Český výrobce Medin loni meziročně utržil o 6 % méně

0
541

Výrobci zdravotnické techniky Medin v Novém Městě na Moravě loni klesly tržby z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží o 6 % na 322 mil. Kč. Zisk společnosti před zdaněním byl kolem 15 mil. Kč, stejně jako o rok dříve.

Po zdanění vykázal Medin za loňský rok zisk 12,2 milionu proti 13,4 milionu korun v předchozím roce, tedy za  období roku 2019. Společnsot Medin je největší český výrobce lékařských nástrojů a implantátů. Portfolio firmy tvoří čtyři hlavní produktové skupiny – traumatologie, chirurgie, ortopedie a stomatologie.

Podle zástupců firmy je její aktuální výsledek vzhledem k virové epidemii a omezení některých zdravotnických výkonů dobrý. Ve výroční zprávě firmy za rok 2020 zveřejněné ve Sbírce listin to uvedl předseda představenstva Miroslav Havlíček.

Plánovaný 6,5% růst nevyšel

Společnost Medin, do roku 1992 známá jako státní podnik Chirana Nové Město, původně pro loňský rok plánovala navýšení obratu o 6,5 procenta. Čemuž však dle vedení firmy zabránila především pandemie covidu-19, kvůli ní přijatá opatření a omezení plánované operativy ve zdravotnictví.

Pod plánovanými hodnotami dle výroční zprávy zůstaly všechny obchodní divize firmy s jedinou výjimkou traumatologické produkce na export. Epidemie poškodila například odbyt chirurgických nástrojů i výrobků pro stomatologii. O něco příznivější situace byla u prodeje traumatologických implantátů v Česku. Ty se v meziročním srovnání zvýšily o pět procent.

Přes polovinu výrobků Medinu jde na export

Export včetně vývozu na Slovensko se minulý rok na tržbách Medinu podílel víc než polovinou. Největší objem produkce podnik za hranicemi prodal do zemí Evropské unie. Firma exportuje ale i do Latinské Ameriky a na Blízký východ.

V zahraničí společnost vlastní několik dceřiných společností. Mimo jiné v Rusku [od roku 2010, pzon. red.], na Slovensku [od roku 2012, pozn. red.] a v Německu. Tam v lednu 2018 koupila tradičního německého výrobce zdravotnických prostředků pro traumatologii tantum AG. Díky tomuto kroku získala přímé obchodní zastoupení v Německu. Ve stejném roce rozšířila své aktivity i v Polsku. Tam založila dceřinou společnost Medin Polska se sídlem ve městě Szczytna.

V Česku má firma vlastní vývoj a distribuci. Úspěšná je její činnost v oblasti traumatologie. Hlavní skupiny produktů v ní tvoří systémy pro hřebování a dlahování. Medin vyrábí ale i nástroje pro obecnou a speciální chirurgii, náhrady kolenních a kyčelních kloubů a další implantáty. A také ordinační a laboratorní nástroje pro stomatologii.

Společnost Medin úspěšně navázala na českou tradici

Závod na výrobu zdravotnické techniky s českou tradicí vznikl v roce 1949. Nejdéle vyráběl a prodával pod názvem Chirana Nové Město na Moravě. V roce 1992 byl státní podnik Chirana Nové Město transformován na akciovou společnost a zařazen do první vlny privatizace. Následně vznikla akciová společnost Medin, nástupce státního podniku Chirana Nové Město.

Základní kapitál společnosti zůstává podle aktuální výroční zprávy rozdělený do 222 veřejně neobchodovatelných akcií. Vloni podle zveřejněných údajů společnost zaměstnávala zhrub 330 lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here