Ministr Válek by se měl chovat rozumně, míní šéf ČLK

9
29791
valek
„Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek by se měl chovat rozumně,“ říká šéf ČLK Milan Kubek. Téma číslo jedna ve zdravotnictví je pak podle ostatních nápor uprchlíků z Ukrajiny na zdravotní systém a výše platby za státní pojištěnce. / Foto: TOP 09

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy [ODS] loni 17. prosince. Od té doby uplynulo 89 dní. To už je dost dlouhá doba na zhodnocení toho, jak si v nové vládě vede její ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Vlastimil Válek byl vůbec jedním z prvních potvrzených kandidátů na ministra ve vládě Petra Fialy. Nahrávala tomu situace, protože tématem číslo jedna ve společnosti byl na konci loňského roku, ale i zkraje toho letošního covid-19. A byl to právě Vlastimil Válek, kterého si média zvala jako oponenta dosluhující vládě Andreje Babiše [ANO].

„Důvod, proč byl na ministra zdravotnictví nominován právě profesor Válek, spočívá v tom, že na TOP 09 vyšlo ministerstvo zdravotnictví a Vlastimil Válek se s pozicí ministra tohoto resortu sám identifikoval,“ vysvětlil hlavní důvod, proč do křesla ministra zdravotnictví usedne právě Válek, šest dní před jmenováním nové vlády v podcastu pro ZdraveZpravy.cz předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus [ODS].

„Já to hodnotím velmi kladně. Možná i z toho důvodu, že pan profesor Vlastimil Válek byl čtrnáct let mým podřízeným ve Fakultní nemocnici Brno. Tedy znám jeho odborné i osobní kvality,“ dodal tehdy.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

A to přesto, že Vlastimila Válka mnozí považovali za jednoho z nejproblematičtějších členů vlády ještě dříve, než nastoupil na mimořádně sledovaný post ministra zdravotnictví. Média a ani veřejnost mu nerozuměla a šéf hnutí ANO ho ve Sněmovně následně nevybíravě urážel slovy o tom, aby si pořídil tlumočníka. Části odborné veřejnosti zase nebylo po chuti, že odmítal povinné očkování a volal po rozvolnění ochranných opatření proti covidu-19.

„Počáteční rozjezd pana Válka ve funkci ministra byl hodně rozpačitý,“ připouští pro ZdraveZpravy.cz ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií Českého vysokého učení technického a politoložka Vladimíra Dvořáková.

Lišíme se v názorech na covid, říká senátorka Dernerová

Hodnotit práci ministra Válka je pro senátorku a lékařku Alenu Dernerovou [nestraník zvolený za hnutí SD-SN] těžké i dnes, kdy už je covid v Česku na ústupu. A to hlavně proto, že ve zdravotnictví, i když to nyní kvůli válce na Ukrajině nevypadá, zůstává covid stále dominantní téma.

„Měla jsem odlišné názory na některé věci než pan ministr. Já bych třeba mnohem dřív přestala všechny testovat plošně, testovala bych jen symptomatické jedince. Stálo nás to šílené finanční prostředky a efekt byl nulový,“ říká pro ZdraveZpravy.cz senátorka.

Upřesňuje, že se s ministrem Válkem rozcházela v otázce povinného očkování.

„To je pro mne zbytečné vzhledem k tomu, že se virus stále mění, máme tady pořád novou variantu, takže není proti čemu se očkovat. Je třeba očkovat cíleně, ty, co vakcínu chtějí, a pak skupinu, která je nejvíc ohrožena. Navíc mi nepřipadalo rozumné očkování v době, kdy ještě probíhala epidemie omikronem,“ říká s tím, že i rozdílnost názorů patří k demokracii.

Určitě nejsem žádný vakcinofil, říká Alena Dernerová

Na druhé straně si ale cení toho, že vláda zrušila povinnost očkování při vstupu do divadel, kina nebo restaurací. A stejně tak i toho, že zrušila povinné testování. Byť to nějakou chvíli trvalo a stálo nemalé peníze.

