Nižší platba za státní pojištěnce je dle Zemana tupý škrt

0
1243
statni_pojistence
Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně PČR / Foto: Jiří Ovčáček, Tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman dnes [18.2.] ve svém projevu v poslanecké sněmovně k novele státního rozpočtu 2022 zkritizoval snížení letošní platby za státní pojištěnce na loňskou úroveň 1 767 korun. Byť souhlasí, že šetřit se musí.

Podle prezidenta republiky nenašla vláda Petra Fialy [ODS] odvahu pro zvýšení příjmů do státního rozpočtu. Především v podobě zrušení daňových výjimek a návratu k původní výši daně z příjmů fyzických osob [superhrubá mzda, pozn. red.]. A proto přistoupila ke škrtům. Za tupý škrt pak označil vládou snížené letošní navýšení plateb za státní pojištěnce, které za ně stát každý měsíc odvádí zdravotním pojišťovnám.

„Tato úprava státních pojištěnců je příkladem tupého rozpočtového škrtu,“ řekl doslova prezident ve svém projevu v dolní komoře parlamentu. A to i přesto, že zdravotní pojišťovny mají na svých účtech rezervy ve výši zhruba 56 miliard korun.

„Ale tyto rezervy mohou být vyčerpány během měsíce a půl,“ upozornil poslance a členy vlády s tím, že čerpá z expertní analýzy zdravotních pojišťoven.

Upřesněme, že od ledna 2022 se navýšila platba za takzvané státní pojištěnce z loňských 1 767 korun na 1 967 korun. Nově navržený státní rozpočet ale počítá s výší platby platnou pro rok 2021, tedy v částce 1 767 korun za pojištěnce.

Prezident Zeman varoval před omezením zdravotní péče

Snížením výdaje u platby státu za „své“ pojištěnce vláda podle prezidenta ohrozila dostupnost zdravotní péče. Připomněl i nedávno vydané prohlášení Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SP ČR]. V něm členské zdravotní pojišťovny [neplatí pro VZP ČR, pozn. red.] vyslovují reálné riziko omezení rozsahu zdravotních služeb v budoucích letech.

„Pokud k tomu dojde, pak rozpočet za cenu ušetření ubohých 14 miliard korun dosáhne obecné naštvanosti těch, co onemocní,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Rozpočet ministerstva zdravotnictví je nižší o 5,8 mld. Kč

Prezident taktéž ovšem připustil, že šetřit se musí: „Nyní nastal čas dluhy splácet, a tento čas dopadl na přítomnou vládu.“ 

Namísto snižování rozpočtových výdajů za státní pojištěnce by se dle jeho názoru ale měla současná vláda zaměřit na příjmovou stranu rozpočtu. Konkrétně na rušení daňových výjimek [především daňových slev, pozn. red.]. A také na návrat k nedávno zrušené zvýšené dani z příjmů fyzických osob.

Za státní pojištěnce nyní stát platí 1 967 Kč

Snížení plateb za státní pojištěnce je téma, která rezonuje českou společností. Rozhodnutí vlády o jejich zmrazení na loňské úrovni kritizují odbory, poskytovatelé zdravotní péče, zdravotní pojišťovny i třeba Česká lékařská komora. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] ale uvedl, že toto opatření přinese státnímu rozpočtu úsporu ve výši 14 miliard korun.

Snížením platby za státní pojištěnce vláda rozpoutala válku

Takto ušetřené peníze ale podle odhadů vydají zdravotní pojišťovny ze svých rezerv. Ty letos plánují celkové výdaje do zdravotnictví ve výši zhruba 440 miliard korun. Pojišťovny tak zřejmě budou hospodařit se schodkem, který dorovnají ze svých rezerv. Obávají se, že pro příští rok už budou téměř vyčerpané. Zároveň uvádějí, že další navýšení plateb za státní pojištěnce, které tvoří skoro třetinu příjmů systému, bude tak jako tak nutné.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here