Kouření zabíjí, upozorňuje Mezinárodní nekuřácký den

0
1395
koureni
Ilustrace: Pixabay.com

Podíl kuřácké populace starší 15ti let v Česku dle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] činil v roce 2020 více než 23 procent. Meziročně tak došlo k poklesu o 1,8 procenta. Což je ale podle lékařů stále málo.

Důvod jsou vážná zdravotní rizika spojená s kouřením. Na vážná a bolestivá onemocnění, jejichž vznik a rozvoj podporuje kouření tabákových výrobků, upozorňuje Mezinárodní nekuřácký den. Ten připadá vždy na třetí čtvrtek listopadu, letos tedy na 18. listopad.

Kouření: Karcinom plic, CHOPN a další onemocnění

Lékaři v Česku potvrdí rakovinu plic zhruba u 7 500 osob za rok. U 90 procent z nich je příčina právě kouření. I přes dostupnou a plně hrazenou zdravotní péči, která se u nás kuřákům dostává, jich na karcinom plic ročně zemře 5 500. Vzhledem k tomu, že nádor na plicích nebolí, většina z nich je diagnostikována pozdě. Osm z deseti pacientů s rakovinou plic tak umírá předčasně. Málokterý přežije déle než pět let od stanovení diagnózy.

Rakovina plic v mnoha případech metastazuje do mozku

A kouření je v 90 procentech případů i příčinou rozvoje nevyléčitelné chronické obstrukční plicní nemoci [CHOPN].

„Plíce nemocného trpícího chronickou obstrukční plicní nemocí jsou tmavé až černé, zaprášené, plné hlenu a poškozené tím, co nemocný člověk vdechuje,“ popisuje vzhled plic s CHOPN přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a vědecký sekretář ČPFS Vladimír Koblížek.

Podle něj navíc nemoc nepřichází ze dne na den. Vyvíjí se v průběhu několika desítek let. Proto je důležité dbát na prevenci, omezovat počty vykouřených cigaret a nejlépe s kouřením úplně přestat. A při potížích s dýcháním, častém pokašlávání a dušnosti navštívit praktického a plicního lékaře.

„V pozdní fázi totiž už CHOPN není k léčení,“ upozorňuje Koblížek.

Screening plic zprvu osloví jen ty nejodvážnější kuřáky

Kromě karcinomu plic a chronické obstrukční plicní nemoci [CHOPN] jsou kuřáci ve významně vyšším riziku vzniku nádorů dalších orgánů. Nejčastěji pak jícnu, hrtanu, slinivky, úst a jazyka a také ledvin. Kuřáci trpí ve srovnání s nekuřáky podstatně více na onemocnění oběhové soustavy, mezi které patří infarkt, mozková mrtvice a srdeční arytmie. A cigarety významně podporují také vznik diabetu 2. typu.

S odvykáním kouření pomohou odborníci v poradnách

Odborníci se shodují v tom, že kouření je závislost a skoncovat s ním se podaří jen málokomu. Podle Vladimíra Koblížka jen pouhé jedno až dvě procenta z kuřáků, kteří se rozhodnou s kouřením přestat, to opravdu dokáže. S pomocí léků, podpůrných přípravků a odborníků a při silné vůli kuřáka přestat kouřit se úspěšnost podle něj pak pohybuje už kolem 40 procent.

Se zbavením se závislosti na cigaretách nebo alespoň snížením počtu vykouřených cigaret pomáhají kuřákům lékaři v poradnách pro odvykání kouření. Ti jim v nich zajistí v praxi již dobře prověřené postupy odvykání kouření. Například s pomocí nikotinových náplastí, žvýkaček, ústních sprejů a pastilek.

Nádor močového měchýře stíhá hlavně muže a kuřáky

Specialisté v poradnách zároveň pomohou i se změnou návyků, které často spouští chuť na cigaretu. A pokud se to napoprvé nebo třeba ani napodruhé či napotřetí nepodaří, není problém poradnu pro odvykání kouření navštívit opakovaně.

Na zbavení se zlozvyku přispívají pojišťovny

Snižovat počty kuřáků se u nás snaží i zdravotní pojišťovny. Pojištěncům nabízejí příspěvky na odvykání kouření. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] přispívá na nákup volně prodejných léčivých a podpůrných přípravků pro odvykání kouření, jako jsou náplasti, pastilky, ústní spreje a žvýkačky, částkou ve výši dvou tisíc korun.

„Příspěvek je poskytnut v průběhu nebo po ukončení léčby, a to na základě potvrzení ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku nebo odborného konzultanta pracoviště České lékárnické komory,“ uvádí na svých webových stránkách ČPZP.

Pojišťovny nově uhradí kuřákům podrobné vyšetření plic

A odvykání kouření u svých pojištěnců podporuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR]. Z fondu prevence proplatí kuřákům, kteří chtějí s kouřením přestat, vybrané léčivé přípravky až do částky jednoho tisíce korun.

„Příspěvek je poskytován klientovi, který podstupuje či podstoupil léčbu závislosti na tabáku na doporučení ošetřujícího lékaře či konzultujícího odborníka,“ uvádí ve svém programu benefitů VZP ČR.

A až 500 korun z fondu prevence proplatí svým klientům se závislostí na tabáku také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR [ZPMV ČR]. Uhradit z příspěvku mohou nákupy podpůrných prostředků, které jim pomáhají zbavit se závislosti na nikotinu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here