Nová vláda zruší povinné očkování u lidí nad 60 let

1
5171
povinne_ockovani
Foto: Pixabay.com

Nová vláda Petra Fialy [ODS] zruší paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. Uvedl to kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Pokud profesní organizace budou požadovat, aby v jejich oblasti bylo očkování povinné, Fialova vláda je vyslyší, dodal včera [5.12.] v České televizi [ČT] Jurečka. Vyhlášku o povinném očkování, jež má platit od března příštího roku, již odeslalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] do legislativní rady vlády. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch [za ANO] uvedl, že neplánuje vydání vyhlášky zrušit.

„Vyhlášku vydám tak, jak jsme plánovali. Myslím si, že je to správná cesta,” řekl Vojtěch pro CNN Prima News.

Podle vyhlášky se povinné očkování bude týkat zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, vojáků a složek integrovaného záchranného systému. Očkovat by se podle návrhu měli dát také strážníci městské policie, dobrovolní hasiči, medici nebo studenti zdravotnických škol. Povinnost bude platit i pro lidi nad 60 let věku, s čímž nesouhlasí zástupci budoucí vlády ani Česká vakcinologická společnost.

Nová vláda zruší povinné očkování lidí ve věku nad 60 let

Jurečka řekl, že nastupující vláda takovou vyhlášku nemůže akceptovat a povinné očkování pro lidi nad 60 let zruší. Pokud některé profesní skupiny budou s povinným očkováním v jejich oblasti souhlasit, vláda jim vyjde vstříc. Jurečka zkritizoval vládu za to, že neudělala dost při přesvědčování lidí, aby se nechali naočkovat.

ČLK žádá okamžitý lockdown i povinné očkování

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] jeho slova označila za “bezbřehý populismus”. S povinným očkováním lidí nad 60 let souhlasí. Ohrožené skupiny mají dle ní od státu dostat jasný signál a nechat se naočkovat. Argumentovala zkušenostmi ze zahraničí. Ty dle ní ukazují, že kvůli povinnému očkování odešlo ze sociální oblasti asi 0,1 procenta zaměstnanců. Avšak Jurečka se obává, že u nás jich může odejít výrazně více.

Vojtěch CNN Prima News řekl, že nyní nese za řešení epidemie odpovědnost on: „Až bude ministrem někdo jiný, tak samozřejmě bude jeho odpovědnost nastavit ta pravidla tak, jak on uzná za vhodné.”

Roman Prymula nepovažuje očkování dětí za klíčové

K povinnému očkování proti covidu-19 u osob starších 60 let se vyjádřil i někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten ho dal do souvislosti s chystaným očkováním dětí od pěti do jedenácti let. V pořadu Partie CNN Prima News včera [5.12.] řekl, že plošné očkování dětí nemá zásadní význam, pokud se neproočkuje populace lidí nad 60 let.

„Já neříkám, že očkování dětí mezi pěti a 12 lety je neprospěšné, ale já si nemyslím, že je ještě doba, abychom plošně oočkovali celou tuto kategorii, když nemáme oočkované kategorie, které jsou mnohem závažnější,” řekl Prymula.

Děti od pěti let se začnou hlásit k očkování od 13.12.

S jeho názorem souhlasil další host pořadu, a sice předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba [ODS].

„Ty děti nebudou sterilní, budou se potkávat dál,” uvedl hejtman s tím, že podle něj je na státu, kdy se musí rozhodnout nařídit pro seniory povinné očkování.

„Proočkování nejstarší věkové skupiny je důležitější než povinná vakcinace profesních skupin,” řekl Kuba s tím, že očkování dětem neublíží.

Finský úřad nedoporučil plošné očkování malých dětí

V tom s ním souhlasil i biochemik Zdeněk Hostomský: „Já si myslím, že ty vakcíny jsou naprosto bezpečné. Že těm dětem nic nehrozí.” uvedl.

Doplnil, že pokud by se k plošnému očkování dětí přistoupilo, je nutné je potom nechat svobodně žít a vystavit se viru. Své děti nechá očkovat jen z praktického hlediska.

„Myslím si, že ze zdravotního hlediska je očkování dětí zbytečné,” dodal.

Jaká je situace v českých nemocnicích

Situaci ohledně vývoje pandemie covidu-19 v ČT včera [5.12.] hodnotil také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Podle něj výhled zátěže v nemocnicích není kvůli pandemii optimistický. Zůstane vysoká až do období Vánoc. Zátěž je podle něj přitom zvládnutelná jen díky robustním kapacitám lůžkové péče. Zároveň opět požádal veřejnost, aby zvážila očkování.

„Nebezpečí vážného průběhu onemocnění s vakcinací výrazně klesá,” uvedl.

Podle Duška je pandemie, co se týče nově nakažených, na vrcholu nebo i za ním. Varoval ale před “poměrně rizikovými hodnotami” pandemických ukazatelů. Jako je pozitivita testů či relativně vysoký podíl symptomatických záchytů nemoci a komplikovaných případů.

Motol i Bulovka kvůli covidu stopnou plánované operace

Vysoké je podle něj i číslo šíření nemoci mezi ohroženými skupinami. Denně podle něj mezi nakaženými přibývá v průměru více než 1 800 zranitelných lidí, z nichž až 30 procentům hrozí vážné komplikace.

„V důsledku toho sledujeme vysoké příjmy do nemocnic,” vysvětlil.

Jak dlouho u nás bude pandemie stagnovat v současné době podle Duška nelze jednoznačně říct. Podle předchozích zkušeností to dle jeho názoru může trvat dva i více týdnů. Několikrát přitom zdůraznil, že lidé po očkování mají výrazně nižší riziko, že se dostanou do nemocnice ve velmi těžkém stavu.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Je vidět, že nová vláda ČR pro neshodu v rozhodování se dlouho neudrží.Uz to,že profesor Fiala neví sám co chce.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here