Nemocnice Ostrov v Karlovarském kraji má nový skiagraf

0
1541
Skiagraf
Foto: Nemocnice Ostrov

Nemocnice Ostrov má nový skiagraf. Ten se používá k vyšetření skeletu a plic a k orientačnímu vyšetření dutiny břišní. Díky modernímu přístroji ostrovská nemocnice zkrátila čekací lhůty na tato vyšetření.

Nové skiagrafické pracoviště začalo sloužit pacientům tento měsíc. Nemocnice novým přístrojem nahradila již nevyhovující rentgenový aparát. Nový skiagraf umožnil zkrátit čekací lhůty na vyšetření a zároveň umí aplikovat nižší dávky záření.

„Těch rozdílů proti starému rentgenu je celá řada. Asi nejvíc bych vyzdvihla nižší radiační
zátěž pro pacienty. Při jednorázovém vyšetření to nehraje až tak zásadní roli, ale když chodí na opakované kontroly, jde o významný přínos,” říká lékařka ostrovské radiologie Markéta Horáková.

Dodává, že nová diagnostika je i přesnější, obraz ostřejší, lépe se hodnotí a má dokonalejší postprocessing. Pro pacienty a laboranty je tak skiagrafické vyšetření podstatně rychlejší. Načtení obrazu trvá pouhé tři sekundy a není nutné čekat na zpracování snímku jako dřív.

Skiagraf má vyšší detekci patologických obrazů

Přesnost nové diagnostiky nabízí nejen vyšší rozlišení u pořízených snímku, ale i vyšší citlivost v detekci patologických obrazů. Díky digitalizaci celého procesu je toho podle lékařů na snímku více vidět.

„Dřív se některé nálezy na RTG skryly a objevily se až na počítačové tomografii. Dnes se naopak ukáží a můžeme je dovyšetřit a upřesňovat tak informace potřebné třeba k následné léčbě,” vysvětluje Horáková.

Skiagraf přitom neslouží pouze pacientům nemocnice, ale využijí ho i ti, které indikují k vyšetření praktičtí lékaři v Ostrově a okolí. Přístroj se přitom nevyužívá jen k vyšetření skeletu a plic, ale také k orientačnímu vyšetření dutiny břišní.

„Těch indikací je mnoho. Ze stran chirurgů jde v největší míře o úrazy, ortopedi indikují vyšetření kloubů a páteře, internisté a obvodní lékaři se neobejdou bez rtg vyšetření plic k vyloučení plicních zánětů, tumorů či jiných patologií,” vysvětluje lékařka.

Podle ní přístroj, který nemocnici spolu s dalšími nutnými investicemi vyšel na 4,5 milionu korun, ročně poslouží až k 20 tisícům vyšetření. Skiagraf tak rozšíří možnosti nemocniční radiologie, k jejímuž vybavení patří počítačový tomograf a moderní sonografie. V nemocnici Ostrov ročně provedou zhruba 5,5 tisíce sonografických vyšetření a bezmála tři tisíce vyšetření na počítačovém tomografu.

Nejen diagnostika, ale i obstřiky páteře

Podle mluvčího skupiny Penta Hospitals CZ, která vlastní ostrovskou nemocnici, Vladislava Podrackého je třeba zmínit i to, že ostrovská radiologie neslouží jen k diagnostice, ale na počítačové tomografii provádí také obstřiky páteře. Ty potlačují bolesti při degenerativních změnách páteře.

„Obstřiky pomáhají oddálit operační léčbu páteře, která je takzvaně posledním řešením a negarantuje vždy dobrý výsledek. Díky přesné diagnostice CT umí ostrovští lékaři aplikovat směs léčiv zhruba jeden milimetr od míšního kořene a tím i výrazně zvýšit její účinnost,“ upřesnil Podracký.

Dodejme, že Nemocnice Ostrov byla vybudována v roce 1961 a je unikátní především svým propojením s velkoryse pojatým parkem. Dlouhodobě patří mezi nejlépe hodnocená zdravotnická zařízení v kraji jak z pohledu pacientů, tak personálu.

Nemocnice Ostrov bude očkovat proti covidu příští týden

Loni se například stala absolutním vítězem ankety Kvalitní a bezpečná nemocnice v kategorii akutní lůžková péče. V celostátní anketě Nemocnice ČR 2020 zase obhájila prvenství v kategorii Bezpečnost a spokojenost hospitalizovaných pacientů. Letos významně investovala například do vzniku nového gerontopsychiatrického oddělení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here