Školáci respirátory mít nebudou, neočkovaní učitelé ano

0
901
respiratory
Foto: Pixabay.com

Po podzimních prázdninách se na koronavirus otestují žáci základních a středních škol v regionech s rychle se šířící nákazou. Neočkovaní učitelé a další personál škol budou nosit povinně respirátory.

Na změnách v opatřeních na českých školách se ve čtvrtek 21. října dohodli ministři školství a zdravotnictví. Plošné nařízení očkování pedagogického personálu se nyní podle zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] nechystá. Riziko šíření nákazy tak u nich chtějí snížit alespoň povinností nošení respirátorů při výuce. Podle náměstkyně MZ ČR Martiny Vašákové již hygienicky šetřili vícero případů, kdy zdrojem nákazy na školách byl právě učitel nebo jeho asistent bez očkování proti covidu-19.

Školáci nosit respirátory zatím nebudou

Ministr školství Robert Plaga [za ANO] po včerejším jednání veřejnost ubezpečil, že žáci respirátory při výuce nosit nebudou, a to ani ti nenaočkovaní.

„S Adamem Vojtěchem jsme se dohodli, že žáci nebudou mít ve třídách respirátory a zároveň, že neočkovaní učitelé je budou muset mít i po dobu výuky,“ uvedl Plaga.

WHO: Školy se mají v pandemii zavírat jako poslední

Respirátory a roušky zatím nosit žáci nebudou zřejmě kvůli tomu, že je prakticky nemožné zajistit jejich nošení po celou dobu pobytu ve škole. Ochranu úst by si děti navíc sundávaly při svačině nebo tělesné výchově. Ztížená by podle zástupců školství byla také výuka jazyků. A běžná praxe mezi mladšími ročníky dětí bývá i výměna respirátorů a roušek.

Povinnost nošení respirátorů u školáků tento týden prosazoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Striktně se proti jeho návrhu postavil ministr Plaga a jeho návrh neodsouhlasila ani vláda na svém středečním [20.10.] mimořádném jednání.

Testování po podzimních prázdninách

Jsou tu ale i další opatření. Ministr Plaga oznámil, že po návratu z podzimních prázdnin školáky v některých regionech čeká testování na koronavirus.

„Bude realizováno cílené testování neočkovaných žáků po podzimních prázdninách v okresech, kde je incidence nad 300 na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl.

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha by se podle stávajících plánů měli žáci středních a základních škol ve vybraných okresech testovat dvoukolově 1. a 8. listopadu. Konkrétní výčet okresů už neuvedl. Podle Vašákové by však mělo jít minimálně o Ostravu, České Budějovice a Přerov.

Zkrácená karanténa pomůže hlavně rodičům malých dětí

Školy si podle ní budou moc vybrat, zda si zvolí antigenní test nebo přesnější PCR testování s výsledkem z laboratoře. Žáci by ale až do výsledku testů měli mít nasazený respirátor. Sundat si jej budou smět až po všech výsledcích testů a potom, co se pozitivní žáci odeberou do izolace.

Situaci a opatření na vysokých školách politici zatím neřešili. Stávající výsledky jednání obou resortů v pondělí 25. října prodiskutuje ještě vládní rada pro zdravotní rizika a následně by je měla konečně schvalovat vláda.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here