Resort zdravotnictví je v rozvalu. Kdo ho povede, se neví

0
569
zdravotnictvi
Foto: ZdraveZpravy.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] by měl od 1. listopadu přejít na Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] jako schválený velvyslanec ve Finsku. Prozatím není vůbec jasné, kdo by ho měl ve funkci nahradit.

Situaci komplikuje i sestavování nové vlády po víkendových volbách. Stejně tak akutní hospitalizace prezidenta Miloše Zemana, jehož role je při sestavování nového kabinetu klíčová. Úřad se přitom nachází v personálním rozkladu. Což dnes v České televizi potvrdil i někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Ministerstvo je personálně vyprázdněné. Asi je dobré, aby na tom ministerstvu byli odborníci a nejenom lidé, kteří jsou jen loajální, protože pak ta odbornost mizí. Já si myslím, že na úřadu by se měli střídat ministři a náměstci, ale neměli by se střídat šéfové odborů,“ řekl Prymula.

Dodal, že personální situace na úřadu je kritická právě v jednotlivých odborech, z nichž po častém střídání vedení odešlo mnoho lidí.

„Nový ministr bude muset to ministerstvo personálně znovu postavit,“ dodal.

Uvedl, že on sám se o post ministra ucházet znovu nebude. A i v případě přímé nabídky, aby se jako ministr vrátil na úřad, by to s největší pravděpodobností odmítl.

Mezi hlavní současné úkoly nového ministra zařadil znovunastartování reformy zdravotnictví, ale i pokračování v tlaku na očkování obyvatel proti covidu-19.

„Hlavní nemocnost je teď mezi lidmi ve věku 16 až 40 let, kde je ta proočkovanost poměrně nízká. Pohybuje se někde kolem 50 procent,“ řekl Prymula s tím, že je třeba se zaměřit také na neočkované seniory.

Zároveň upozornil, že v sousedních zemích, jako jsou Německo, Rakousko a Slovensko, stále zaznamenává vysoké počty nakažených. Jakkoli je podle jeho slov v Česku situace relativně dobrá, méně riziková.

Ministr Vojtěch je na odchodu z ministerstva zdravotnictví

Podle posledních zpráv by měl pětatřicetiletý Adam Vojtěch [za ANO], který je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví samostatné České republiky, k 1. listopadu odejít na ministerstvo zahraničních věcí. To proto, aby se mohl stát, jak již dříve avizoval, českým velvyslancem ve Finsku. To radiu Impuls před pár dny potvrdil Andrej Babiš [ANO].

„Adam Vojtěch byl schválen jako velvyslanec ve Finsku a měl by 1. listopadu odejít na ministerstvo zahraničních věcí,“ řekl premiér.

„Slušný kluk“ Adam Vojtěch přechází na MZV ČR

Dodal, že Vojtěchovo působení v čele ministerstva považuje za úspěšné. „Je to nejlepší ministr a slušný kluk, který udělal plno věcí,“ řekl.

Na otázku, zda hodlá Vojtěcha přesvědčovat, aby v čele resortu zůstal, odpověděl, že nikoli. Dnes ale premiér zřetelně obrátil, když se ho reportérka TV Nova zeptala na změny na pozici ministra zdravotnictví.

„Neměla [změna na postu ministra zdravotnictví, pozn. red.] by nastat, protože to jsem vycházel tehdy z nějakého předpokladu, kde o tom mluvilo ministerstvo zahraničních věcí. Ale tím, že se změnila situace a je předpoklad, že členové této vlády nebudou v té nové vládě, tak bude potřeba, aby s námi pan ministr zůstal až do konce,” prohlásil Babiš.

Podle TV Nova Vojtěch o svém delším ministerském angažmá zřejmě ještě neví.

„Pan ministr je v zahraničí, ale to nehraje roli, to je záležitost technického charakteru a myslím si, že to bude akceptovat. Situace se změnila, proto není potřeba dělat změny,” odpověděl Babiš na otázku reportérky, zda o změnách Vojtěch ví.

Situaci na MZ ČR komplikuje hospitalizace prezidenta

Aktuální problém ale je v tom, jak Adam Vojtěch z úřadu odejde. K tomu, aby úřad opustil, je totiž třeba podpis prezidenta republiky, který je nyní hospitalizovaný na intenzivní jednotce v pražské Ústřední vojenské nemocnici. A stejně tak nového ministra jmenuje na návrh premiéra právě prezident. Zde se neví, kdy a jaká vláda bude. A situaci opět komplikuje zdravotní stav prezidenta.

„V současné chvíli navíc prozatím ani nezaznělo, jak se bude celá věc na ministerstvu řešit. Adam Vojtěch má jít pryč, ale kdo půjde za něj, to se neví. Nikdo vlastně neví, jak se to bude řešit,“ říká zaměstnanec úřadu, který si ale nepřál být jmenován.

Podle jeho slov štěstím v současné chvíli je, že na ministerstvu fungují ředitelé všech klíčových odborů, jakkoli podle něj personální kapacita těchto odborů, není nikterak vynikající. Dle jeho názoru je v tuto chvíli předčasné spekulovat o tom, kdo by měl být příští ministr zdravotnictví.

„Těch proměnných je tam velice mnoho, ale samozřejmě, že jako první se nabízí například Bohuslav Svoboda za ODS, Vlastimil Válek za TOP 09, Vít Kaňkovský za KDU-ČSL. Ale třeba i Tom Philipp za KDU-ČSL, který se dostal do Sněmovny, a který v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví pro dohled nad zdravotními pojišťovnami,“ říká.

[Aktualizace: Podle serveru Neovlivni.cz, jenž získal seznam případných budoucích ministrů koalic Spolu a PiratiStan, se jako s novým ministrem zdravotnictví počítá s Vlastimilem Válkem. Ten dnes pro Lidovky.cz uvedl: „Pokud se strany dohodnou, že to je nejlepší řešení, pak do toho půjdu.“]

Možnost nástupu Ondřeje Dostála za Piráty po volebním debaklu strany vylučuje. Přesto dodává, že spekulovat o tom, kdo by měl v budoucnu řídit MZ ČR je pár dnů po volbách skutečně předčasné. Jisté je podle něj v tuto chvíli jen to, že MZ ČR je nyní v rozvalu a na úřadě nepanuje nejlepší nálada.

„Ta nálada je tady ještě blbější než blbá, jak svého času říkal Václav Havel,“ upřesnil nejmenovaný zdroj s tím, že se to projevuje ve výkonu úřadu. Od jeho běžných úkolů po energii v přesvědčování lidí k očkování proti covidu-19.

Očkování proti covidu-19 hodně zpomalilo

Fakt je, že tempo očkování je nyní oproti letním měsícům výrazně pomalejší. Zatímco ještě například na přelomu června a července bylo ve víkendových dnech očkováno přes 50 000 lidí, začátkem srpna byly počty poloviční a za poslední měsíc jen dvakrát počet dávek ve víkendovém dni přesáhl 3 tisíce. Jednou byl i nižší než 1 000.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

Zdravotníci přitom lidem nabízejí také posilovací třetí dávku. Těch zatím podali přes 20 tisíc. Interval mezi druhou a třetí dávkou se od 18. října přitom zkrátí z nynějších osmi na šest měsíců. Počet plně očkovaných proti covidu-19 v Česku přesáhl k 11. říjnu šest milionů. Dávek dosud zdravotníci rozdali téměř 11,9 milionu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here