Vláda podceňuje covid, tvrdí Milan Kubek

Podstatně méně shovívavý k nové vládě a jejím krokům ve zdravotnictví je prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek. Vytýká ji, že zrušila vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let a vybrané profese, kterou přijal kabinet Andreje Babiše. Ta měla platit od března 2022.

„Vadí mi, že vláda naprosto rezignovala na očkování proti covidu-19. Což je obrovská chyba, která se nám může na podzim vymstít,“ říká pro ZdraveZpravy.cz Milan Kubek.

Ministra Vlastimila Válka pak kritizuje za to, že zrušení vyhlášky o povinném očkování dopředu avizoval. Podle něj tím tehdejší snaze naočkovat proti covidu co nejvíce lidí jednoznačně podsekl nohy.

„A pak vyhlášku opravdu zrušil, stejně jako veškeré výhody, které očkovaní měli. Takže zmizela veškerá motivace pro to, aby se lidé očkovali,“ kritizuje Válka šéf ČLK.

Část lékařů tvrdě zaútočila na prezidenta ČLK Kubka

Argumentuje tím, že Česko je na 22. místě v počtu očkovaných v rámci Evropské unie.

„Zatímco v počtu zemřelých na počet obyvatel jsme, tuším, třetí, což je prostě katastrofální výsledek,“ dodává Kubek.

Snad podle něj budeme mít štěstí a na podzim žádná další vlna covidu nepřijde. Protože pokud přijde, nastane zase problém, obává se prezident ČLK.

Peripetie s pandemickým zákonem ve Sněmovně

Ne příliš oslnivé vysvědčení sklízí Vlastimil Válek i jako politik. Jeho zodpovědností bylo najít takový model zavádění protipandemických opatření, která by Nejvyšší správní soud [NSS] nerušil jen o několik málo týdnů poté, kdy je vláda nebo ministerstvo zdravotnictví nařídily. Jak to bylo téměř pravidlem za éry Babiše a jeho ministrů zdravotnictví. Připomeňme, že nouzový stav platil kvůli epidemii covidu od 26. listopadu loňského roku. A až 25. prosince ho ukončila nová vláda Petra Fialy. Ta také rozhodla, že o jeho prodloužení nepožádá a se šířením nákazy bude bojovat s pomocí pandemického zákona.

A byl to právě pandemický zákon, který předkládal ministr Válek, u jehož projednávání trhala česká Sněmovna rekordy v obstrukcích. A nejenom to. Když se po dlouhých hodinách jednání a ponocování konečně dostalo na hlasování o novele zákona, ukázalo se, že vládní koalice nemá v Poslanecké sněmovně dostatek vládních poslanců. Opozice to tehdy označila za blamáž.

Obstrukce ve Sněmovně nejsou ničím výjimečným

Jednání o pandemickém zákoně navíc provázely hlasité protesty před Sněmovnou. Demonstrace asi 1 500 odpůrců protikoronavirových opatření, kterou zorganizovali antivaxeři v čele s iniciativou Chcípl PES, si vyžádala několik zadržených kvůli incidentu. Došlo i na zranění policisty.

Demonstranti vyhrožovali maketami šibenic, což vyvolalo debatu, kam až je možné při protestech zajít. Pořadatelé tvrdili, že zákon ohrožuje základní svobody, jako je svoboda pohybu, podnikání a slova, právo na vzdělání, na zdravotní péči, svobodu shromažďování.

Peripetie s pandemickým zákonem v Senátu

V Senátu pak dostala vláda i její ministr zdravotnictví Válek další bolestivý políček. Horní komora s pomocí řady vládních senátorů shodila ze stolu pandemický zákon, který s takovým úsilím jejich kolegové ve sněmovně protlačili.

Členové vlády Petra Fialy spolu s předkladatelem novely ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem utržili další prohru. Nejenže si ministr Válek dostatečnou podporu v Senátu jistě nepředjednal, ale senátory i naštval. Zatímco oni ve svých vystoupeních „bojovali o zachování základních práv a svobod“, ministr Válek si hrál na mobilu karty.

