Oční lékař pacienta vyšetří i bez žádanky od praktika

0
3360
Foto: Pixabay.com

Oční lékař vyšetří pojištěnce i bez doporučení od praktika. Oční prohlídku pak jednou za čtyři roky preventivně absolvují lidé ve věku 45 až 61 let. Důvod? Včasná diagnóza zvyšuje úspěšnost léčby.

Podle statistik tuzemských zdravotních pojišťoven u nás pravidelně navštěvuje očního lékaře méně než třetina obyvatel. O něco více pak ženy než muži. Nejčastějšími zrakovými vadami, s nimiž se potýkají, jsou krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a šedý zákal.

„Český zdravotnický systém je na velice dobré úrovni, co se týká preventivních prohlídek. Veřejnost by měla ty, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, využívat,“ říká přednosta Ústavu všeobecného lékařství [ÚVL] Bohumil Seifert.

Dodává, že to neplatí jen pro preventivní kontroly zraku, ale i prohlídky zaměřené na onkologické, kardiovaskulární problémy či jiná zdravotní rizika. Zároveň upozorňuje na to, že třeba preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře stejně jako u gynekologa a stomatologa jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Preventivní prohlídky u oftalmologa jsou volnější

V případě vyšetření u očního lékaře neboli oftalmologa na rozdíl od výše jmenovaných neurčuje frekvenci ani obsah prohlídky u očaře vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] ani jiná zákonná norma. K objednání na vyšetření k očnímu lékaři tak pojištěnec nepotřebuje doporučení od svého praktického lékaře. A to ani v situaci, kdy ho netrápí žádná zraková vada nebo obdobné zdravotní potíže související s viděním.

Podle oftalmologů je ideální, když se i lidé v mladším věku k preventivní kontrole zraku objednají zhruba jednou za dva až tři roky. Častěji pak lidé, kteří mají vadu zraku a nosí brýle nebo kontaktní čočky. Ti si pak konkrétní termíny návštěv domlouvají podle jejich zdravotního stavu se svým ošetřujícím lékařem.

Letos zavedená novinka posiluje prevenci u lidí ve věku od 45 do 61 let. Těm od února 2021 praktičtí lékaři nově vystavují doporučení k vyšetření u oftalmologa vždy jednou za čtyři roky. Žádanku jim většinou vystaví při pravidelné preventivní kontrole, na kterou má každý pojištěnec nárok jednou za dva roky.

Od ledna se změní preventivní prohlídky u praktiků

Zavedení takové prevence má podle MZ ČR pomoc včas zachytit závažná oční onemocnění, která v prvních fázích probíhají bez vážnějších příznaků. K jejich odhalení je podle vyhlášky potřeba udělat odborné vyšetření, které není v možnostech praktických lékařů. Oční vyšetření je tak plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Vyhláška přitom počítá s ročními náklady na tuto prevenci ve výši 97,7 milionu korun při 79 000 vyšetřeních za rok.

Na vyšetření zraku mají více myslet diabetici i kardiaci

Obezřetnější při dodržování návštěv očního lékaře mají být dle odborníků lidé léčící se s onemocněním, následkem kterého může dojít k oslabení nebo poškození zraku. Ve vyšším riziku jsou například diabetici a pacienti s hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem. Důvodem k návštěvě očního lékaře je ale i pozitivní rodinná anamnéza, především pak na zelený nebo šedý zákal.

Šedý zákal si v ČR nechá ročně operovat cca 80 tisíc lidí

Před první návštěvou oftalmologa je třeba se i připravit na všetečné dotazy. Lékař se zeptá na oční nemoci v blízké rodině, operativní výkony, úrazy a užívané léky. Součástí prohlídky bude vyšetření zrakové ostrosti, oka, očního pozadí a také měření nitroočního tlaku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here