Zkrácená karanténa pomůže hlavně rodičům malých dětí

0
8912
Foto: Pixabay.com

Nařízená karanténa po rizikovém kontaktu s covid pozitivní osobou se od pondělí 25. října zkrátí ze 14 dnů nově na sedm dnů. Uleví se hlavně rodičům malých dětí, které kvůli pozitivitě v kolektivu zůstávaly opakovaně v separaci.

S platností od pondělí 25. října se zkracuje doba nařízené karantény ze 14 dnů nově na sedm dnů. Podmínka k tomu bude negativní výsledek PCR testu. Změnu již schválila vláda.

„Od příštího týdne se zkrátí doba karantény ze 14 na sedm dní, pokud je zakončena negativním PCR testem,” uvedl po včerejším [20.10.] jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Na ministerstvu zůstanu až do konce, říká Adam Vojtěch

Děti tráví v karanténě i týdny, rodiče řeší finance

Po kratší době karantény volali hlavně rodiče malých dětí. Ti za stávajících podmínek zůstávají kvůli pozitivitě třeba jen jednoho žáka ve třídě se svým dítětem i dva týdny v domácí separaci. Nárok na krizové ošetřovné přitom už ale nemají.

„Mám dvě dcery, ta sedmiletá byla od září dvakrát doma v karanténě kvůli covid pozitivní spolužačce ve třídě. No, a starší, které je deset let, je kvůli prokázané pozitivitě ve třídě doma momentálně teď,“ popisuje 35letá Jana z malé obce na Kladně.

Dodává, že u mladší dcery se covid-19 naštěstí ani jednou neprokázal a obdobně to podle ní vypadá i u té starší.

„Na testech sice zatím nebyla, ale je naprosto v pořádku, to jsem ráda,“ říká s dodatkem, že stejně jako loni ale musí opět řešit absenci v práci a také ponížený měsíční příjem.

U mladší dcery měla sice na ošetřovné za standardních podmínek nárok. Bohužel ji však úřad proplatí jen 60 procent denního výdělku, a to po dobu nejvýše devíti dnů.

„A jak víte, karanténa stejně jako izolace, u nás na rozdíl třeba od sousedních zemí trvá nyní 14 dnů,“ říká.

Obdobně je na tom i manažerka Markéta z Prahy , kterou nákaza covid-19 ve škole, vyřadila z pracovního procesu: „Mám teď dceru na online výuce /spolužák s covidem/, takže bohužel osobní schůzku nezvládnu.”

Karanténa a 60% ošetřovné na devět dní

Od letošního července už se ošetřovné při péči o nemocné dítě nebo při nařízené karanténě či uzavření školského zařízení řídí podle obecných podmínek. Ty upravuje zákon o nemocenském pojištění.

„Jde o úpravu, která vždy standardně platila, pouze v období na jaře 2020 [do 30. 6. 2020] a od podzimu 2020 do 30. 6. 2021 se ošetřovné v uvedených případech poskytovalo na základě zvláštních zákonů, které stanovily podmínky odlišně s ohledem na tehdejší pandemickou situaci,“ potvrzuje ve svých pokynech Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], do jejíž kompetence patří i ošetřovné při péči o dítě.

Děti zůstávají kvůli covidu doma. Krizové ošetřovné chybí

Jinak řečeno, krizové ošetřovné skončilo k poslednímu červnu 2021. Připomeňme, že za jeho platnosti se denní vyměřovací základ zvýšil z 60 na 80 procent po celou dobu nařízené karantény, izolace nebo uzavření školního zařízení. V současné době již ale odlišné podmínky neplatí. Žadatelé tak musí počítat s obecnými podmínkami platnými před nástupem pandemie.

Ošetřovné pobírá rodič standardně devět dnů

Na ošetřovné při péči o dítě má nárok zaměstnance, který ošetřuje dítě mladší 10 let. A to i kvůli karanténě, izolaci nebo uzavřenému školnímu nebo dětskému zařízení. Přičemž musí jít o nemocensky pojištěného zaměstnance. Dávku mu úřad vyplatí za prvních devět kalendářních dnů. Výjimku mají samoživitelé, kteří dávku pobírají po dobu nejdéle 16 dnů, a to při péči o dítě až do věku až 16 let. Pokud si plní základní školní docházku.

Výše ošetřovného se počítá od prvního kalendářního dne ošetřování a činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. A jak je zvykem, potvrzení o ošetřovném vystavuje lékař. Zaměstnanec jej pouze předá svému zaměstnavateli, který ho poukáže správě sociálního zabezpečení.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here