Senátor Václav Láska [SEN21] tehdy navíc fotografii ministra i s kartami na displeji mobilu zveřejnil na sociálních sítích. Ta se okamžitě stala hitem. A i když ji následně senátor Láska stáhl a omluvil se za její zveřejnění, Vlastimil Válek měl minimálně u té méně otrlé části veřejnosti z ostudy kabát. Jiný problém byl pak v tom, že senátoři si navíc jeho jednání vyložili jako nepřípustné pohrdání horní komorou a novelu pandemického zákona odmítli.

Pandemický zákon v Senátu neprošel o jediný hlas

Marně jim ministr Válek pohrozil, že nastane vyhlášení nouzového stavu, pokud pandemický zákon neprojde.

„To skutečně vzbudilo pozornost. Vláda se snažila pandemický zákon prosadit rychle a pak si ho nechala potopit vlastními lidmi v Senátu. To vyvolalo silný otazník,“ kroutí hlavou nad schvalováním zákona politoložka Vladimíra Dvořáková.

Protipandemický zákon není dobrý, říká Dernerová

Proti zákonu hlasovala i senátorka Dernerová. Paradox pak podle ní je, že i když díky přehlasování Senátu Sněmovnou byl pandemický zákon schválen, Česko nakonec stejně nouzový stav má. A to kvůli ruskému válčení na Ukrajině a přílivu ukrajinských uprchlíků do České republiky. Ale zpátky k protipandemickému zákonu.

„Já jsem hlasovala proti, protože se podle mne mělo pracovat na zákoně o veřejném zdraví a tam by se potřebné věci mohly zabudovat. Vadí mi, že zákon je jen na jednu chorobu – covid-19. A ne na více nakažlivých nemocí. A v zákoně není navíc ani uvedeno, kdy vlastně vzniká epidemie covidu. K té novele mám vůbec ještě mnoho dalších výhrad odbornějšího charakteru,“ vysvětluje senátorka, proč hlasovala proti přijetí novely zákona.

Avšak nejenom odborné výhrady jsou ke kontroverznímu zákonu. Politoložka Vladimíra Dvořáková se pozastavuje nad jeho platností, která má skončit letos v listopadu.

„Přitom se dá předpokládat, že pokud přijde další vlna pandemie, bude to někdy na podzim. To se pak bude přijímat nový zákon?“ ptá se Vladimíra Dvořáková.

Snížení platby za státní pojištěnce je další problém

Největší odpor české laické a odborné veřejnosti i politiků napříč celou tuzemskou scénou vyvolal přístup ministra zdravotnictví Válka a celé vlády Petra Fialy ke snížení platby za státní pojištěnce.

„Viděli jsem ministry, jak bojují za peníze pro své resorty. To je normální. Avšak vidět ministra, jak se za svůj resort nebojuje, to jsme ještě neviděli,“ uvedla v době, kdy ministr Válek po několika dnech dohadů nakonec přiznal zmrazení plateb za státní pojištěnce na úroveň loňského roku, někdejší ministryně financí Alena Schillerová [ANO].

A zatímco odborná veřejnost, všechny opoziční strany, ale i prezident Miloš Zeman, jenž v tomto případě použil na adresu ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] slova „tupý škrt“, ponížení plateb za státní pojištěnce na loňskou úroveň kritizovali, ministr Válek zůstával a zatím stále zůstává neoblomný. A -14 miliard korun se zdravotní péče dle jeho slov nikterak nedotkne. To přesto, že situace se mění i s příchodem statisíců ukrajinských uprchlíků, kteří budou potřebovat hrazenou péči z českého zdravotního pojištění.

MZ ČR chce příští rok zvýšit platby za státní pojištěnce

Zde se k dobru ministru Válkovi ale musí přidat to, že ministerstvo zdravotnictví již vypracovalo nový zákon o valorizaci těchto plateb na příští rok. Avšak i v tom může dojít ke změnám. Právě kvůli Ukrajině.

