Se zubní péčí nebudou mít běženci potíž, říká šéf zubařů

38
25779
zubni
Foto: Pixabay.com

Se zubní péčí v Česku nebudou mít ukrajinští uprchlíci problém. Alespoň to tvrdí prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler. Podle něj je u nás devět tisíc zubařů, z nichž tisíc je z Ukrajiny či Ruska.

O volných kapacitách stomatologů v Česku v souvislosti s uprchlickou vlnou promluvil Šmucler dnes [17.3.] před tiskovou konferencí ke světovému dni ústního zdraví.

„Z 9 000 aktivních stomatologů je 1 000 pracujících Ukrajinců a Rusů. Oni sami, kdyby chtěli, jsou schopni ošetřit 1,5 milionu pacientů,” konstatoval Šmucler s tím, že jediný problém, který může vyvstat, budou preventivní prohlídky u dětí.

„Dětí přišlo mnoho tisíc. A tam máme trošku kapacitní problémy i u českých dětí na pojišťovnu,“ vysvětlil.

Volná kapacita pro zajištění zubní péče o ukrajinské uprchlíky je podle něj u nás dostatečná. Do Česka jich přitom podle dnešního prohlášení premiéra Petra Fialy [ODS] dorazilo přes 270 tisíc.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Šéf stomatologické komory navíc opakovaně uvádí, že Česko má vůbec nejvyšší počet zubařů na počet obyvatel. A navíc zubních lékařů v Česku dle jeho slov dramaticky přibývá. Situace je tak dle něj, jak uvedl na loňské podzimní diskuzi Svazu měst a obcí, vyřešená na dalších 30 let.

„Zubařů je dost. Ve všech krajích přibývá zubních lékařů rychleji než počet obyvatel s výjimkou Pardubického kraje,“ uvedl tehdy Šmucler s tím, že problém spatřuje spíše v nedostupnosti zdravotních sester.

Zkušenosti z terénu ukazují poněkud odlišnou realitu

Zkušenosti lidí, kteří se s dotazy na registrujícího zubního lékaře s volnou kapacitou často docela bezradně obracejí i na redakci ZdraveZpravy.cz, ukazují na zcela odlišnou realitu.

„Je mi 80 let, pocházím z Jeseníku a můj zubař skončil, žádný jiný v okolí mě do péče nevezme. Do Pardubic ani Hradce dojíždět v mém věku nemohu,“ zněla nedávná prosba o pomoc jednoho z čtenářů.

Jiní píší, že jsou bez zubního lékaře i několik let. Situaci pak řeší až v akutní fázi, kdy si zajdou na zubní pohotovost.

Najít zubaře je potíž, tvrdí už i zdravotní pojišťovny

„Bydlím ve Vimperku, zubaře poptávám již několik let, žádný nemá volno. Dvakrát jsem kvůli bolesti zubu jela na pohotovost do Českých Budějovic, kde mě pan doktor ošetřil,“ líčí mladá žena z jižních Čech s tím, že v jednom případě musela na zubní pohotovost dva dny za sebou. Po několikahodinovém čekání ji totiž pro akutnější případy lékař neošetřil.

„U nás na Táborsku v jednom roce skončili tři zubaři. Šli do penze, od té doby jsem bez zubaře. Moje švagrová dojíždí za zubním ošetřením do Prahy. A nákladná není jenom cesta, ale často i samotné ošetření,“ zní další ze zkušeností čtenářky s dostupností zubní péče.

A obdobná situace pak panuje, jak vyplývá ze zkušeností čtenářů s dětmi, a to i v oblasti zajištění péče ortodontistů pro dětské pacienty. Navíc někteří rodiče se úpravy zubů u svých dětí vzdávají nejen kvůli nedostatečné volné kapacitě ortodontistů, ale i kvůli tomu, že na takovou péči zkrátka nemají peníze.

O chybějících zubařích vědí i na MZ ČR

Potíže pojištěnců při shánění registrujícího zubaře potvrdila na zmiňované diskuzi Svazu měst a obcí náměstkyně pro ekonomiku a zdravotní pojištění na ministerstvu zdravotnictví Helena Rögnerová.

