Senát schválil přístup běžencům do zdravotního pojištění

3
762
senát
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zákon zaručující běžencům dočasnou ochranu, speciální víza a s tím i vstup do systému zdravotnictví, sociálních dávek, školství a na trh práce v Česku schválil Senát. Nyní čeká na podpis prezidenta. Zákon počítá s účinností do března 2023.

Vládní předloha zákona o zrychleném udělování pobytových oprávnění Ukrajincům vychází z dohody ministrů vnitra zemí EU o zavedení dočasné ochrany pro ukrajinské válečné běžence. Návrh zákona, jenž má být účinný do konce března příštího roku, nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Nabude účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů. Což by v případě rychlého postupu hlavy státu mohlo nastat počátkem příštího týdne.

Senát: Zákon schválilo 64 z 65 přítomných senátorů

Jednou z významných částí normy je nárok Ukrajinců na okamžitý vstup do systému zdravotního pojištění. A tím úhrad za poskytnutou zdravotní péči z veřejného pojištění v takovém rozsahu, na který mají standardně nárok čeští občané.

Měsíční pojistné za ně bude podle předlohy hradit stát. Pokud tedy nebudou mít příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání. Zákon rovněž upravuje zdravotní pojištění dětí, které se uprchlíkům z Ukrajiny narodí v Česku.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Normu Senát schválit téměř jednomyslně. Zákon podpořilo 64 z 65 přítomných senátorů. Zdrženlivý postoj k předloze zaujal pouze bývalý komunista Jaroslav Doubrava [za Severočechy.cz]. Právě na něj již úřady kvůli podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina podaly trestní oznámení.

Volných míst pro Ukrajince v Česku moc nezbývá

Zákon je podle vládního zdůvodnění nutný především kvůli masivní migrační vlně z Ukrajiny. Z ní již odešlo v souvislosti s ruskou invazí přes tři miliony lidí. Do Česka jich dle premiéra Petra Fialy [ODS] dorazilo přes 270 tisíc. Uvedl to po jednání tripartity [17.3.].

V současné době je v České republice 270 000 lidí, kteří utekli před válečným konfliktem. Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,” řekl předseda vlády.

MZ ČR zřizuje UA Pointy a pomoc chystají i lékárny

Podle něj ČR musí pokračovat v krocích, které pomohou další případné vysoké počty příchozích zvládnout. Dodejme, že podle dřívějších modelů z minulých migračních vln Česko mohlo přijmout takový počet uprchlíků, který odpovídá dvěma procentům obyvatel. Je to něco přes 200 000 lidí. Premiér dodal, že Česko má největší počet registrovaných na počet obyvatel. Ministerstvo vnitra vydalo dosud kolem 180 000 víz ke strpění.

Zákon a víza Ukrajincům umožní cestovat po Schengenu

Dočasnou ochranu bude podle zákonné předlohy udělovat české ministerstvo vnitra nebo policie státním příslušníkům Ukrajiny. Dále i lidem, kteří měli před ruskou invazí na Ukrajině trvalý pobyt a jejichž vycestování do země původu není možné. Oproti tomu nárok na tento statut nebudou mít podle návrhu lidé s přechodným pobytem na Ukrajině.

Z Ukrajiny přicházejí ženy a děti, potvrzují data VZP ČR

Úředníci nebo policisté dle něj budou moci stanovit místo, kde mají uprchlíci žádost o dočasnou ochranu podat. Vízum s platností na jeden rok, stejně jako nárok na hrazenou zdravotní péče pak získají prakticky obratem.

Zákon uloží ukrajinským uprchlíkům povinnost hlásit místo svého pobytu v Česku. S vízem vydaným kvůli dočasné ochraně budou moci cestovat v celém schengenském prostoru.

Co znamená statut dočasné ochrany pro Ukrajince

Směrnici o aktivaci dočasné ochrany Evropská komise [EK] schválila 4. března 2022. Jejím cílem je osobám prchajícím před válkou z Ukrajiny poskytnout rychlou a účinnou pomoc.

„Každému, kdo prchá před konfliktem, musí být umožněn vstup do EU,“ uvádí na svých webových stránkách Evropská komise.

Jinak řečeno, podle zmiňované směrnice se ukrajinským běžencům zaručuje dočasná ochrana na území celé EU.

Dočasná ochrana zahrnuje:
  • Právo k pobytu.
  • Přístup na trh práce [s výhradou politik členských států v oblasti trhu práce].
  • Přístup k ubytování.
  • Pomoc v oblasti sociálního zabezpečení.
  • Zdravotní či jinou péči.
  • Zákonné opatrovnictví a přístup ke vzdělání pro děti a dospívající bez doprovodu.

Což znamená, že v zemích EU mohou tito lidé pobývat po dobu nejméně jednoho roku. Úřady v jednotlivých zemích jim vydají povolení k pobytu a vedení země jim má současně zajistit přístup ke vzdělání a na trh práce.

–VRN/ČTK–

3 KOMENTÁŘE

  1. “Což znamená, že v zemích EU mohou tito lidé pobývat po dobu nejméně jednoho roku”. Autore co znamená tato věta?

    Náš systém to nepoloží. To věřím. Ale také věřím tomu, že se sníží naše životní úroveň.

  2. Takže prostě a jednodušše další příživníci pro obyčejné lidi co to zaplatí na daních.

    Na naše nemocné sbíráme víčka a lidi musí pořádat sbírky, přijdou UKáčka a mají to zadarmo a ještě dostanou sociální podporu.

    Nás celá slavná Evropa prodala v roce 1938 Německu, nevidím důvod někomu pomáhat když na nás se každý vybodnul.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here