Piráti vytáhli do boje za křesla ve Správní radě VZP ČR

5
8023
pirati
Foto: ZdraveZpravy.cz

Jednání poslanců o nových členech orgánů Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] se odkládá. Důvod? Piráti nesouhlasí s Miroslavem Kalouskem ve vedení Správní rady VZP ČR. A ještě něco se jim nelíbí, v orgánech nemají své lidi.

Návrh na nové členy v orgánech VZP ČR, který měla ve středu [26.1.] projednat Sněmovna, odmítli Piráti. Ti nesouhlasí s Miroslavem Kalouskem [TOP 09] ve vedení Správní rady. A taktéž se jim nelíbí, že dle jejich názoru ztrácí pozice ve VZP ČR ve prospěch zástupců ANO.

VZP opustí ČSSD, KSČM i Piráti. Přijde Miroslav Kalousek

Česká pirátská strana se čtyřmi křesly v dolní komoře Parlamentu ČR to chce změnit. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek označil aktuální situaci za nepřijatelnou. Podle něj není možné, aby o zástupce v orgánech VZP ČR Piráti přišli kvůli opozičnímu hnutí ANO. Výsledek je odklad středečního jednání Sněmovny [26.1.] o nominacích do orgánů VZP ČR. K tomu, kdo bude sedět v orgánech VZP ČR, se tak podle Michálka mimořádně sejde sněmovní volební komise.

Je to nehorázné, uvedla Alena Schillerová

Jednání Pirátů již okomentovala bývalá vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [ANO]. Připomněla, že Správní radu VZP ČR tvoří deset členů jmenovaných vládou a dvacet členů volí Sněmovna podle principu poměrného zastoupení politických stran v dolní parlamentní komoře. A navíc, jak zdůraznila, pravidla již prošla sněmovní volební komisí.

„Pak se ale Česká pirátská strana se svými čtyřmi poslanci probrala, spočítali si, že pokud by se jim počty podařilo ohnout a na tu volbu by se účelově spojili do koalice, tak by jim jedno místečko mohlo připadnout,“ shrnula postoj Pirátů exministryně v minulé vládě.

Dodala, že snaha Pirátů o revokaci už schváleného postupu je nehorázná. Podle ní motivací k takovému jednání nemůže být nic jiného než získání dalšího lukrativního postu pro pirátské neúspěšné poslance a jejich asistenty.

Piráti mají další problém, a tím je Miroslav Kalousek

Piráti se ohradili i proti nominaci exministra financí a bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska do vedení Správní rady VZP ČR. Jeho nominace se proto bude probírat na úrovni předsedů stran vládní pětikoalice.

„Kvůli cestě šéfa STAN Víta Rakušana na Slovensko jsme se ale zatím nesešli,” upřesnil Michálek.

Podle vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Ondřeje Jakoba úřad trvá na své nominaci Miroslava Kalouska. Miroslav Kalousek jako ekonomický expert bude podle něj pro fungování rady přínos. A obdobně se k němu vyjádřil i poslanec KDU-ČSL a současný člen rady Tom Philip, který usiluje o pozici předsedy Správní rady VZP ČR.

„O tuto pozici bych se rád ucházel. Byl jsem náměstek ministra zdravotnictví s kompetencí dohledu nad zdravotními pojišťovnami a osm let člen správní rady VZP ČR,“ řekl.

K dotazu na kritiku nominace Kalouska ze strany Pirátů pak odpověděl, že jde o zkušeného ekonoma, který se ve správní radě hodí.

Piráti ztrácí místo v radě VZP ČR na úkor ANO

Podle usnesení volební komise by ve správní radě mělo pokračovat dvanáct z 20 členů, v dozorčí radě pak tři z deseti členů, které volí Sněmovna. Své zástupce v těchto orgánech podle stávajícího návrhu mají ztratit Piráti.

Avšak nejenom oni. Skončit v orgánech VZP ČR mají i lidé, kteří zastupovali ČSSD a KSČM, protože tyto strany se na podzim nedostaly do dolní komory. Další členy rad pak jmenuje vláda. A mezi nimi je i zmiňovaný Miroslav Kalousek, kterého prosazuje do VZP ČR ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

VZP ČR je s 5,9 milionu pojištěnců největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Dolní komora musí členy správní a dozorčí rady volit v souladu se zákonem do 90 dnů od svého ustavení.

–ČTK/VRN–

5 KOMENTÁŘE

  1. Chcete bankrot VZP? Chcete omezení péče, zhoršení dostupnosti zdravotní péče, krach nemocnic? Dejte tam Kalouska, on to lehce zařídí.

  2. Této zemi a lidu v ní žijící pomuže pouze ozbrojený převrat, kdy se celá vláda spolu s předsedkyní sněmovny … a stejně tak vybraní Piráti a členové Starostů a Top 09. Toto je třeba provézt hned bez nějakých procesů, aby se nezdržovalo. Prostě … na potkání a bez vyzvání. [redakčně upraveno]

  3. Jak může 50 Pirátů z Prahy a nějaká další 1000 covka dělající křoví těm padesáti vůbec v jakekoliv zemi cokoliv chtít, vždyť je to značně nestoudné a do nebe volající “pořádek”… Již se v Parlamentu, v Senátu i ve vládě proberte !!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here