCHA] OSN. Uvítal, že obě strany konfliktu uzavřely dohodu o nekomplikování odchodu civilních osob z oblastí konfliktu. Byť o tom není žádné písemné ujednání.

„V posledních dnech zažilo mnoho ukrajinských měst nelítostné ostřelování. To ovlivnilo přístup civilistů k základním službám. Snižující se finanční rezervy a prázdné bankomaty pak ovlivňovaly schopnost lidí nakupovat nezbytnosti,“ řekl dále Laerke.

V této souvislosti pak ocenil spolu s kolegy dary velkých firem a jejich nadací humanitárním organizacím OSN. Pro příklad uveďme Ikea Foundation, řetězech H&M či automobilový koncern Volkswagen.

Situaci na Ukrajině monitoruje i WHO

Ke konferenci se připojil z ukrajinsko-polské hranice vedoucí lékařských emergency týmů WHO Flavio Salio. Ten informoval, že konvoje se zdravotním materiálem WHO již dorazily z Varšavy na území Ukrajiny.

Jeho kolega Christian Lindmeier dodal, že WHO již pracuje na případném zřízení polních nemocnic v blízkosti bojů. S jejich otevřením v okolních státech ale nepočítá. Centrum podpory ale WHO již provozuje v Polsku.

Dodejme, že zřízení polní nemocnice na Ukrajině aktuálně oznámil Izrael. To potvrdil i izraelský ministr zdravotnictví Nican Horovic. Dle jeho slov v nemocnici budou pracovat pouze civilisté, protože Izrael své vojáky na Ukrajinu nepošle.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here