Alena Dernerová jednoznačně říká, že zákonodárci s ministrem Válkem musí otázku zvýšení platby za státní pojištěnce ještě probrat.

„Zvlášť v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny budou peníze zdravotnictví chybět,“ soudí senátorka.

Z Ukrajiny přicházejí ženy a děti, potvrzují data VZP ČR

Ponížení platby za státní pojištěnce pak hodnotí jako chybu ministra Válka. A to proto, že se tak snadno nechal ministerstvem financí připravit o peníze pro svůj rezort. Odmítá i ministrova slova a přesvědčování celé vlády, že ponížení platby za státní pojištěnce nebude mít vliv na kvalitu v Česku poskytované zdravotní péče.

„Myslím si, že to bude mít výhledově na zdravotní péči nějaký dopad,“ odhaduje.

Válek by se měl chovat rozumně, tvrdí Milan Kubek

Pro znovuotevření otázky ponížení plateb za státní pojištěnce už v letošním roce je dlouhodobě i šéf ČLK Milan Kubek. Přičemž k jeho předchozím argumentům přibyl další významný. A tím jsou právě náklady na zdravotní péči pro statisíce uprchlíků, především ženy a děti z Ukrajiny.

„Tam je zásadní předpoklad řešení nesnižovat ve stávající situaci výdaje na zdravotnictví,“ říká Kubek, podle kterého péči o uprchlíky bude muset jednak někdo poskytnout, a dále i někdo zaplatit.

Šéf ČLK by byl proto rád, kdyby se ministr Válek choval rozumně, protože resort zdravotnictví může nejlépe podle něj hájit především ministr, který ho také řídí.

Zdravotnické odbory jdou do stávkové pohotovosti

Zároveň upřesnil, že minulý týden psal premiérovi, ministrům financí a zdravotnictví i předsedům všech pěti politických stran tvořících vládní koalici, aby ho podpořili v jeho snaze vrátit do hry navýšení plateb za státní pojištěnce již letos.

„Žádal jsem je, aby od snížení platby na státního pojištěnce o 400 korun ustoupili, protože teď na to není vhodná doba,“ prohlásil šéf ČLK.

A uvedl i několik důvodů, proč by se platba snižovat neměla. Přičemž jedním z nich je rychle rostoucí inflace, která zdražuje provoz všem, a tedy i poskytovatelům zdravotní péče. Dalším důvodem je stále hrozící riziko návratu covidu. Přičemž zdravotnictví dohání i zanedbanou zdravotní péči právě z doby pandemie.

„Slibovali jsme lidem, že jakmile to bude možné, provedeme odložené operace a výkony dodatečně. A to samozřejmě znamená zvýšené náklady, to musí někdo zaplatit. A pojišťovny musí mít peníze,“ zdůvodnil, proč by měly dostávat zdravotní pojišťovny původně navržené platby.

Ministr má štěstí. Pozornost poutá válka na Ukrajině

Jak si tedy stojí ministr Válek po bezmála sto dnech ve funkci? Politoložka Vladimíra Dvořáková upozorňuje například na podle ní nelogické rozvolnění ochranných opatření proti covidu-19 ve chvíli, kdy odborníci upozorňují, že počty nakažených mírně porostou.

„Tomu prostě nerozumím,“ říká.

Ale i chápe, proč se tématu nikdo nevěnuje: „Je válka, tyhle věci šly do pozadí. Pozornost lidí je nasměrována jinam a nepředpokládá se, že vláda bude dělat nějaké zásadní kroky v jiných oblastech,“ říká.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Proto jsou dle jejích slov teď jednotliví ministři, jejichž práce přímo nesouvisí s válkou na Ukrajině nebo uprchlíky, méně viditelní.

„Jde to mimo větší společenské diskuse, vláda se v těchto otázkách nedostává pod mediální tlak,“ uzavírá politoložka s tím, že ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek teď není vystaven takové mediální pozornosti a tlaku veřejnosti jako při svém příchodu na resort zdravotnictví.