„Nedostatek stomatologů je největší problém českého zdravotnictví,“ uvedla hned v úvodu.

A své tvrzení vzápětí podložila daty. Ročně podle ní přijme Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] na 3 500 stížností od pojištěnců na nedostupnost zdravotní péče. Přičemž 90 procent z těchto stížností míří právě na nedostupnost zubařů.

„Zavírat oči před tím nemůžeme,“ uvedla náměstkyně s tím, že jde o stovky i více pacientů, kteří jsou u nás bez zubního lékaře.

Nemůžete sehnat zubaře? Napište na e-mail MZ ČR

Souhlasí i zástupci starostů českých měst a obcí. Podle nich je situace rok od roku horší. Shánění zubařů, a podle některých už i praktiků pro dospělé i děti a dorost, do menších měst je navíc podle nich nejen časově, ale i finančně velmi nákladné.

Například starosta Police nad Metují Jiří Beran popsal, že na Broumovsku aktuálně [říjen 2021] zajišťuje zubní péči pro 30 tisíc lidí celkem 13 stomatologů. Tři z nich ale kvůli odchodu do penze ke konci roku 2021 skončili. Do pěti až šesti let ze stejného důvodu skončí dalších pět tamních zubařů. Zůstane tak pět zubních lékařů na 30 tisíc pojištěnců.

„Pak vychází šest tisíc občanů na jednoho zubaře. To je nemyslitelné,“ řekl starosta s dodatkem, že obdobný problém řeší v regionu s praktiky pro dospělé i pro děti a dorost.

Nelze tedy konstatovat nic jiného než to, že tvrzení prezidenta ČSK Romana Šmuclera o volných kapacitách v zubních ordinacích v Česku si odporuje se zkušenostmi pojištěnců, představitelů měst a obcí, a dokonce i samotných zástupců ministerstva zdravotnictví.

–VRN/ČTK–

38 KOMENTÁŘE

  1. Když člověk hledá zubního lékaře nemůže žádného najít každý říká že má plno a že žádného nového nepřijímá ať teď najednou jsou volna místa to by asi musel bejt Ukrajinec👩‍⚕

    • Ano.Pro ukrajince vše a naši lidí, ať třeba chcipnou.To je vláda Fiali.
      Pěkně se ukázala.Ukazuje na Babiše a nás bude okrádat a diskriminovat.JE TO HNUS!!!

    • Plně souhlasím,také jsem prosil mnoho zubařů aby mne vzal do zubní péče,ale nepochodil jsem tři roky.Přes to,že mne bolel zub týden, odkazoval mne jeden lékař na druhého a nakonec mi zub museli vytrhnout už v zánětu ne pohotovosti.Na štěstí jsem u nás přišel k zubní lékařce v jejím věku po 70 létech a ta mne prozatím vzala,vlastně se slitovala.Moc jsem jí vděčen. Pak, že to nebude žádný problém s ukrajinci pane doktore Šmuclere.Nemáte vůbec přehled o tom co se děje realitě.

  2. Hledám stálého zubního lékaře, pojišťovna není schopná nějakého doporučit. Žádný zubař nové pacienty nebere. Doporučeno mě bylo jet do Prahy, tam prý najdu. No nevím bydlím v krajském městě, ale to, že skončí zubařka a budu bez ošetření mě hodně zaskočilo. Tak ať mě někdo vysvětlí kdeze jsou. !

  3. Romana Šmucler to bere podle Prahy tam jich je dostatek. Jen si to lidi nemůžou finančně dovolit, tak hledají jinde přes pojišťovnu.

    • Zubaře nemůžu najít už rok a půl – moje zubařka odešla na mateřskou a ordinace je zavřená bez náhrady- nikoho to nezajímá… Volné jsou jenom předražené soukromé kliniky na které nikdo z obyčejných lidí nemá peníze. Za rovnátka pro svoji dceru mi řekli cenovku od 35.000,-jsem samoživitelka takže si to nejspíš vezmu na splátky – a to jsme na volné místo čekali dva roky v pořadníku – přijde vám to normální. A pak se opakovaně dočtu, že p. Šmucler tvrdí, že nikdo nebude mít problém se zubařskou péčí – kde proboha žije!!!!!

