Vakcíny pro Ukrajince plánuje EU nakoupit společně

0
578
EU
Dětské kočárky, které nechávají polské matky ukrajinským matkám na jednom z polských železničních nádraží, kam přijíždějí ukrajinští běženci. / Foto: EK

Obdobně jako při pandemii covidu plánuje EU společně nakupovat vakcíny proti infekčním nemocem pro běžence z Ukrajiny. Koordinovat EU chce i lůžkovou péči v členských státech.

O centrálním nákupu vakcín proti nemocem, jako jsou spalničky, dětská obrna nebo tuberkulóza pro Ukrajince pobývajících na území některého ze státu EU, jednali na úterní [15.3.] videokonferenci unijní ministři zdravotnictví.

„Proočkovanost na Ukrajině je velmi nízká. Zvláště pak proti několika nemocem, jimž lze zejména u dětí očkováním snadno předcházet,“ uvedla eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidisová.

WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

Ke jmenovaným nemocem, proti kterým by se měly co nejdříve doočkovat děti, přidala komisařka ještě nutnost očkování všech ukrajinských běženců proti covidu-19. Na Ukrajině je proti němu plně naočkováno totiž jen necelých 35 procent obyvatelstva. V zemích EU se průměr pohybuje kolem 70 procent.

Proti tuberkulóze, dětské obrně a spalničkách je podle komisařky očkováno přibližně 80 procent ukrajinských dětí. Zástupci Světové zdravotnické organizace [WHO] mluví o nutnosti alespoň 95procentní proočkovanosti pro dosažení kolektivní imunity. Přičemž i upozornili na to, že v únoru se na Ukrajině rozběhla kampaň dětí ve věku šesti let proti obrně. Ta však skončila s vpádem ruských vojsk do země.

Nemocnice v sousedních zemích již praskají ve švech

Zástupci Evropské komise v těchto dnech diskutují i o systému koordinované pomoci nemocnicím, jež jsou nejvíce zasaženy uprchlickou vlnou. Prakticky by to znamenalo, že uprchlíci s potřebou hospitalizace by se postupně umísťovali i do nemocnic v jiných členských státech, nikoli pouze v Polsku nebo na Slovensku. Tyto země už totiž postupně hlásí přetížení svých možností pomoci. Tento týden již zamířilo několik pacientů z polských nemocnic do Itálie.

Z Ukrajiny přicházejí ženy a děti, potvrzují data VZP ČR

A pomoc v tomto ohledu nabízí i Británie, byť již není členskou zemí EU. Důkazem je její pondělní přijetí 21 dětských pacientů s vážným onkologickým onemocněním do zdravotní péče. Ukrajinské děti do ostrovní země přiletěly s pomocí polských úřadů a lékařů.

„Nemocnice v Polsku přijaly mnoho dětí, které přijely z Ukrajiny, a které potřebují zdravotní péči. Vzhledem k tomu, že hranici překračuje stále více dětí vyžadujících okamžitou léčbu, Spojené království reagovalo na žádost Polska o podporu od mezinárodních partnerů, aby poskytli další péči,“ uvedlo britské ministerstvo zdravotnictví.

Zprávu úřadu o přijetí dětských pacientů později potvrdil také britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

EU jedná i o společných nákupech drahých léků

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] novinářům po jednání ministrů EU řekl, že jedním z témat ke společné diskuzi bylo i dlouhodobé koordinované umísťování pacientů s vážnými chorobami ve specializovaných zařízeních v jednotlivých zemích. Jako příklad uvedl leukémii.

Ukrajinci se mají očkovat rychle a zdarma, tvrdí ČVS

Další z možností unijní spolupráce je podle něj společný nákup finančně nákladných léků pro ukrajinské uprchlíky.

„Chceme nějaký rozpočet třeba pro drahé léky, které mohou stát desítky milionů. A chceme, aby se nestalo, že něco pro ně nebude dostupné,“ vysvětlil Válek.

První větší závoz léků z Česka již zamířil k polské hranici

Samotné náklady spojené s poskytováním základní zdravotní péče by dle něj i dalších ministrů měly jít přímo na vrub každé z členských zemí. Což je ale podle některých z pozorovatelů rozporuplný požadavek, protože různé evropské země ukrajinským uprchlíkům pomáhají různě. Největší zátěž dnes jednoznačně nese Polsko, ale i Maďarsko, Slovensko či Česko. Zatímco mnohé unijní země prozatím stojí stranou hlavní pomoci ruskou válkou postiženým Ukrajincům. Zejména pak ženám a dětem.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here