MZ ČR zřizuje UA Pointy a pomoc chystají i lékárny

0
908
UA Pointy
Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Fakultní nemocnice otevřou takzvané UA Pointy pro uprchlíky z Ukrajiny. K ruce jim v nich budou tlumočníci. Ministerstvo zdravotnictví pak chystá další kamiony s léky na Ukrajinu. Po výrobcích úřadu léky poskytnou i lékárny Dr.Max.

O zřízení nízkoprahových ambulancí pro ukrajinské běžence informovalo v tiskové zprávě Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR]. Dostupné mají být v nejbližších dnech při všech ministerstvem zřizovaných nemocnicích, tedy těch fakultních.

„Je zcela klíčové zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastavujeme proto systém, který bude funkční po celé České republice,“ uvedl k UA Pointům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Současně českou veřejnost ubezpečil, že ambulance speciálně zřízené pro Ukrajince nijak neovlivní kvalitu ani dostupnost zdravotní péče pro české občany.

UA Pointy pro ukrajinské uprchlíky

V UA Pointech zdravotníci a pomocný personál zajistí všem běžencům z Ukrajiny lékařskou pohotovostní péči. V některých bude v závislosti na potřebě dostupná i gynekologicko-porodnická ambulance. A podle MZ ČR v nich budou zdravotníkům stejně jako Ukrajincům k ruce tlumočníci.

Úřad nemůže obdobné ambulantní služby ale nařídit zprovoznit dalším například krajským, městským či soukromým nemocnicím, jež nespadají pod jeho řízení. Proto jim zřídit UA Pointy alespoň doporučuje. Další doporučení MZ ČR zní, aby všichni poskytovatelé zdravotní péče v Česku posílili své IT systémy.

„Jde zejména o úpravu systému ISIN a dispečinku intenzivní péče,“ uvádí MZ ČR.

Z Ukrajiny přicházejí ženy a děti, potvrzují data VZP ČR

Doporučení podle MZ ČR mimo jiné umožní i vyhodnocovat potřebu a vytíženost jednotlivých UA Pointů. Což je důležité pro jejich ordinační hodiny či třeba volnou kapacitu pro některá vyšetření, jako je rentgen aj.

Další kamiony s léky vyrazí příští týden

Dle ministra Válka MZ ČR pracuje i na vypravení dalších kamionů s léky k ukrajinské hranici. Z ČR by měly vyjet příští týden. Dva kamiony s léčivými přípravky, především analgetiky, antibiotiky a přípravky pro akutní medicínu, již rezort vypravil tento týden. Léky prostřednictvím ministerstva zdravotnictví Ukrajině darovaly farmaceutické společnosti.

První větší závoz léků z Česka již zamířil k polské hranici

Do pomoci Ukrajině se zapojila i pražská Všeobecná fakultní nemocnice [VFN]. Ta dnes informovala, že se její zdravotníci z gynekologicko-porodnické kliniky dohodli na darování 2 000 balení léku na prevenci a léčbu poporodního krvácení. Jejich dodání na Ukrajinu zajistí nadační fond Českého červeného kříže.

„Jedná se o moderní a vysoce bezpečný lék pro prevenci a léčbu krvácení žen po porodu. Tento lék je unikátní, nevyžaduje totiž uchování v chladu, a tak je možné jej použít i v polních podmínkách,” přiblížil, o jaký přípravek jde, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN v Praze Antonín Pařízek.

Do pomoci se zapojil i Dr.Max a jeho zaměstnanci

A do pomoci Ukrajině se aktivně zapojila i tuzemská síť lékáren Dr.Max. Ta téměř okamžitě po ruské invazi zřídila transparentní účet s počátečním vkladem ve výši 1 milion korun. V několika dnech pak začali na účet příspěvky posílat i samotní pracovníci lékáren. Za dva týdny se tak vybralo dalších přibližně 670 tisíc korun. Vedení společnosti navíc rozhodlo, že vklad pracovníků zdvojnásobí.

„Hodláme ze sbírky podpořit projekty, na něž dostaneme upozornění ze sítě, a pomoci vlastním zaměstnancům s ukrajinskými kořeny. Máme jich několik desítek,“ přibližuje kam vybrané finanční dary poputují tiskový mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Vakcíny pro Ukrajince plánuje EU nakoupit společně

Ve spolupráci s MZ ČR pak Dr.Max aktuálně chystá i dodávku léčiv na Ukrajinu za zhruba 1,13 milionu korun. Do válkou zkoušené země plánuje prostřednictvím centrálně řízené pomoci zaslat i zdravotnický materiál a některé z produktů volného prodeje. Například dětské výživy, a to v hodnotě přibližně půl milionu korun. A bez pomoci dle Michala Petrova nezůstanou ani uprchlické rodiny pobývající v Česku.

„Pilotně v Praze chystáme distribuci dárkových poukázek pro uprchlické rodiny v celkové výši 300 tisíc korun,“ říká.

Závěrem připomeňme, že ministerstvo zdravotnictví již dříve opakovaně upozorňovalo, aby léčiva, zejména pak léky na recept, posílali jednotlivci na Ukrajinu prostřednictvím humanitárních sbírek, nikoli individuálně. I léky putující na Ukrajinu totiž musejí splňovat předepsané standardy, například pro jejich skladování.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here