Vláda řešila povinné očkování i pandemický zákon

0
606
ockovani
Foto: Úřad vlády ČR

Zrušení povinného očkování proti covidu-19, prodloužení a novela pandemického zákona a navýšení dnů ředitelského volna namísto plošného lockdownu. To jsou novinky, které ve středu 19. ledna schválila vláda.

Nejsledovanějším bodem středečního jednání vlády bylo zrušení vyhlášky zavádějící povinné očkování pro lidi starší 60 let a vybrané profese.

„Očkování proti covidu-19 nebude povinné, to ale nemění náš postoj k vakcinaci,“ zdůraznil po jednání předseda vlády Petr Fiala [ODS] s upřesněním, že důvodů pro zrušení povinného očkování má jeho vláda více.

„Nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti,“ uvedl například premiér s tím, že proočkovanost u některých skupin už dnes dosahuje i 90 procent.

Proti povinnému očkování proti covidu je další iniciativa

 

Zopakoval, že očkování je nejjistější cesta, jak se vyhnout těžkému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Kapacity očkovacích míst jsou v Česku podle něj dostatečné.

Účinnost očkování na omikron

Apel na veřejnost ohledně očkování i posilovacích dávek doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Dle něj se potvrdilo, že třetí dávka 100% chrání proti covidu-19.

„V podstatě nemáme v nemocnicích s vážným průběhem jediného pacienta po booster dávce a nemáme jediné úmrtí po boostrovací dávce,“ řekl s upřesněním, že proti omikronu se rychle vytváří obranyschopnost už po druhé dávce základního očkovacího schématu.

Pravidla pro očkování se v zemích EU zatím dost liší

Zmínil, že se nyní řeší i možnost spuštění registrace k posilovací dávce očkování pro děti od dvanácti let. Přesnější informace úřad představí v příštím týdnu.

Pandemický zákon rozšiřuje pravomoc úřadů

Aktualizace se dočkal i stávající pandemický zákon [zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19, pozn. red.]. Jeho platnost kabinet schválil na neurčito. A současně v něm úřad provedl několik změn, kterými reaguje hlavně na výtky Nejvyššího správního soudu, který některá ze zavedených opatření v minulosti opakovaně zrušil.

Mimořádně vydávanými opatřeními bude nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů. Dále i sportovišť, školských a vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření budou navíc nově vydávat i další ministerstva.

„Rozšiřuje se možnost vydávat opatření pro ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra tak, aby to korespondovalo se zákonem na ochranu veřejného zdraví,“ uvedl premiér Petr Fiala s upozorněním, že zákon upravuje i nový způsob vyhlašování karantén a izolací.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Pro úplnost dodejme, že platnost neaktualizovaného pandemického zákona, na jehož základě především vyhlašuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] a hlavní hygienička protiepidemická opatření, by skončila 28. února.

Zákon o mimořádném ředitelském volnu

Stejně jako novelu pandemického zákona vláda přijala i nový zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v době epidemie covidu-19. Ředitelé škol tak mohou kvůli vysokým počtům pedagogů a ostatních pracovníků ve školství v karanténách a izolací mimořádně vyhlásit až deset dnů ředitelského volna. Tedy nad rámec standardních pěti dnů, na které mají ředitelé obvykle právo. Na zmíněných deset dnů může škola podle nové normy z iniciativy ředitele přejít i na distanční výuku. Dosud mají ředitelé k dispozici pět dnů ředitelského volna a na distanční výuku mohou přejít jen v případě chybějících dětí.

„Reagujeme tím na situaci ve školách, kde už se v souvislosti s nástupem varianty omikron na řadě míst objevují problémy. Je to podle nás dobrá cesta, nechceme jít cestou lockdownů,“ vysvětlil opatření premiér Fiala.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here