Pandemická novela má zelenou. Poslanci ji opět schválili

0
718
novela
Jednání poslanců o novele pandemického zákona trvala desítky hodin. / Foto Poslanecká sněmovna PČR

Novela pandemického zákona zřejmě vstoupí v platnost. Sněmovna dnes [18.2.] přehlasovala koaliční většinou její senátní veto. Prezident Miloš Zeman již avizoval, že novelu podepíše.

Odmítavý postoj k novele pandemického zákona přehlasovala Poslanecká sněmovna PČR hlasy 104 poslanců koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti bylo 82 členů dolní komory z opozičních hnutí ANO a SPD. Celkem hlasovalo 187 zákonodárců. K přehlasování senátního veta bylo nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů.

Pandemická novela a hodinové obstrukce ve Sněmovně

Hlasování o novele se dnes obešlo bez obstrukcí. Sněmovna novelu zákon totiž odložila na dnešní odpoledne z noci na čtvrtek, kdy o ní skončila zhruba 6,5hodinová debata poslanců. Té ale předcházely další obstrukce v minulých dnech.

Zdravotnický výbor doporučil schválit pandemický zákon

Sněmovna se tak zákonu věnovala přes 37 hodin od úterního [15.2.] zahájení jednání. Projednávání pandemické novely podobně jako její dřívější schvalování začátkem února tak znovu provázely rozsáhlé obstrukce poslanců SPD. Jen debata o programu schůze kvůli nim zabrala i s nejvýše dvouhodinovými přestávkami skoro 31 hodin.

Obstrukce ve Sněmovně nejsou ničím výjimečným

Pandemickou novelu zákonodárci schvalovali v době, kdy již vláda Petra Fialy [ODS] protikoronavirové restrikce postupně uvolňuje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] dříve řekl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro protikoronavirová opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních. Jinak by musel požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. Přičemž novelu ministr dle svých slov chápe jako pojistku pro případné další vlny epidemie, jež by mohly přijít letos na podzim.

„Stále není jistota, že se neobjeví žádná nová mutace,“ uvedl na nedávném jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví Válek.

Současně vyzdvihl posílení akceschopnosti krajských hygienických stanic [KHS] v pandemické novele. Ty by podle novelizovaného znění zákona totiž mohly karanténu a izolaci lidem nařizovat i prostřednictvím SMS zpráv nebo po telefonu. Podle Válka by tak KHS mohly reagovat okamžitě a pouze na lokální úrovni.

Dodejme, že pandemická novela má omezenou platnost do konce letošního listopadu.

Pandemickou novelu Senát vetoval minulý týden

Senát předlohu zamítl před týdnem těsnou většinou zejména hlasy svých členů zvolených za vládní strany. Senátoři poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení. Například o třídenní karanténě po návratu z rizikových zemí nebo po pozitivním antigenním testu. A podobně jako části poslanců kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. Podle odpůrců legislativní normy zákon dává ministerstvu zdravotnictví pravomoc vydávat restrikce, k nimž by byl jinak nutný nouzový stav.

Spor o zákon zřejmě skončí u Ústavního soudu. A to i kvůli procedurám při schvalování novely. Lídr SPD Tomio Okamura již ohlásil, že hnutí podání soudu připravuje.

Hádání se Sněmovny stojí Čechy šest milionů za den

Připomeňme, že novela rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu 2022. Uzákoňuje rovněž zavedenou praxi nařizování karantény a izolace po telefonu nebo dokonce krátkou textovou zprávou.

Návrh dává úřadům pravomoc nařídit testování na covid-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly také regulovat například činnosti vykonávané přímo u zákazníka. V praxi jde třeba o kadeřnické služby a kosmetiku.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here