Nemůžete sehnat zubaře? Napište na e-mail MZ ČR

17
4757
sehnat_zubare
Foto: Pixabay.com

Sehnat zubaře je dnes problém. Kritická situace je ve městech Opava, Tábor, Bruntál, Rumburk či Strakonice a stovkách dalších českých měst.

Nedostatek stomatologů hlásí prakticky všechny regiony v ČR. Nedostatek zubních lékařů ošetřujících děti už nehlásí nikdo, protože dětští zubaři už skoro vůbec nejsou. Nezáviděníhodnou situaci v přístupu ke stomatologické péči se snaží zvrátit nově založená Komise pro dostupnost stomatologické péče v ČR.

  • Ministerstvo zdravotnictví ČR vyzývá, aby lidé v rámci mapování oblastí s kritickým nedostatkem stomatologů v ČR úřad informovali na adrese – dent@mzcr.cz

Komise je složena ze zástupců zdravotních pojišťoven, České stomatologické komory, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Ministerstva zdravotnictví ČR. Nový je i dotační program na podporu stomatologů.

Jak sehnat zubaře? Ano, je tu nový dotační program

Ministerstvo zdravotnictví jím chce motivovat zubaře, aby si otevřeli nebo převzali stávající ordinace v místech, kde je to nejvíce potřeba. Aby pacienti mohli sehnat zubaře a nemuseli dojíždět neúnosně daleko. Takovým zubařům úřad schvaluje za daných podmínek dotace [celková alokace 100 000 000 Kč] za podmínky, že budou v daném místě vykonávat zubařskou praxi po dobu minimálně pěti let.  

Podmínkou čerpání dotace ze strany stomatologa je přijímání nových pojištěnců. Konkrétně, aby ordinace do tří let přijala minimálně 1 500 pojištěnců. Žadatel o dotaci je rovněž povinen doložit, že má uzavřenou smlouvu alespoň se 4 zdravotními pojišťovnami. A to s největším zastoupením pojištěnců v dané oblasti.

Další podmínkou čerpání dotace je, že děti do 15 let společně se seniory od 65 let musí tvořit alespoň 10 % všech registrovaných pojištěnců daného lékaře. Zubař dále musí poskytovat zdravotní služby v rozsahu alespoň 35 ordinačních hodin týdně rozložených do pěti pracovních dnů týdně.

240 000 Kč ročně pro nové zubaře

Maximální výše udělené dotace je 240 000 Kč za rok a 1 200 000 Kč za 5 let [60 měsíců]. Další podmínkou je, že  finanční spoluúčast žadatele na celkovém rozpočtu projektu musí činit minimálně 30 %.

Zmíněnou dotaci naposledy stomatologové čerpali pro zubařské ordinace v Horní Cerekvi, Chebu nebo v Ústí nad Labem – Střekově. Dotaci využijí na pokrytí mzdy všeobecné sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky. Podle odhadů může být do roku 2021 dotace udělena až stovce žadatelů.

–DNA–

17 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den ,
    chci se na Vás obrátit ohledně zubního lékaře, kterého nemohu od listopadu r.2018 sehnat nikde neberou a již mám problémy se zuby.
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Eva Mavercová, 394 68 Žirovnice

  2. Dobrý den hledám šikovnýho zubaře, mám vojenskou pojistovnu.Děkuji předem bydlim V JIŽNÍCH ČECHÁCH -TABOR.

      • To je ale rychlá odpověd,rada nad zlato!To víme i bez vás že se máme obrátit na pojištovnu,ale tam to vubec neřeší,aspon né Prumyslová.

      • Ani ta nepomůže,da vám seznam a voláte porad dokola a všichni řeknou,že maj plno.A ted clovek cte,ze se uprchlíci bat o zubni peci nemusi.My jsme 5 clenna rodina a zubaře uz hledame dva roky…bohužel nic.Je to smutne,ze pro naše lidi se nic moc nedela,,,beru,ze pomoct ano,ale snad hlavni je se postarat o naše lidi.A nebo poslou cloveka 150 km od bydliště.Tak at se uz zamysli stát a pomůže především českým občanům.

  3. Nemohu sehnat zubního lékaře, bolí mě zub, tak jezdím na pohotovost. Zub je nutno léčit, a tak mi na pohotovosti po provizorním ošetření sdělí, ať si na další léčení najdu PL. Kontaktovala jsem svoji pojišťovnu 205, ta mi nabídla stomatologa 100 km vzdáleného a ještě ke všemu soukromému. Kromě vstupní prohlídky a rentgenu se za všechny úkony musí platit. Nevím jak dál postupovat.

  4. Dobrý den,
    nejsem nyní naladěný na příjemnou rozmluvu.Od rána sedím u telefonu a počítače a snažím se najít ženě zubaře ,který by jí ošetřil zanícený zub z dásní.Bohužel neúspěšně.Jsme z Tanvaldu kam jsme se před 8 lety přistěhovali.V místě našeho původního bydliště zubař zemřel,tak se ani tam nemůžeme obrátit.
    Nevím jak dál postupovat.To už nikdy zubaře nenajdem? Poslední prosbu jsem měl na zubní ordinaci Jablodent v Jablonci nad Nisou kde mi bylo sděleno abych si zajel Do Prahy na pohotovost,což je 120km.Je mi
    80 let a s ničím podobným jsem nikdy nesetkal ani v dřívější době. Kam se to ubíráme

    • Dobrý den, pane Srbe,
      zajistit zubní ošetření je pro vás povinna vaše smluvní zdravotní pojišťovna, proto se obraťte určitě na ní,
      hezký den a pevné nervy,

      ZdraveZpravy.cz

  5. Zdravim.– Už dva roky se snažím najít zubaře.Kontaktoval jsem ordinace ze seznamu od VZP.–Bez úspěchu.Zubní pohotovost mě zuby nevyléčí.Bez bolesti se nenajim–prášky přestávají učinkovat. Z invalidního důchodu nemůžu hradit léčbu.Zubní pohotovost není řešení.Neřídím a ujdu jen kratší vzdálenost.Poradte jak dál postupovat,–děkuji.

  6. 1. nedostatek zubařů je tady mnoho mnoho let a všechny vlády na to se*rou, s prominutím
    2. další problém jsou peníze.
    Zubaři jsou dnes hodně drazí.
    Co má dělat člověk, který nemá peníze?
    Jak už tu bylo v komentáři napsáno :
    Kromě vstupní prohlídky a rentgenu se za všechny úkony musí platit.

    Zubaři jsou hodně drazí a člověk bez práce má dělat co? Může jít do pr….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here