Koaliční AntiCovid tým Spolu vládní návrhy nepodpořil

17
42569
AntiCovid_tym
Foto: ODS

Kandidát na ministra zdravotnictví koalice Spolu Vlastimil Válek [TOP 09] odmítl podpořit návrhy dosluhující vlády na zvládnutí sílící vlny covidu-19. Potvrdil to ve společném prohlášení AntiCovid týmu.

Jak již dříve současný místopředseda TOP 09 a přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice a LF MU Brno Vlastimil Válek uvedl, funkci ministra zdravotnictví by přijal. I proto od předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] dostal v tomto týdnu nabídku účastnit se jednání o zvažovaných opatření, která by zamezila aktuálnímu šíření koronaviru. Premiér ho měl údajně pozvat na pondělní jednání vládní rady pro zdravotní rizika.

Opatření proti covidu stojí, pozice V. Válka nejasná

A s platností od 1. listopadu mu měl i nabídnout prostřednictvím dopisu adresovanému možnému předsedovi budoucí vlády Petru Fialovi [ODS] post ministra zdravotnictví.

Vlastimil Válek zatím vládní opatření nepodpoří

Sám Vlastimil Válek se k této korespondenci a případnému nástupu na Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v listopadu prozatím přímo nevyjádřil. Ve společném prohlášení s AntiCovid týmem složeným z odborníků zastupující opoziční politiky ale dnes [19.10.] přesto uvedl, že nynější vláda nemá jasnou strategii v boji s covidem-19.

„Vláda nemá jasný plán ani cíl, jak nadále řešit epidemii covid-19, nemá připravená opatření reagující na narůstající počet nemocných,“ uvedl na sociální síti Válek.

Resort zdravotnictví je v rozvalu. Kdo ho povede, se neví

Upřesnil, že bez znalosti těchto dat nemůže vládou navrhovaná stanoviska aktivně podpořit. I dodal, že dosud neobdrželi [koalice Spolu, pozn. red.] žádnou konkrétní strategii boje s covidem a nemají ani přístup k prediktivním analýzám.

„Nejsou nám známa ani aktuální data o stavu obsazenosti akutních a intenzivních lůžek, a to včetně plánu navyšování kapacit při nárůstu počtu nemocných,“ napsal.

Chytrá karanténa Vlastimila Válka poslala na web MZ ČR

Na jeho vyjádření obratem zareagovali zástupci Chytré karantény. Upozornili ho na datové sady, které pravidelně zveřejňují na webu MZ ČR.

„Rádi bychom AntiCovid tým upozornili, že všechna data o zatížení nemocnic mohou najít snadno zde,“ uvedli s odkazem na statistické údaje o obsazenosti nemocničních lůžek v Česku na webu ministerstva zdravotnictví.

Ve stejném duchu se v podcastu ZdraveZpravy.cz vyjádřil i ministr Adam Vojtěch [za ANO]. Dle jeho slov Vlastimil Válek jako člen sněmovního zdravotnického výboru [plus další členové výboru AntiCovid týmu koalice Spolu, pozn. red.] má k dispozici všechny podklady Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS ČR], jako má vláda.

Na ministerstvu zůstanu až do konce, říká Adam Vojtěch

Pro úplnost pak upřesněme, že Chytrá karanténa je projekt, který má na starosti právě sběr a vyhodnocování veškerých dat týkajících se právě koronaviru. Sdružuje pracovníky z MZ ČR, Armády ČR a Národní agentury pro informační a komunikační technologie [NAKIT].

Jak chce AntiCovid tým Spolu zvládat covid

Jakkoli Vlastimil Válek tvrdí, že AntiCovid tým nemá potřebná data, přesto tým koalice Spolu [ODS, TOP 09, KDU-ČSL] již v základu představil svoji strategii, jak zvládat covid-19. Ve svém stanovisku podporuje:

  • Očkování proti covidu-19 jako cestu k normálnímu životu.
  • Lidem s nárokem na třetí dávku ji doporučují provést, především pak učitelům.
  • A odmítá plošné lockdowny, šíření koronaviru by řešili lokálními opatřeními.

Za důležité považují posílit kampaň, kterou by přiměli lidi k očkování proti covidu-19 a současně i podání třetí dávky především lidem starším 50 let. Bezplatně by se dle jejich stanoviska měli očkovat agenturní pracovníci a cizinci. A pokračovat by dle nich mělo hrazené preventivní testování.

Koaliční uskupení Spolu dále navrhuje zkrátit dobu karantény ze současných dvou týdnů na pět až sedm dnů. Přičemž by se ukončovala PCR testem. Navrhuje dále prodloužení bezinfekčnosti po prodělaném onemocnění covid-19 z šesti měsíců nově na jeden rok. A uznávat chce i přítomnost protilátek proti koronaviru.

Dodejme, že v týmu AntiCovid jsou spolu: Petr Fiala [ODS], Marian Jurečka [KDU-ČSL], Markéta Pekarová Adamová [TOP 09], Vlastimil Válek [TOP 09], Marek Výborný [KDU-ČSL], Bohuslav Svoboda [ODS]. Dále Vít Kaňkovský [KDU-ČSL], Martin Kupka [ODS], Lumír Kantor [KDU-ČSL], Lukáš Otys [TOP 09] a Martin Baxa [ODS].

Veronika Táchová

17 KOMENTÁŘE

  1. Jsou v Evropě státy, kde se bez problémů nad covidem schází vládní strany s opozicí a řeší problematiku společně v zájmu vlastních občanů! Toto je přesný opak a proto máme problémy s nákazou. Stalo se to prostředkem k politickému boji! Velká chyba páni poslanci!!!

