Na ministerstvu zůstanu až do konce, říká Adam Vojtěch

0
1306
Adam_Vojtech
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] potvrdil v podcastu ZdraveZpravy.cz, že z ministerstva zdravotnictví neodejde dříve, než bude nová vláda. Vyjádřil se i ke svému případnému nástupci Vlastimilu Válkovi [TOP 09].

V úvodu podcastu ZdraveZpravy.cz ministr Vojtěch vyjádřil spokojenost s dnešním rozhodnutím Nejvyššího správního soudu o tom, že protilátky proti covidu-19 nelze uznávat jako průkaz bezinfekčnosti. Podle jeho názoru debaty o možnosti uznávat protilátky jsou i jednou z příčin, proč u nás není proočkovanost proti covidu-19 dostatečná.

„Rozhodnutí soudu o neuznávání protilátek je podle mého názoru dobrý signál a možná povede k tomu, že se někteří lidé rozhodnou nechat naočkovat. […] Ty předchozí signály [ve věci uznávání protilátek, pozn. red.] vedly k tomu, že někteří lidé s očkováním otáleli,“ uvedl ministr Vojtěch.

Na otázku, zda u nás budou protilátky někdy uznávány jako průkaz bezinfekčnosti pak odpovídá, že pokud bude na ministerstvu, tak to nepředpokládá.

„Musela by tady být nějaká validní vědecká studie či nějaké validní podklady, ale ty tady skutečně nejsou. […] A když se podíváme do zahraničí, tak od uznávání protilátek ustupuje už třeba i Rakousko. A shodují se na tom všichni unijní ministři zdravotnictví, že toto není cesta,“ vysvětlil.

Navíc podle něj nyní i Evropská komise [EK] odmítá možnost uznávat protilátky proti covidu-19 jako bezinfekčnost ve svých covidových pasech.

Na MZ ČR zůstanu do konce této vlády

Adam Vojtěch se v podcastu vyjadřuje i ke svému avizovanému konci ve funkci ministra zdravotnictví. Ten byl původně naplánován na konec měsíce října. Od 1. listopadu pak měl Vojtěch přejít na Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR], aby následně odešel na pozici velvyslance do Finska. Tento scénář ale nyní jednoznačně vylučuje.

„Víte, ono to není jen v mých rukou. Situace se nějak vyvinula a stále jsme v situaci, kdy je přechodné období mezi starou a budoucí vládou. A nyní si já nedovedu představit, že bych z ministerstva odešel. Myslím si, že bude nezbytné, abych zůstal až do konce této vlády. Tak, abych ministerstvo mohl někomu předat,“ řekl.

Resort zdravotnictví je v rozvalu. Kdo ho povede, se neví

Upřesnil, že si nedokáže za aktuální situace, kdy u nás opět sílí šíření nemoci covid-19, představit, že by z resortu odešel bez „nějaké náhrady“.

„Ministerstvo – zejména v tuto chvíli – potřebuje mít vedení. Proto já neplánuji, že bych teď do konce října odcházel,“ potvrdil.

Dle něj by nová vláda měla vzniknout co nejdříve. Kdy to bude, si ale netroufá odhadnout. Podle jeho slov bude záležet na prezidentovi Zemanovi, na celkovém vývoji politické situace, nebo i na tom, zda bude aktivován článek 66. Což, jak říká, neví, zda se stane.

Příběh nekončí: Adam Vojtěch jako velvyslanec ve Finsku

Adam Vojtěch v podcastu ZdraveZpravy.cz dále tvrdí, že o jeho působení jako velvyslance ve Finsku bylo rozhodnuto již poměrně před dlouhým časem. Nevylučuje ale ani možnost, že se jím nakonec nestane. To kvůli politické situaci i výsledku sněmovních voleb.

„Stát se může cokoli. Avšak takový je můj plán [práce velvyslance ve Finsku, pozn. red.]. Já bych chtěl dál pracovat pro stát. […] A teď bych chtěl pracovat pro stát v této nové pozici, ale jak to dopadne, to samozřejmě uvidíme,“ řekl.

Dodal, že po svém odvolání z MZ ČR loni v září jasně deklaroval, že ukončí svoji politickou kariéru. To, že se na ministerstvo vrátil poté, kdy na něm neuspěl Roman Prymula, Jan Blatný a Petr Arenberger, bylo dle jeho slov hlavně proto, aby úřad znovu stabilizoval.

„Covid-19 je pro celý resort velice náročný. Lidé v něm pracují na covidu bez přestávky už dva roky. Ten resort je velice vyčerpán. Není tam příliš prostor pro koncepční práci, byť se mnoho věci podařilo,“ uvedl.

Za příklad dal přijetí zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákona o návykových látkách a další novou legislativu.

Vlastimila Válka znám velice dobře, říká Adam Vojtěch

Ministr Vojtěch se vyjádřil i ke svému případnému nástupci Vlastimilu Válkovi [Spolu, TOP 09]. Řekl, že ho za poslední roky poznal velice dobře. Dokonce ho měl a stále má, jak uvedl, ve Vědecké radě MZ ČR.

„Já bych si hlavně přál, aby nedocházelo v politice ministerstva k nějakým překotným změnám. Aby nedošlo k tomu, že někdo přijde a všechno hodí do koše, protože bude chtít úplně všechno nově,“ řekl v této souvislosti.

Dodal, že ale dokáže i pochopit, že každý ministr, který přijde, má nějakou svoji vizi. Podle jeho názoru avšak zdravotnictví potřebuje kontinuitu, nikoli revoluci.

Co se týče přístupu k řízení pandemie covidu-19 a AntiCovid týmu koalice Spolu, jejímž členem je i Vlastimil Válek, pak řekl: „Já si myslím, že mnoho těch našich názorů sdílí. Problém ale je, když vidím z těch posledních vyjádření celého AntiCovid týmu, jak se tam promítají politická vymezení. A to věci určitě neprospívá.“

Koaliční AntiCovid tým Spolu vládní návrhy nepodpořil

Upozornil na to, že rozdílné názory s Válkem má například na uznávání protilátek u covidu-19. Byť v jejich případě nepředpokládá, že by i po případném nástupu Vlastimila Válka jako ministra měly být v budoucnu uznány jako průkaz bezinfekčnosti.

Další směřování českého zdravotnictví

Podle Vojtěcha tady s námi covid-19 ještě nějakou dobu zůstane. Z hlediska budoucího směřování českého zdravotnictví by ale pozornost neměla být upínána jen na něj.

„Pro mě je možná ještě důležitější, jak se ten resort bude vyvíjet dál i v jiných oblastech. Jako je třeba elektronizace zdravotnictví, podpora primární péče, podpora inovací, v tom všem, co jsme započali,“ vysvětlil.

V podcastu ZdraveZpravy.cz pak Adam Vojtěch zároveň odpovídá na otázku, zda mu není líto, že až skončí jako ministr zdravotnictví, docela opustí oblast zdravotnictví. A to zvlášť, když se na funkci ministra dlouhodobě po odborné stránce připravoval ještě před tím, než se jím nakonec skutečně stal.

„Tak líto… Taková je politika. Politika je specifická oblast, práce, řemeslo, jak se někdy říká, a člověk nemůže počítat s tím, že bude ve vrcholné pozici dvacet let. […] Pro mě to byla obrovská zkušenost. Myslím, že jsme udělali spoustu užitečné práce, která se ocení až zpětně. Až třeba pomine pandemie…,“ uzavřel.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here