Zdravotnický výbor doporučil schválit pandemický zákon

1
2109
zakon
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Novelu pandemického zákona dnes [25.1.] doporučil ke schválení sněmovní zdravotnický výbor. Doplnil do ní ale časové omezení zákona. Poslanci i upozornili na rizika oznamování karantén a izolací skrz SMS a telefonní hovory.

Závěrečný návrh usnesení o doporučení novely pandemického zákona v hlasování podpořilo celkem třináct členů sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Jeden člen byl proti a dva se hlasování zdrželi. Celkem hlasovalo šestnáct členů výboru.

„Návrh byl přijat,“ konstatoval předseda Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda [ODS].

Ten současně navrhl pozměňovací návrh na časové omezení platnosti pandemického zákona, a to do 30. listopadu 2022. Argumentoval tím, že není ideální schválit zákon tohoto typu bez ukončení jeho platnosti.

„Vycházíme z vlny na podzim, proto toto datum ukončení platnosti pandemického zákona,“ uvedl Svoboda s tím, že v této době bude třeba normu upravit podle aktuální situace.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] s návrhem na časové omezení zákona souhlasil. Zároveň připomněl, že aktuálně projednávaný pandemický zákon je především nástrojem na letošní případnou podzimní vlnu koronaviru.

„Stále není jistota, že se neobjeví žádná nová mutace,“ uvedl.

Zdravotnický výbor upozornil na izolace po telefonu

Ministr Válek v zákoně současně vyzdvihl posílení akceschopnosti krajských hygienických stanic [KHS]. Ty by podle současného znění návrhu totiž mohly karanténu a izolaci lidem nařizovat i prostřednictvím SMS zpráv nebo po telefonu. Podle Válka by tak KHS mohly reagovat okamžitě a pouze na lokální úrovni.

S takovým postupem ale vyslovil nesouhlas člen výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan [ANO], byť dle svých slov chápe, že taková kompetence hygienám ulehčí práci.

„Mám s tím problém, když mi přijde zpráva z neznámého čísla o karanténě nebo izolaci,“ uvedl s tím, že zde může snadno dojít ke zneužití třetími osobami. Nešlo přitom o jedinou jeho výhradu.

Poslanec dále nesouhlasil s navrhovaným systémem odškodňování a rozšířením kompetencí v regulaci školství: „Zavírání škol se nemá řešit pandemickým zákonem.“

Ve své kritice nebyl sám. Stejně tak se ústně a textovou zprávou nařizovaná karanténa a izolace nelíbila jeho stranickému kolegovi Juliu Špičákovi [ANO]. Diskuzi a úpravy si dle něj vyžaduje i možnost celoplošné karantény při návratu z některých zemí.

„Ďábel tkví v detailu,“ vysvětil, ale i dodal, že se zavedením pandemického zákona souhlasí stejně jako s ohraničením doby jeho platnosti.

Co na výtky říká náměstek Radek Policar z MZ ČR

Náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Radek Policar k zavedení nařizování karantén a izolací prostřednictvím SMS a ústně po telefonu uvedl, že KHS nemohou časově stíhat vydávat každému nakaženému či osobě v riziku samostatné rozhodnutí. Navíc, jak uvedl, na tyto situace a jejich rychlé řešení navazují třeba výplaty nemocenských dávek.

„Je to mimořádný nástroj pro úplně mimořádné situace, kdy tu máme pandemii,“ uvedl s dodatkem, že využívat jej budou hygieny v několika málo dnech či týdnech, kdy u nás bude vrcholit případná vlna šíření nákazy koronavirem.

Navíc připomněl již zakotvené pravidlo, že všechna opatření se musí vždy jednou za 14 dní vyhodnotit a upravit podle aktuální situace v zemi. A každý, kdo považuje ústní nebo textové sdělení o karanténě či izolaci za nesprávné, má dle Policara právo podat námitky ke KHS. Ta by měla následně písemně rozhodnout. Nebo se obrátit na příslušný správní soud.

„Ochrana před zneužitím tady je,“ dodal náměstek.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. To jsou ale bláboly, tvrzení pana Policara, že ochrana proti zvůli státu tady je. Te je on, kdo stojí za nezákonnými a protiprávním opatření státu. Ani ministerstvo zdravotnictví, ani on se za ně nikdy veřejně neomluvili, on nezaplatil ze své kapsy škody, které stá způsobil díky němu. Pandemický zákon je stejné svinstvo, jak zmocňovací zákon pro Hitlera, pendrekový zákon v roce 1969, obdobný zákon na sklonku socialismu nebo zaklekávání firem na základě zjišťovacích příkazů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here