Proti povinnému očkování proti covidu je další iniciativa

4
3962
povinnemu_ockovani
Ilustrační foto: Pixabay.com

Proti povinnému očkování proti covidu-19 vystoupila další iniciativa. Nese název Iniciativa 21 a odmítá povinné očkování vybraných profesí. Přínos očkování jako takového ale nepopírá.

Za Iniciativu hovoří například epidemiolog Jiří Beran nebo emeritní přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. Stejně jako další protestní skupiny proti očkování i Iniciativa 21 sbírá podpisy proti povinnému očkování vybraných profesí na internetu. Deklarace všech těchto profesních skupin na internetu, které ale nejsou právně závazné podle petičního zákona, podepsalo přes 80 000 lidí. Mnozí z nich uvádějí, že pracují právě v těchto oborech.

Iniciativa poukazuje na to, že někteří lidé ze svých profesí kvůli nátlaku na očkování odejdou. Vyzvali proto ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] k jednání o vyhlášce bývalé vlády, která povinnost zavádí od začátku března. Nová vláda přitom již v minulosti deklarovala, že vyhlášku upraví a zcela jistě v ní zruší povinné očkování pro lidi nad 60 let.

Nová vláda zruší povinné očkování u lidí nad 60 let

To, že vláda chce vyhlášku upravit nyní opět potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob: „Jsme proti plošnému povinnému očkování i povinnosti očkovat se podle věku. Chceme vyhlášku změnit.“

Nevyloučil, že by konečné stanovisko vlády k budoucnosti vyhlášky mohlo přijít dříve než v polovině února. Povinnost by se podle dosavadního znění vyhlášky měla týkat armády a aktivních záloh, policie a městských strážníků, hasičů včetně některých dobrovolných, zdravotníků, studentů medicíny a zdravotnických škol a dalších zaměstnanců zdravotnických zařízení, celníků nebo pracovníků v zařízeních sociálních služeb. Povinné by mělo být očkování podle stávajícího znění vyhlášky také pro lidi nad 60 let. Nutno dodat, že vznikla také petice, která plošné povinné očkování naopak požaduje. Dosud nasbírala asi 6 500 podpisů.

Petice za zdraví a svobodu a proti povinnému očkování

Petici za zdraví, svobodu v medicíně i společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod Iniciativy 21 podepsalo přes 8 300 osob. Při podpisu lidé musí uvést jméno, e-mail a město, kde žijí. Uvádějí, z jaké jsou profesní skupiny, které by se povinnost týkala. Jak již bylo řečeno, mezi úvodními signatáři jsou zejména lékaři a právníci. Mezi jinými i epidemiolog Jiří Beran či emeritní přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Beran na tiskové konferenci řekl, že s novými variantami viru nastal posun mezi skupinami lidí, kteří jsou více ohroženi vážným průběhem covidu-19. Za nejzávažnější rizikové faktory považuje obezitu a cukrovku.

„Obézní čtyřicátník ale teď neví, že je ohrožená skupina,“ myslí si Beran.

Proto je podle něj dobře, když očkování cílí na rizikové skupiny. Zástupci Iniciativy uvedli, že nezpochybňují, že těmto lidem může očkování i zachránit život. Přesto je podle nich vyhláška o povinném očkování paskvil. Právník z Iniciativy Jiří Reichl uvedl, že pokud ji ministerstvo nezruší, obrátí se na soud.

Proti povinnosti nechat se naočkovat již podala ústavní stížnost také skupina senátorů. Podle kardioložky Jany Gandalovičové je zavedení povinnosti pro tyto věkové skupiny a profese první krok k plošné povinnosti očkování, včetně dětí.

Zástupci Iniciativy se taktéž domnívají, že kvůli tlaku na povinné očkování lidé budou dotčené profese opouštět. Zejména zdravotních sester nebo pracovníků v domovech seniorů je už v současné době nedostatek. Relativně málo je i strážníků a policistů.

Kolik je u nás očkovaných lékařů či policistů se neví

Přesná data o tom, kolik pracovníků je ve které profesi očkovaných, nejsou v Česku k dispozici. Podle České lékařské komory, jejíž zástupci [až na výjimky] s povinným očkováním zdravotníků souhlasí, je očkovaných 88 procent lékařů a 83 procent zdravotních sester. Posilovací dávku dostalo podle údajů k polovině prosince 58 procent lékařů a zhruba 41 procent sester.

Část lékařů tvrdě zaútočila na prezidenta ČLK Kubka

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo dosud podáno 857 000 dávek vakcíny zdravotníkům, 329 000 dávek pracovníkům a klientům v sociálních službách. Dále pak 67 000 dávek zaměstnancům ministerstva obrany a příslušníkům armády a 20 000 dávek pracovníkům kritické infrastruktury. To jsou kromě příslušníků integrovaného záchranného systému také například pracovníci v energetice.

Podle dřívějších slov končícího policejního prezidenta Jana Švejdara není očkováno asi 10 000 policistů z cca 40 000 příslušníků. Zástupci armády, hasičů a policistů na tiskové konferenci hájili své rozhodnutí se neočkovat nejčastěji tím, že jsou zdraví. Což musí pravidelně prokazovat při fyzických testech, a nejsou obézní. Nepatří proto mezi rizikové skupiny. Po odchodu na vlastní žádost by také zřejmě přišli o výsluhy, což ale nechtějí. Zmiňovali i tlak na povinné očkování, který podle nich sílí. Chtějí vyhlášku změnit dříve, nejlépe již v polovině února. Což jako termín uvedl i ministr zdravotnictví.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Podle údajů ÚZIS bylo v roce 2017 v ČR 267.420 pracovníků ve zdravotnictví, z toho cca 49 tisíc technických pracovníků (nezdravotníků). Nemyslím, že za poslední 4-5 let narostl počet zdravotníků několikanásobně, tak mě tedy napadá otázka:
    – kde se vzalo těch 857.000 naočkovaných zdravotníků. o kterých se píše v článku

  2. Soudruh Kubek je bohužel ostudou celé ČLK. Je naprosto ostudné, že lékař, který stojí v čele ostatních propaguje jenom vakcínu, která má možná nějaké účinky u problematických skupin, ale již nynější data to dokazují, že další a další lidé i se třemi vakcínami skončí klidně na JIP. Jen v mém okolí znám již pět očkovaných, kteří leží v nemocnici. To je očkování??? Žádnou takovou podobnou vakcínu neznáme!!! Že se soudruh Kubek a další nestydí horovat za povinnost tohoto problematického očkování, i když mnozí velmi uznávaní lékaři a vědci přinášejí důkazy, že tato vakcinace zcela nefunguje, tak ostudný Kubek je chce vykázat z ČLK.
    Jak je možné, že tato komora zná jen jednu „opravdovou“ cestu, místo toho, aby se hledaly cesty v léčení a pacienti vůbec do nemocnic nemuseli. To by ale museli začít pracovat všichni lékaři a ne jen jedna část praktiků. Tato část již několikrát zveřejnila, že jejich pacienti nikdy do nemocnice s covidem nejeli, když se začne zavčasu.

  3. Skvěle jste ,, to“ napsal !!! A k tomu všemu – nepochopím, že si lékaři ,, drží“ ve vedení takovýho lumpa, ignoranta, egocentrickýho jedince, kterej už dávno není lékař !!!! Mmj, od několika lidí z oboru jsem nedávno zaslechla, jak spíš ČLK nefunguje, jen vybírají příspěvky….Taky jsem si už dávno všimla, že v ČR se ,,trestá“ v dost případech povýšením do funkce / samozřejmě dost dobře placený !/….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here