  2. Pan Válek vypustil narativ že je nutno očkovat masivně vysokoškoláky, tedy mladíky 18-26 let, kde je riziko kovidu prakticky nula…. Chápu, že EU má nějaký požadavek 70 procent naočkovat, ale tohle je neetická, nevědecké a ostudné, očkovat nerizikové a ještě z drtivé většiny dávno promořené s protilátkama 🙁 A to člověk čekal že po roce kdy to vedou finančně zainteresovaní vakcinologové a prospěcháři (maďar, prymula, tachezy, konvalinka – všichni střet zájmů doložený jako blázen), tak nová vláda to vezme z jiné strany. Třeba že jsme v top3 nejpromořenějších zemí světa, tudíž přirozených protilátek má půlka populace aspoň špetku (stačí, viz imunologie, tělo už si při následném kontaktu s virem poradí ještě rychleji a lépe) a ač budou čísla v sezoně respiračních onemocnění stoupat odteď již každý rok, tak není třeba hysterčit, ba nejspíš ani počítat pozitivně testované bezpříznakové, kteří jen mají tu smůlu že mají genovou sekvenci živého či mrtvého viru na sliznici. Pryč s hysterií, zpátky s medicínou, už je to vážně potřeba.

  3. Je evidentní, že Fiala a spol. nemají naprosto žádnou představu, jak zamezit šíření covidu lépe než končící vláda a jen hrají o čas, aby po nástupu mohli situaci svádět na předešlou vládu… To jsme zase zvolili bezpáteřní neschopné idioty… Počítám, že se sestavováním vlády budu Fiala co nejdéle prodlužovat, aby nepopulární omezení musela udělat předešlá vláda… Vsadil bych se, že se nové vlády dočkáme až na jaře, až už bude zase po covidu:)

  4. Jo, tak nejdříve se napadá koalice spolu a pirstan, že pospíchají s odebráním pravomocí prezidenta,aby modhla být nová vláda co nejdříve. A teď je budete napadat,že to chtějí zdržovat,tak se rozhodněte pro jeden názor a neměńte ho podle toho co se vám zrovna hodí.

  5. Přestaňte očkovat a testovat. Postarejte se o ohrožené skupiny a ty co mají vážný průběh. Zrušte všechna vládní opatření a stáhněte narychlo upečené pandemické zákony. Nechte lidi žít. Vy i celá posraná světová vláda jenom lžete a kradete.

  6. Nevím, co má covid společného s tvorbou nové vlády, která nebude vznikat stejně dříve než po 08.11.2021, kdy se sejde sněmovna?

    Tady nejde o zdržování, ale o neochotě spolupracovat. Ale také je zjevné, že Válek nabízí pouze obecné fráze o třech cílech a jednom klíči.

    Naprosto ukázkově popsal své chování primář Straka (TOP 09) ze Sokolova. Nejdříve jsem covid bagatelizoval. Až začali umírat lidé, vzal jsem to vážně.

    Jinak řečeno nejdříve sabotoval vládní opatření a když začali umírat lidé, tak to začal svádět na Babiše.
    Takle se chovají koalice.

  7. No, ty co je volili, tak mají co chtěli. Bohužel to odneseme i my, co jsme je nevolili. Stejně to jak vyhráli je nehorázný podvod. Budou to opět těžká léta, která jsme tu už jednou zažili s ODS, TOP 09. Hrůza nemáme se na co těšit.

  8. Opět vítězí politikareni nad racionální přístupem k řešení problémů. Zdraví občanů je snad záležitosti nas všech. Toto by si měla opozice uvědomit a hlavně si vzpomenout jak “spolupracovala” v dobách největšího ataku nákazy.

  9. Jsem rád, že opozice ukazuje pravou tvář a nebojí se. Lopaty nahnat do práce a těch potřebných pár to přežije a na důchodcích nezáleží. Těm lopatám bych ještě zvednul daně a budou makat jen za trochu žrádla.

  10. Bych si dovolil upřesnit, kdo tvoří AntiCovid tým:
    Pedagog (český jazyk a literaturu a dějepis), zemědělec (vysokoškolský), teoretická pedagožka (obor vzdělávání dospělých), další pedagog (historie a teologie), žurnalista, právník a mediální konzultant, a pro změnu další pedagog (dějepis, zeměpis). Za lékařskou vědu jsou zastoupeni : radiolog, gynekolog, ortoped. A perličkou je vyučený automechanik, středoškolsky vzdělaný elektrotechnik a promovaný lékař se zaměřením na novorozeneckou péči v jedné osobě (tyto tři profese patří jednomu členu týmu).
    Opravdu nám budoucí vládní koalice připravila odborně fundovaný tým pro boj s pandemií.

  11. Pane bože ani to nepište, jsou chytrý jako rádio ,ale aby šli do covidu SPOLU když budou v podstatě vládnout. A přijali nabídku současne vlády . Tak budou pořád jen kritizovat. Ať už jsou konečně ve vládě a ukážou se.

  12. Zkrátka covid je společná krize a jediné co opozice uměla je kritika a 3 body proti Covidu, které napíše dítě v 5. třídě nic víc nedělají a boji se do toho teď jit. Bojí se, neb jsou si moc dobře vědomi, že ani oni s tím nic moc nevymyslí. Je tu evidentně nová vláda, je tu evidentně zase problém, je tu evidentně možnost spolupracovat na epidemii a začít něco dělat. Je mi opravdu nevolno🤢. Jak někdo takto zbabělý má to sebevědomí být politikem, stoupnout si před kamery a věřit si, že může vést tuto zemi. Tolik skutečně statečných a chytrých je mezi “obyčejnými” lidmy bohužel bez toho potřebného sebevědomí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here