Finský úřad nedoporučil plošné očkování malých dětí

0
8318
deti
Foto: Pixabay.com

Finský institut národního zdraví [THL] doporučil očkování proti covidu-19 jen u dětí od pěti do 11 let, u kterých hrozí těžký průběh nemoci. Případně těch, jež mají doma rizikového pacienta. U nás mají děti očkovat praktici.

Finský THL i přes své doporučení uvedl, že by mělo očkování dětí ve zmíněných kategoriích začít, jakmile Finsko získá schválené dětské dávky vakcín. Očekává se, že tamní vláda doporučení odborného institutu přijme.

„Získání více informací o bezpečnosti vakcín je ještě důležitější, pokud chceme ovlivnit průběh pandemie očkováním dětí,“ uvedla hlavní lékařka institutu Hanna Nohyneková.

Comirnaty je vhodná i pro děti od pěti let, tvrdí výrobci

Dodala, že děti covidem-19 těžce onemocní jen zřídka a vakcína jim prospěje pouze nepatrně. Očkování dětí dle jejího názoru jen oddálí hospitalizace neočkovaných dospělých. Děti od pěti let už plošně očkují Spojené státy, Kanada, Izrael, ale třeba i Slovensko.

Očkování malých dětí v Česku

Očkovat se v Česku mohou zatím dobrovolně jen děti od 12 let věku. Registrace dětí ve věku pět až 11 let k očkování by se měla spustit v pondělí 13. prosince. Kraje by uvítaly, pokud by rodiče s dětmi očkování proti covidu-19 absolvovali v ordinacích svých praktických lékařů. Snížilo by to dle jejich zástupců případný nápor na velkokapacitní vakcinační centra.

„Žádáme, aby očkování malých dětí bylo primárně vedeno přes ordinace praktických lékařů. Pokud máme vůbec stíhat naočkovat seniory a dospělé, kteří mají nárok na třetí dávku, tak mi přijde nesmyslné, abychom očkovací centra ještě zatížili dětmi,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba [ODS].

Děti od pěti let se začnou hlásit k očkování od 13.12.

Děti jsou podle něj na očkování zvyklé u svých pediatrů a ve známém prostředí. Budou tak situaci snadněji zvládat.

„Chtěli bychom proto poprosit všechny rodiče, aby to řešili cestou svých praktických lékařů. Navíc právě praktičtí lékaři mají s očkováním mládeže zkušenost a dobře znají i zdravotní stav svých pacientů,“ uvedl hejtman.

Vakcíny pro děti od pěti let by měli praktici podle dosluhujícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dostat 16. prosince. Jejich rozvoz by měl ale začít již 14. prosince.

Petr Šnajdárek, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, na nedávné konferenci řekl, že očkování osob ve věku pět až 11 let bude ve vybraných očkovacích centrech a v ordinacích pediatrů. Cílem dle něj je, aby se co nejvíce dětí naočkovalo alespoň první dávkou ještě do vánočních svátků.

Vakcíny pro děti od pěti let dorazí do Česka do Vánoc

Česko má zatím objednáno 300 tisíc dávek pro děti od pěti do 11 let. Podle dat Českého statistického úřadu u nás žije téměř 800 tisíc dětí v této věkové kategorii. Snížení věkové hranice o sedm let umožnilo nedávné rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Díky schválení vakcíny pro děti od pěti let se zvedne potenciální horní hranice proočkovanosti české populace na 90,9 procenta.

Izrael očkuje všechny děti

V Izraeli plošné očkování dětí ve věku pět až 11 let postupuje rychleji, než tomu bylo u skupiny dětí 12 až 15 let. Země očkuje malé děti zhruba jeden týden, vakcinace starších začala letos v červnu. A výsledky jsou překvapivé.

První týden dostalo ve srovnání se začátkem očkování starších dětí vakcínu více než dvojnásobné množství dětských klientů do 11 let. Zdravotní organizace Leumit a Meuhedet mají za první týden 2,5krát, respektive čtyřikrát vyšší počet naočkovaných malých dětí, než měly v červnu u mládeže ve věku 11 až 15 let.

V Německu doporučili proti covidu plošné očkování dětí

Služba Maccabi v červnu v prvním týdnu naočkovala 3,3 procenta svých pojištěnců ze skupiny 12 až 15 let, nyní má za týden naočkováno 8,8 procenta dětí ze skupiny mladších. Pojišťovna Clalit ohlásila za minulý týden dokonce čtyřnásobek naočkovaných malých pojištěnců ve srovnání s červnovým začátkem očkování skupiny 12 až 15letých.

Celkově dostalo v Izraeli dvě dávky vakcíny proti covidu-19 téměř 48 procent mladistvých ve věku 12 až 15 let, ve věku pět až 11 let je v zemi naočkováno jednou dávkou 3,3 procenta mladistvých.

Odborníci prosazující očkování nezletilých mají ale mnoho kritiků a někteří čelí výhrůžkám. Nejvíce jich dostává šéfka veřejných zdravotních služeb na ministerstvu zdravotnictví Sharon Alroyová Preisová, které již byla přidělena stálá ochranka. Častým hrozbám čelí i pediatrička Lior Hechtová ze společnosti Maccabi. Ta uvedla, že ji kritici nazývají „vražedkyní dětí“ a přirovnávají ji k nacistům. Nabídku na přidělení ochranky odmítla.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here