      • A to je právě ten problém. Pacienty přijímají jen kliniky a zubaři, kde se tvrdě platí za všechno. O pacienty na pojišťovnu zájem není. A tyto kliniky a zubaři se vyskytují pouze ve velkých městech, kde o platící klienty nemají nouzi. Ukrajince budou také klidně dělat, ale budou muset také platit. Na pojišťovnu je také dělat nebudou. Ale cizinci jsou na to, že se u zubaře platí, a ne málo, celkem zvyklí. To spíš naši na to nebyli a někteří ještě nejsou zvyklí.

    • Tak tohle skutečně sedí. Pan doktor Šmucler vůbec netuší, která bije. Lidé od nás dojíždějí k zubaři do Olomouce, Brna, už i Ostrava je plná! Takže dojíždět k zubaři (pokud máte velké štěstí!) 100, 150 km není žádná vzácnost a nic neobvyklého. O čem to ten člověk vlastně hovoří? Proč lže? Nebo snad jako vysoce postavený člověk v oboru nezná pravý stav věci??? Prapodivný prezident zubařské komory.

    • Přesně tak, mluví a chová se jako by byl z Měsíce 😲, tady tisíce lidí nemá zubaře a on si mele pořád svou s úsměvem, nemá tam co dělat! Patří na psychiatrii, aby aspoň neškodil! 🤮

  4. Vse bez komentáře ! Díky UK vše u nás absolutní úpadek ! Naši lidé budou na mizine ve všem díky skvělému premiérovi který si jen honí své ego a potřebuje se zviditelnit aby ho TUPCI opět zvolili ! On není premiér Ukrajiny ale v Čechách ! Fakt inteligent ! Tečka ! Já nechci aby na mne koukali UK i ze zachodove mísy a má vnučka se učila ve škole ukrajinský jazyk !…..!!! Tečka !

  5. To je pravda sehnat zubaře je nemožné. Ja jsem z jižní Moravy a přece nebudu dojíždět do Prahy. Ja to beru že Ukrajinci potřebují také lékařskou péči ale ať zaregistrují první Čechy a potom zahraniční lidí. Mé dítě má 3 roky a marně jsem sháněla zubaře až teď a stejnak kvůli vytíženosti je objednaný až na 8 září. Aspon něco. U nas zubař konci a nevím kde zaregistrují další mé 2 děti. Mely by to nějak řešit. Vzdyt to není normalni

  6. No kdo tohle napsal? sháním zubaře už 7 let, u nás ve městě je dokonce vybavená prázdná stomatologická ordinace, ale pro lékaře prý není “kolonka” u pojišťoven !!!!! A jiný lékař už mne nevezme do stavu ……

  7. Neznám nikoho kdo hned našel zubař rok hledání je normální a oni bez problémů. Vždy zaplatíme hodně peněz a oni jako nic kde to jsme. Vy když někam utečete taky si vše musíte zaplatit nikdo vám nic zadarmo nedá a neudělá. Včera psali že potravinové banky nebudou mít co vydávat jelikož vše jde Ukrajině. Naši lidi ať klidně chcipnou hlady to nikoho nezajímá.

