Vlastimil Válek představil první kroky ke zvládnutí covidu

0
2628
valek
Foto: Repro ČT

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] představil první kroky ke zvládnutí covidu-19. Mimo jiné řekl: „Není to tak, že jakákoli hladina protilátek je důvod se neočkovat.“

Dodal ovšem, že protilátky proti koronaviru nejsou ani žádný podvod a některé země s nimi pracují. Jako příklad uvedl Švýcarsko, kde běží intenzivní debata o tom, jak informace o protilátkách využít v praxi. Rád by, aby obdobně k protilátkám přistoupilo Česko. Podle něj by se informace o hladině protilátek měly evidovat v centrálním systému.

To ale nic nemění na tom, co dle jeho slov většina lidí ví: „Jediná ověřená ochrana proti covidu-19 a jeho vážnému průběhu je očkování. Pokud má člověk nějakou hladinu protilátek a nechá se očkovat, o to více je chráněn.“ 

Situaci připodobnil k jízdě autem s bezpečnostním pásem a bez něj: „I když jedu malou rychlostí v autě, není důvod si nedat pásy. Pásy si lidé dávají, kdykoli se posadí do auta. A to je stejné jako s tím očkováním.“

„Očkování je cesta, jak můžeme ochránit sebe i naše zdravotnictví,” dodal.

Vláda podcenila kampaň na třetí dávku

Za slabé místo současné vlády v demisi Vlastimil Válek označil očkovací kampaň, která není zaměřena na přeočkování osob v riziku třetí posilovací dávkou. Dle jeho odhadu má teď zhruba 1,5 milionu lidí ve vyšším riziku jen druhou dávku.

„A měli by mít třetí dávku a nemají ji. A na ně je třeba se nyní soustředit,“ uvedl s tím, že intenzivní zdravotní péči povětšinou vyžadují právě lidé z rizikových skupin.

Za nutné pro masivní přeočkování třetí dávkou považuje především dobrou spolupráci se zástupci jednotlivých krajů. Ty by měly mít k dispozici mobilní očkovací týmy.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

Svá slova o potřebnosti třetí dávky pro rizikové skupiny doložil zkušenostmi ředitele Fakultní nemocnice Brno [FN Brno] Jaroslava Štěrby. Z nich vyplynulo, že nemocnice už nyní stěží zvládá zajišťovat zdravotní služby v plném rozsahu pro necovidové pacienty. Což se projevuje vyšším počtem pacientů na urgentních příjmech.

„Skutečně jsme v mimořádné situaci. Ve FN Brno dnes leží 175 lidí s covidem. Z toho 33 na lůžcích intenzivní péče, a tato lůžka chybí pro necovidové pacienty,“ řekl Štěrba.

Upřesnil, že včera zdravotníci na urgentním příjmu FN Brno ošetřili na 40 pacientů s jinými problémy, než je covid-19. A 20 z nich přijali do nemocnice.

„Chybí lůžka, chybí i personál pro necovidové pacienty,“ vysvětlil proč.

Respirátory FFP2 a uznávání PCR testů

Za podstatné považuje Vlastimil Válek v současné době zavedení povinnosti nošení ochranných respirátorů třídy FFP2 ve všech vnitřních prostorech. Podle něj jde o krátkodobé opatření, které ale dokáže úspěšně zbržďovat šířící se nákazu. Další opatření, které podle něj dává smysl, je plošné a cílené testování s pomocí PCR testů.

„PCR test, pokud ho teď odeberu, a výsledek je negativní, znamená, že riziko, že nakazím svoje okolí v době 72 hodin je velmi malé. To je PCR test,“ vysvětlil.

Současně upozornil, že negativní výsledek PCR testu neznamená, že se nemůže daná osoba v nejbližších dnech infekcí nakazit.

Antigenní testy provedené ve zdravotnickém zařízení dle něj mají smysl tehdy, kdy člověk po odběru zůstává z hlediska nakažení v bezpečném prostředí, tedy neodchází ze zařízení.

Zásadní problém pak vidí v antigenních samotestovacích sadách, které podle něj nejsou spolehlivé. Nesprávně ukazují pozitivitu i negativitu. Potíž pak je, když ukáží negativní výsledek u pozitivních osob, které pak nevědomky šíří nákazu do svého okolí.

Antigenní testy ve školách budí rozpaky už i u odborníků

„Jediné řešení je samotestovací AG testy v pravidelných intervalech opakovat. Proto se hodí k plošnému testování za přesně daných podmínek,“ vysvětlil s tím, že většina evropských zemí od nich ustupuje a nahrazuje je právě PCR testy.

AntiCovid tým a jeho plán

Na závěr pak upozornil, že Anticovid tým nově vznikající vlády zveřejnil podrobný plán na zmírnění šíření covidu-19. Ten obsahuje devět základních bodů.

  • K prokázání „bezinfekčnosti“ má platit možnost využít očkování, potvrzení o prodělané nemoci nebo PCR test ne starší 72 hodin [zachování režimu O-T-N, nikoliv O-N].
  • Vláda má okamžitě dokoupit dostatečný počet AG testů. Jsou nutné k plošnému testování dětí.
  • Ministerstvo zdravotnictví má v opatřeních upřesnit platnost jednotlivých testů.
  • Vláda má udělat maximum pro rozšíření proočkování třetí dávkou.
  • Vláda má stanovit povinnost nosit respirátory třídy FFP2 všude ve vnitřních prostorách.
  • Vláda má obnovit testování ve firmách.
  • Opatření mají být přehledná, pochopitelná a vysvětlená.
  • Vláda má dát maximální podporu armádě v jejím zapojení do trasování i do péče.
  • Vláda nemá hazardovat s lékaři. Pacienty s covid-19 musí léčit na základě odbornosti.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here