Nádor močového měchýře stíhá hlavně muže a kuřáky

0
2495
nador_mocoveho_mechyre
Foto: Pixabay.com

„To, co je schváleno ve světě, máme i u nás,“ říká o tom, jak se v ČR léčí nádor močového měchýře, předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jana Prausová.

Po celém Česku je dnes rozptýleno na 17 komplexních onkologických center [KOC]. Právě ta pacientům nejen s karcinomem močového měchýře zajišťují zdravotní péči na vysoce odborné úrovni. Stávající síť nám tak podle Jany Prausové můžou závidět vyspělé země po celém světě.

„To jsou centra, která opravdu léčbu sofistikovaně zvládají. A tam by se ti pacienti měli koncentrovat a tam by měli být sledovaní, léčení, tam je jim nejlépe pomoženo,“ říká v podcastu pro ZdraveZpravy.cz.

Podle ní máme v posledních letech v Česku i ekonomicky dobré rozpočty. Onkologové tak nejsou dle jejích slov nijak tlačeni svými nadřízenými k větším úsporám. Navíc se výrazně zkrátila doba úhrady preparátů ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] a plátců zdravotní péče, tedy zdravotních pojišťoven.

„Ta doba se dnes zkrátila na tři měsíce,“ tvrdí Jana Prausová s dodatkem, že to, co se schválí ve světě je dostupné také v České republice.

Nádor močového měchýře postihne až 2 200 lidí ročně

Rakovinou močového měchýře v Česku ročně onemocní bezmála 2 200 nových pacientů, ze dvou třetin pak mužů. Karcinom močového měchýře je u nás 6. nejčastější nádor u mužů, u žen je pak na 13. místě. Průměrný věk pacienta je 65 let. Jen vzácně jím onemocní lidé mladší 40 let. Zhruba 200 pacientů ročně na rakovinu močového měchýře v Česku umírá.

Zneklidňující informace je, že počet pacientů s tímto onemocněním rychle roste. Za posledních deset let se u nás jejich počty až zdvojnásobily. O něco lepší zpráva pak je, že většinu těchto nádorů lékaři diagnostikují v časném stádiu.

„Jsou to pacienti, kteří si objeví krev v moči, přijdou a mají povrchový nádor měchýře. Ten se poměrně dobře léčí,“ potvrzuje Jana Prausová.

Zároveň ale upozorňuje, pokud by se takový nález ponechal bez léčby, mohl by přerůst v pokročilé onemocnění. V takové situaci nádor prorůstá celou stěnou močového měchýře. A přechází až do generalizované formy, kdy se nádor dostává do uzlin a jiných orgánů.

Nádor močového měchýře se dá úspěšně léčit

Podle Prausové se léčba nádoru močového měchýře zlepšuje ve všech jeho klinických stádiích. Onemocnění se podle ní dá vyléčit, byť musí být pacient pod kontrolou odborníka a u těch pokročilejších stádií je zákrok i o něco složitější.

„Začínáme systémovou léčbou, aby došlo ke zmenšení velikosti lokálního nádoru. Potom přichází v úvahu chirurgické řešení, které pokud je děláno v centru a odborným týmem, může představovat následný kvalitní život pro pacienta, i když musel být močový měchýř odstraněn,“ popisuje současnou léčbu.

O zařazení nádoru močového měchýře do nějaké formy screeningu, jako je tomu například u karcinomu plic, se podle Jany Prausové v tuto chvíli neuvažuje.

„Zatím na to nejsou žádné validní údaje a důkazy, které by prokázaly, že by screening tohoto onemocnění léčebné výsledky výrazně posunul k lepšímu. Zatím se o něm neuvažuje,“ říká.

I proto připomíná, že pro včasné zachycení nádoru je třeba sledovat jeho varovné signály. Tím nejčastějším je přítomnost krve v moči.

„Samozřejmě, čím může potenciální pacient pomoc je, že nebude kouřit,“ upozorňuje.

Kouření totiž až čtyřnásobně zvyšuje riziko výskytu nádoru močového měchýře. A u poloviny pacientů se podílí na jeho vzniku. Přičemž riziko vzniku tohoto druhu rakoviny stoupá s počtem vykouřených cigaret. Podle onkologů mají kuřáci i podstatně vyšší riziko, že onemocní jeho agresivnější formou, což u nich současně zhorší průběh nemoci.

Příznaky onemocnění močového měchýře

Zhruba u tří čtvrtin pacientů se přítomnost nádoru projeví krví v moči. Její příměs je obvykle bezbolestná a opakuje se. Krev je přitom patrná v celé porci moči, nikoli jen na začátku či konci vylučování. U některých pacientů dochází také k tvorbě krevních sraženin v moči. Což může zabránit odtoku tekutiny a jejímu následnému hromadění v měchýři. Pak trpí pacient bolestí v podbřišku, kterou doprovází silné nutkání na močení. U pokročilejších onemocnění pacienti trpí nechutenstvím, hubnou a lékaři u nich zjišťují anémii, tedy chudokrevnost.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here