Na druhé straně dodejme, běh věcí se nyní vyvíjí velice překotně a nepředvídatelně. A stejně jako covid-19 akceleroval mnohé změny ve společnosti a resortu zdravotnictví, stejně tak je nejspíš urychlí i válka na Ukrajině.

Libuše Frantová

Prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR se narodil v roce 1960 v Brně. Absolvoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity s atestací v oboru radiodiagnostiky. V roce 1985 nastoupil do Fakultní nemocnice Brno, kde dnes vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny.

Od roku 1993 působí i na brněnské Lékařské fakultě. Věnuje se výzkumu a výuce budoucích lékařů, dnes již v hodnosti profesora. Jako lékař se zaměřil na diagnostiku a léčbu v oblasti břicha, sám je průkopník některých metod.

Od roku 2017 je poslanec Parlamentu ČR. Pracuje ve výboru pro zdravotnictví a v zemědělském výboru.

Pomáhá zrakově postiženým – spoluorganizuje například Běhy radiologů pro Světlušku. Žákům základních a středních škol v době před covidem přibližoval medicínu a lékařskou profesi prostřednictvím projektu Věda do škol. V mládí působil v mezinárodní organizaci Červený kříž. / Miluje víno [prakticky i teoreticky], Hru o trůny, gramofonové desky. Hraje WOW a loví Pokémony. Je ženatý, má čtyři děti a jednoho psa.

9 KOMENTÁŘE

  1. Prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR je naivní kecalek co neustále straší, jak má nadiktováno. Ukrajinci nemohou zanést žádnou infekci. Oni jsou perfektní a Češi jsou špína. Valku jdi do pryč. Hodne kecáš. Virova nákaza se šíří napříč všemi lidmi. Co jsi za doktora nevím, ale asi veterinář.

    • Určitá ochrana našeho obyvatelstva versus uprchlíci by tu měla být, může se to vše opakovat na podzim a je tu spousta dětí a hlavně dospělých kteří nejsou očkováni.

      • Ti, kteří nejsou naočkování, se pro to dobrovolně rozhodli. A očkovací status ostatních jim v ničem nepomůže. Mně osobně je jedno, jestli jsou uprchlíci naočkovaní. Očkovaní mají vyšší odolnost v krátké době po očkování. S odstupem v tom není rozdíl. Největší váhu má imunita jednotlivce – na té může pracovat každý z nás.

      • S tím nesmyslem o očkování to nemůžete myslet vážně !!! Naočkujte se sama, a neotravujte s tím ostatní. Nevím čemu pomůže ,,Vakcína“ na první typ viru, když tady máme údajně 15tou mutaci, a naočkovaní na tom začínají být hůře než neočkovaní.

  2. Dobrý večer
    Pan ministr zdravotnictví z Válek navrhnout úpravu definice z místních poplatcích z obcích a městech cca 500kc a převést z toho poplatky 150. / Pokrytí nákladů v zdravotnictví na základě toho že to je stav nouze i uprchlíků z Ukrajiny.

  3. Válku jdi do … se svým covidem.Covid si planuješ ty.A žádná pandemie není,ale již víš, že zase bude, aby jste mohli okrádat daňové poplatníky. Jste velké … ve vládě. / Redakčně upraveno.

  4. Válku, koho myslíš, že máš před sebou? Stádo pitomců? Myslím, že máš takové vzdělání, že sám víš, že žvaníš nesmysly. Uprchlíci nejsou očkovaní nejen na covid, ale i na základní nemoci, ale ty nám budeš tvrdit, že se od nich nenakazíme. Dospělí nejsou očkovaní proti TBC, černému kašli apod., o dětech ani nemluvím. Čísla covidu jsou zoufala, ale to nám sem samozdřejmě nedotáhli uprchlíci, vždyt už je zoufalé pane doktore Válku vás vůbec vidět, natož poslouchat. Myslím, že byste se měl vrátit k vědě a necpat se do něčeho, čemu nerozumíte a musíte si nechat radit od radilů Fiali a Rakušana. Už tohot fakt nechte. Jste náš nejhorší ministr, kterého kdy pamatujeme.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here