  8. Pane Šmuclere, vy asi žijete v nějakém alternativním světě. Jste totiž zcela mimo. To co zde tvrdíte je naprostý nesmysl. Kromě několika největších měst je už jinde mnoho let skoro nemožné sehnat zubaře. Vy se pohybujete v rovině teorie. Vy si vezmete do jedné ruky počet obyvatel, a do druhé počet zubařů. Podělíte to množstvím předpokládaných pacientů které může zubař ošetřit a ejhle… máme zubařů vlastně přebytek. Tupější srovnání však asi neexistuje. Mnoho zubařů je totiž v předdůchodovém věku a prostě si tolik pacientů jak vy předpokládáte, nezaregistruje. Další jsou mimo pojišťovny a pracují za hotovostní úhrady (kdo z obyčejných občanů si toto může dnes dovolit?). A navíc je v evidenci zubařů totální chaos. Bydlím v jednom městě a podle tabulek zdravotní pojišťovny je zde 11 zubařů (tedy přebytek). To, že jich ale pracuje jen pět, to jaksi pojišťovny neřeší. Po roce hledání jsem nakonec musel vzít zavděk ordinací lékaře ve vesnici vzdálené cca 20 kilometrů a i ten má už skoro 70 let. Jakmile i on skončí, tak si asi nechám preventivně vyškubat všechny zuby, koupím si protézu a budu mít pokoj. Vaše teoretické kydy dokáží člověka akorát naštvat. Je na nich jasně vidět, jak jsou lidé vašeho typu zcela odtrženi od reality. Nemáte relevantní informace ani o stavu oboru kterého jste “prezidentem”. Radím vám, abyste ve světle vašeho ne/přehledu o této problematice, na funkci “prezidenta” ČSK ihned rezignoval, jelikož jste naprosto nekompetentní. Většího mimoňe jsem fakt už dlouho neviděl.

  9. Šmucler je byl a vždy bude primitivní, prolhaný h…, kteej se chce pouze zviditelnit. Nechápu proč se vlastně poskytuje těm … zdravotní péče. České občeny připravují o vše. Kvůli nim se zdražuje, zvedají nájmy, není plyn ated ještě, jak se usaděj, tak začnou krást, znásilnovat a vraždit, jak je u nich zvykem. To jsou největší kamarádi české vlády. Holt vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Ato ještě každej z tý svoloče dostane byt a 5000,- měíčně příspěvek. No to bych z těch našich tzv.přrdstavitelů blyl..

  10. Bydlím ve Vimperku, sehnat zubaře v rámci okresu není možné ani pro dospělé ani pro děti. Tato situace již trvá několik let. Reálná situace je úplně jiná. Kdo má dostatek finančních prostředků volí soukromé kliniky ve větších městech. Kdo nemá, má smůlu.

  11. K zubaři jezdíme do Zastávky u Brna už roky je dobrej spokojenost ,to že to máme momentálně 86 km neřeším nikdo vás totiž nikde nevezme. Problém nastal když jsme potřebovali zubaře pro dceru nevzal jí má dvojnásobek pacientů nemohl. Obvolali jsme půl moravy nikdo nebere . Šmucler je mimo ,ale možná do toho započítává i kliniky kde si platíte vše za své ,na to málo kdo má.

  12. Jestli se tato osoba tak vyzná ve stomatologii,jako ve všem,pak je její vyjádření pochopitelné .Tento “lékař “je urážkou všech poctivych lékařů, mel zustat u svého televizního pořadu, a ne se plést do všeho, a hlavně všude neukazovat svoji svazackou tlamu.

  13. Praskl mi zub,sháněla jsem zubaře,po dlouhém telefonování po ordinacích mě vzaly na milost u jedné paní doktorky v Úvalech,ale až 13.dubna,do té doby musím vydržet..Moje doktorka náhle skončila,takže teď čekám zda vydržím,nebo skončím na pohotovosti..Sehnat dnes zubaře a k tomu ještě dobrého, není žádná sranda..

  14. Šmucler ty jsi asi přišel z marsu !Komerčních je že je můžeš přehazovat vidlema ale 1 krok 2 tisíce a další 2 tisíce jen se posadíš jdi do háje !!!!

  15. Dobrý den,
    Psala jsem opravdu email, také telefonní kontakt, že pro dceru 4 roky nemohu najít zubaře v okolí Brna. Jen mi poslali odkaz se seznamem lékařú, kteří přijímají. Zubaři Blansko – nepřijímá nikdo. Prý tam volají průměrně dva klienti denně. Brno taktéž zasekané. Napište mi klidně veřejně, kdo, který zubař mi u dcery vyvrtá kaz? Budu se klanět. Hluboce klanět.

