Vlastimil Válek uvedl první jména svých spolupracovníků

3
53339
valek
Foto: TOP 09

V personálních změnách na ministerstvu zdravotnictví nemá budoucí ministr Vlastimil Válek [TOP 09] zatím zcela jasno. Pomoc mu ale již přislíbil stranický kolega a exministr zdravotnictví Leoš Heger či biochemik Jan Konvalinka.

O pokračování spolupráce se stávajícím vedením na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] a především pak náměstky si chce budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ještě blíže promluvit. Zda ve svých funkcích setrvají, rozhodne i to, jestli chtějí na úřadu působit i v době mimo epidemii covidu-19.

„Ta situace v uplynulém roce a něco vedla k tomu, že tam [na ministerstvu, pozn. red.] opakovaně došlo k obměnám a řada lidí, co tam nastupovala, vlastně nenastupovala jako do funkce na ministerstvu, ale jako krizoví covidoví manažeři nebo odborníci,“ vysvětlil své plány Válek s tím, že nejdříve musí vědět, zda ti lidé chtějí pracovat na ministerstvu i po uklidnění se současné situace.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Úředníci na ministerstvu by totiž podle něj měli udržovat kontinuitu a fungovat bez ohledu na to, kdo je zrovna ministrem.

„To byla velká chyba současné vlády a přímo premiéra, že do toho zasahoval a měnil ten aparát až do úrovně náměstků,“ uvedl.

Komunikaci na MZ ČR povede Ondřej Jakob

Jasno má Vlastimil Válek ale již o vedení oddělení komunikace MZ ČR. Mluvčím úřadu by se měl stát někdejší mluvčí Miroslava Kalouska [TOP 09] coby ministra financí Ondřej Jakob. To je bratr starosty města Roztoky, místopředsedy TOP 09 a předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba. Dodejme, že Ondřej Jakob obdržel v roce 2012 Cenu pro nejlepšího mluvčího ústředních orgánů státní správy za rok 2011. Tu mu udělilo kolegium Českého klubu mluvčích.

Vlastimil Válek představil první kroky ke zvládnutí covidu

Z odborníků na zdravotnictví Válkovi dle jeho slov přislíbili spolupráci bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger [TOP 09], ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral nebo biochemik Jan Konvalinka. Nicméně podle Válka nikdo z nich ale nechce na ministerstvu působit přímo.

„S řadou lidí o tom diskutuju, řada lidí slíbila, že to zváží,“ uvedl budoucí ministr.

K jeho plánům co do personálních změn také patří udělat ze současného politického náměstka Milana Blahy řádného náměstka. Ten by měl být se svým týmem odborníků zodpovědný za oblast elektronizace a kyberbezpečnosti.

Milan Blaha je nový náměstek ministra zdravotnictví

Za zmínku stojí i to, že i po nástupu na ministerstvo si bude chtít udržet malý úvazek ve Fakultní nemocnici Brno. Tam nyní působí jako přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny. To proto, aby mohl jako radiolog dělat dále některé z odborných výkonů. Přitom počítá s tím, že řízením kliniky bude místo něj pověřen současný primář Marek Mechl.

„Samozřejmě budu mít dál úvazek na lékařské fakultě. Musím zkoušet atestace. Musím dál garantovat akreditaci oboru,“ upřesnil.

Válek se chce ve funkci zaměřit i na zdravé lidi

Nominovaný ministr zdravotnictví má dále v plánu na úřadu zřídit samostatný úsek, který by se věnoval výhradně podpoře zdraví.

„Ministerstvo zdravotnictví se dlouhodobě soustředí na péči o nemocné. Zcela chybí péče o zdravé,“ vysvětlil důvody pro založení samostatného oddělení.

Usilovat ve funkci chce i o to, aby bylo možné z evropských dotací podporovat lokální producenty potravin. Ti by měli dodávat kvalitní potraviny do zdravotnických a sociálních zařízení a také do škol.

„Výsledek by mohl být, že se zlepší výživa dětí, seniorů, v nemocnicích, ve státní správě. Nebude k tomu potřeba potravinový koš, budeme se bavit o jiných parametrech hodnocení kvality výživy,“ řekl.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

Připomněl, že zdravotní pojišťovny nyní přispívají mimo jiné lidem s celiakií na bezlepkovou stravu či lidem s jinými poruchami na bezlaktózové potraviny.

„Pojďme udělat to, ať jsou tato jídla dostupná hlavně dětem ve školách kdekoliv. A ať škola může podle seznamu dostat peníze přímo od té pojišťovny,“ vysvětlil.

Agendu týkající se výživy veřejnosti by dle něj mohla vést nynější hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V jejím případě ocenil i její dřívější působení ve vedení moravskoslezské hygienické stanice, kdy tamní hygienici v kraji loni v létě rozhodli s okamžitou platností o zavedení přísných opatření. A to přesto, že za to čelili ostré kritice ze strany vedení kraje i ministerstva. Tehdy se podle Válka Svrčinová „nenechala zlomit“. O jejím dalším působení si s ní chce taktéž po vstupu do funkce promluvit. Ostatně i hlavní hygienička je současně náměstkyní minstra zdravotnictví.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Rok 2023 SPOLU jsme připraveni vládnout okamžitě… Ještě se poradíme zda vůbec chceme do vlády….
    Tak je to dokola… No rok se budou radit kdo bude poradce…. Spolupravovnik

    Já to hned po volbách psal všude jak mi lidi nadávali… A dnes hodně lidí přiznává volila jsem je a už nikdy nebudu… Atd

  2. Ale s tím se dalo přeci počítat že si tam dá své figurky ! Akorát ještě tam nejni a už to všichni vědí ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here