  16. Dobrý den už přes rok schanim pro syna zubaře několik telefonátů a každý zubar řekl že nové pacienty nebere , nebo vam rekne ze musite zaplatit nejprve konzultaci ta cini 4 tisice a zaradi vas do poradniku az nejaky pacient vypadne tak ať mi teda laskavě řekne jaký zubar bere nové pacienty když není problém sehnat pro uprchlíky zubaře,Smucler asi neví jaká je realita !!!!!

  17. No tak hlavně že Ukrajinci je mít budou …ale že Češi nemají kam jít a když tak nemají na to si to zaplatit protože dnes se platí u zubaře vše to je opravdu do nebe volající u nás skončil zubař nikdo nebere a pojišťovna nám nabídla zubaře 300km daleko ( jen cesta tam) to jako vážně? Tak hlavně že doktorům platíme školy z daní ….naprostá hanba a ostuda

  18. Jezdím k zubaři 300 km a to je jediný zubař kterého mi doporucilo tzv. Ministerstvo zdravotnictví Takže ať jdou do zadku s těma kecám.

  19. Proč nenapíšeš veřejně. Který zubař má místo pro nové pacienty. Jen lžete Čech nemá nárok na nic Ukrajinci jezdí zdarma všude Teď nemluvim o uprčhlících ale o těch kteří jsou zde dlouhodobě a pracují zde. Stačí mít pas z Ukrajiny a jste zde jako bůh. Je to jako v 68. Lidi vzbudte se

  20. Nemůžu sehnat zubaře ani ortodontistu pro sebe a své děti ve Zlínském kraji ale Ukrajinci budou mít vše zajištěno 😡

  21. Šmucler je přeci specialista na covid ne? Aha teď cejtí prachy jinde. On Vale jaksi zapomněl že myslel zubaře bez smlouvy s pojišťovnou … jeden. To stejná sketa jako předseda ČLK. Teď najednou zalezl jako krysa do kanálu, ale děsit národ přes covid to by mu šlo.

  22. To jsou kecy!!! Jsem Ukrajinka, žiju a pracují v ČR skoro 20 let, mám zde rodinu a celou tu dobu nemůžeme najít zubaře ani pro děti, natož pro sebe! Teď mám zde dočasně 80 letou maminku, které pouze vypadla plomba, obvolávám veškeré zubaře, co jsou poblíž a odpověď je stejná: Promiňte ale, NE!!! V MHD platím jak za sebe tak i za ní. Lide, nebuďte zlí!!!

  23. https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_%C5%A0mucler

    je tento clanek od stejneho cloveka???

    Pokud ano nejak to nesedi??? Opravdu verim ze lide v dulezitych pozicich by meli reprezentovat vlastnimi rozhodnutimi v zivote a co “karaji” ostatnim… zda se bohuzel ze to neni osamoceny priklad cloveka ve funkci protirecicimu si ve vlastnim zivote – specielne ve financnich rozhodnutich.
    Pokud je to co ctu tak!?…. a pan ma vlastni interest v zubnich klinikach ….proc jsou alespons 40% pro platici cizince – tedy PRIVATNI?? a jeho “zajem” je v Londyne???
    …. pokud cele dobre chapu – tedy tento clanek….pan Smucler nove klienty z Ukrainy privita do klinik kde ma Vlastni interest a bude uctovat (pod stolem) statu (Danovym Platcum) za klienty bez papiru?! a za nepodlozene procedury!!!

  24. Nevím jak se to dělalo kdysi ,že bylo zubařů dost pro každěho a ještě chodili do škol kontrolovat děti ,jestli mají kaz.Až mi to někdo kompetentní vysvětlí !!!Tady ten nedodtatek zdravotní péče .Afrika úplně.Pak to tak vypadá jak šefa komory dělá pán Šmucler ,který ničemu nerozumí a jak se to nezmění budem bez zubů jak kdysi Jugoslávci ,kteří jezdili na ošetření tady.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here